• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

„Maisto gaminimas – tai galimybių jūra, kurioje laisvai reiškiame savo mintis ir išpildome svajones. Tikime, jog maistas yra ne tik būtiniausių žmogaus poreikių patenkinimas ir ne vien laimės paieškos. Maisto gaminimas – tai galingas įrankis, kuris suburia bendruomenę, moko dalytis, skatina bendrauti. Mes tikime, kad ateities šefas bus socialus, sąmoningas ir atsakingas žmogus, prisidedantis prie bendros visuomenės gerovės. Būdami Baskų kulinarijos centro Tarptautinės konsultacinės tarybos nariai, mes nepaliaujame svajoti ir ieškoti įkvėpimo tiek sau, tiek tiems jauniems žmonėms, kurie jau dabar yra rytdienos šefai“, – kalbėjo Ferranas Adria, Baskų kulinarijos centro Tarptautinės konsultacinės tarybos prezidentas.

Veikiausiai daugeliui smalsu, kas nutiktų subūrus devynis garsiausius pasaulio virėjus vienoje virtuvėje. Atsakymas paprastas – gimtų kulinarinės „Jungtinės Tautos“, kurios būtų pasirengusios pasauliui pasiūlyti daugiau nei tiesiog maistą.

Baskų kulinarijos centras („Basque Culinary Center“) duris atvėrė 2011 m. rugsėjo 26 d. San Sebastiane (Baskų kraštas). Kulinarijos centro tikslas – išauginti naują kartą socialiai atsakingų virėjų, kurių pagrindinė užduotis būtų ne tik išlavinti techninius ir kūrybinius įgūdžius. „Juk kalbame apie virėjo vaidmenį ateityje, apie kulinarinio paveldo puoselėjimą, apie kultūrinę sintezę“, – sakė Danas Barberis, restorano „Blue Hill“ Niujorke šefas.

„Tai nėra tik virėjų mokykla. Šios mokyklos absolventai įgyja visapusišką išsilavinimą, kurio širdis yra virtuvė.“ Joxe Mari Aizega, direktorius

Baskų kulinarijos centro įkūrimą galima drąsiai pavadinti daugelio gurmanų ir virtuvės profesionalų svajonės išsipildymu. Garsusis legendinio „El Bulli“ restorano įkūrėjas ir pagrindinis šefas Ferranas Adria tapo Baskų kulinarijos centro Tarptautinės konsultacinės tarybos prezidentu.

Tarybą sudaro iškiliausi pasaulio šefai, tokie kaip Yukkio Hattori (Japonija), Michaelas Brasas (Prancūzija), Danas Barberis (Jungtinė Karalystė), Gastonas Acurio (Peru), Alexas Atala (Brazilija), Hestonas Blumenthalis (Jungtinė Karalystė), Massimo Bottura (Italija) ir šiuo metu pirmaujantis pasaulyje René Redzepi (Danija). Didysis devynetas susibūrė neeiliniam projektui, kuris žada pakeisti požiūrį į maistą ir valgymą.

Baskų kulinarijos centro įkūrėjai ir valdybos nariai Juanas Mari Arzakas, Martinas Berasategui, Pedro Subijana, Karlosas Arguiñano, Andoni Luisas Adurizas, Hilario Arbelaitzas ir Eneko Atxa džiaugiasi prieš metus duris atvėrusio Baskų kulinarijos centro sėkme. Šį rugsėjį studijas čia pradėjo dar 100 studentų. „Tai buvo svajonė, puoselėta daugiau nei 30 metų, jos išsipildymą drąsiai galiu pavadinti stebuklu,“ – kalbėjo valdybos narys Juanas Mari Arzakas.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Iškilmingas Baskų kulinarijos centro atidarymas

Baskų kulinarijos centras – vienintelis pasaulyje gastronomijos universitetas, turintis nuosavą tyrimų ir inovacijų centrą. Baskų kulinarijos centro atsiradimas reiškia, kad aukštoji virtuvė yra mokslas ir inovacijos, o ne tik gomurio malonumas. „Visas šis projektas įgavo didžiulį pagreitį. Tai virsta gerokai rimtesniu reikalu, nei aš maniau“, – ištarė Ferranas Adria atidarymo dieną.

„Visi čia susirinkę šefai savo pastangomis pakeitė virtuvės istoriją gimtosiose šalyse. Akivaizdu, jog šiuos žmones subūrus draugėn per maisto gamybą ir požiūrį į ją pasaulį galima padaryti geresnį“, – tęsė F. Adria.

Modernus minimalistinis kulinarijos centro pastato interjeras byloja apie Baskų krašte ryškėjančias modernios virtuvės tendencijas.

