• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Tikriausiai vien perskaitę antraštę prunkštauti pradėtų kokie du tuzinai Lietuvoje gyvenančių Burgundijos vyno snobų, pelnytai vadinamų „montrašistais“, galinčiais atmintinai vardyti aplankytus Grand Cru ir familiariai bendrauti su elitinio vyno gamintojais. Atsipeikėję sukrustų ir Chablis mėgėjai, gal ne žiniomis, o minėto vyno universalumu aklai įtikėję ir bandantys tuo įtikinti kitus.

Tačiau aš atsisakau pakeisti antraštę, nes pats daug kartų regėjau ištįstančius veidus, kai šimtus eurų kainuojančio vyno kompanijoje „oho efektą“ sukelia būtent kuklus, į populiarios vyno žiniasklaidos radarą retai tepakliūvantis burgundiškasis. Viską aprėpiančio interneto bei lengvai organizuojamų kelionių epochoje Burgundijos, kurios nežinote, vynas visada yra čia pat. Reikia tik jo panorėti.

Pradėkime nuo A ir B

Kai kam Aligoté – tarybinių laikų dvokiančio vyno pavidalas, o prancūziškos gastronomijos ir istorijos mėgėjams – Kir kokteilio sudedamoji dalis. Aligoté vynmedžiai gali būti ir yra auginami Burgundijoje. Ach, tai visai ne siurprizas, nes net 6 proc. Burgundijos vynuogynų ploto skirti Aligoté, čia pat atsiradusiems kaip Pinot Noir ir Gouais Blanc vynmedžių vedinys. Įprastai šis itin lengvo stoto baltasis vynas gaminamas iš įvairiuose Burgundijos plotuose auginto derliaus ir etiketėje ženklinamas kaip Bourgogne Aligoté. Būtent toks vynas ruošiant Kir kokteilį maišomas su serbentų likeriu. Tačiau ne visas Aligoté yra vienodas!

Burgundija – tikra sauso vyno karalystė. Jei čia restorane paprašysite saldaus vyno, būsite arba pašiepti arba jums pasiūlys bordo.

Burgundijos snobų idealas – Domaine de la Romanée-Conti bendraturtis Aubert’as de Villaine’as – 1997 m. inicijavo Bouzeron apeliacijos steigimą. Bouzeron vardu pavadintas vynas gaminamas tik 55,56 ha plote, jame išskirti net 21 terroir augaviečių ploteliai. Šioje vietoje negali būti auginami jokie kiti vynmedžiai, tik Aligoté. Gerai prisirpusios jų uogos įgauna auksinę spalvą. Bouzeron vynas kvepia gėlėmis, kepiniais, medumi bei riešutais, o skonis – anaiptol ne lengvutis. Šis gėrimas paneigia visus populiarius mitus apie Aligoté: jį galima brandinti ąžuolo statinėse, o vėliau ilgai laikyti buteliuose.

Visų akivaizdoje paslėptas Crémant

Putojantis Crémant de Bourgogne vynas yra tarsi paslėptas po visų akimis. Retsykiais net Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse aptinkamas gėrimas vadinamas reta keistenybe nuo šampano pavargusiems vyno hipsteriams. Tačiau jei žodis „keistenybė“ dar gali būti pavartotas, tai būdvardis „retas“ šiam gėrimui visai netinka. Net 2 000 ha Burgundijos vynuogynų skirti šio klasikiniu būdu gaminamo putojančio vyno derliui auginti. Yra 197 visų linksniuojamo Pommard gamintojai, o Burgundijos putojantį bent retsykiais spaudžia net 342 vyndariai! Suprantama, kad tiek vyndarių, tarp jų ir tokių garsių kaip Jeanas Noëlis Gagnard’as, negali klysti, tačiau dauguma jų tarsi slepia šį savo produktą. Paaiškinimu gali būti ir dėmesys Premier bei Grand Cru, taip pat ir šio putojančio vyno kaina, atnešanti žemesnes pajamas.

Pasitaiko Burgundijos Crémant, gaminto ir iš itin geruose vynuogynuose brandinto derliaus, bet vyndariai dažniau skiria prasčiau saulės apšvietus plotus, nes putojančiojo žaliava neturi būti persirpusi. Būtinai tik