Į iškilmingą Baskų kulinarijos centro atidarymo ceremoniją susirinko visas gurmaniškojo pasaulio žvaigždynas. Vakare taip pat dalyvavo ir karališkosios šeimos atstovai – princas Felipe ir princesė Letizia, lydimi Baskų krašto ministro pirmininko Patxi Lopezo bei Baskų kulinarijos centro direktoriaus Joxe Mari Aizegos. Į atidarymo iškilmes susirinko daugiau nei 3 000 kviestinių svečių, vienaip ar kitaip susijusių su gastronomija ir konkrečiai su Baskų kulinarijos centru.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Joxe Mari Aizega sveikino visus susirinkusiuosius ir sakė, kad ši diena ypatinga, ji žymi pradžią didelio projekto, kuris ilgainiui pretenduos tapti pasauliniu aukštojo gastronomijos mokslo standartu. „Sieksime, kad studentai į maisto produktus ir patiekalų gamybą pažvelgtų kitaip. Juk už to, ką valgome kasdien, slypi istorija. Baskų kulinarijos centre nemokysime vien tik ruošti maisto. Tai bus studijos, sudarytos iš daugelio įvairių disciplinų, kurios ir sudarys bendrą visumą.“

Projektas: Kulinarinis landšaftas („Culinary Landscape“)

Įsikūręs Miramono technologijų parko širdyje, Baskų kulinarijos centras pirmiausia akį patraukia išskirtine ir unikalia architektūra. Penkių aukštų pastatas harmoningai įsilieja į jį supantį kraštovaizdį ir iš išorės primena vieną ant kitos sudėtas penkias lėkštes. Rengdami šį projektą, „Vaumm“ architektų studijos bendradarbiai neleido pro akis praslysti nė menkiausiai detalei. Juk čia, Baskų kulinarijos centre, bus rengiami geriausi iš geriausių – ateinančios kartos virtuvės virtuozai, kuriems bus pavesta, puoselėjant tradicijas, kurti naujas virtuvės madas.

Modernus minimalistinis pastato interjeras byloja apie Baskų krašte ryškėjančias modernios virtuvės tendencijas.

Baskų kulinarijos centras – vienintelis pasaulyje gastronomijos universitetas, turintis nuosavą tyrimų ir inovacijų centrą.

Pastato vidiniame kieme įrengtas sodas, kuriame auginami valgomieji augalai ir prieskoninės žolelės. „Svarbu žinoti produktų sezoniškumą, jų biologinius procesus, suvokti auginimo reikšmę galutinio produkto kokybei“, – sakė René Redzepi, geriausio pasaulyje restorano „Noma“ šefas ir Baskų kulinarijos centro Tarptautinės konsultacinės tarybos narys.

Erdviose ir šviesiose auditorijose sumontuota pati moderniausia įranga, palengvinanti mokymosi procesą ir suteikianti daugiau techninių galimybių bei kūrybinės erdvės.

Baskų kulinarijos centro restoranas padalytas į dvi erdves: viena skirta greičiau pavalgyti, joje kiekvienas apsitarnauja pats, o kita – a la carte. Čia galima mėgautis išskirtiniais patiekalais patogiai įsitaisius prie staliukų.

Iš erdvių terasų atsiveria neapsakomo grožio Baskų krašto panorama. Nenuostabu, kad būtent ši vieta buvo pasirinkta.

Gastronomija kaip universitetinė disciplina

Baskų kulinarijos centro Gastronomijos mokslų fakultetas yra Mondragono (Baskų kraštas) universiteto dalis. Iki duris atvėrė Baskų kulinarijos centras, Ispanijoje nebuvo galimybės įgyti universitetinį kulinarinį išsilavinimą. Tai buvo neužpildyta terpė profesionalų virtuvės srityje, nors kvalifikuotų specialistų trūkumas buvo aiškiai juntamas. Mondragono universiteto pasiūlyta programa ištaisė šį trūkumą ir suteikė galimybę virtuvės entuziastams ne tik semtis žinių iš garsiausių pasaulio virtuvės genijų, bet ir gauti aukštojo mokslo diplomą. Fakultetas šiuo metu kviečia įgyti gastronomijos ir kulinarijos meno bakalauro kvalifikacinį laipsnį, restoranų vadybos bei inovacijų ir kulinarinių technologijų magistro kvalifikacinį laipsnį.

„Aš tikiu, kad Baskų kulinarijos centras taps geriausiu pasaulyje gastronomijos universitetu“, – įsitikinęs J. M. Arzakas.

Bakalauro studijos trunka 4 metus. Kiekvienais metais yra privaloma praktika: pirmaisiais metais – Baskų krašto restoranuose, antraisiais – geriausiuose Ispanijos restoranuose, trečiaisiais – geriausiuose pasaulio restoranuose (visuose penkiuose žemynuose). Ketvirtaisiais studijų metais vykdomas praktinis projektas, atitinkantis įstaigos, kurioje atliekama praktika, poreikius.

Baskų kulinarijos centre studijuoja studentai iš įvairiausių pasaulio šalių. Tautinė įvairovė studijas nuspalvina skirtingais kultūriniais atspalviais.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Indrė Leikauskė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Indrė Leikauskė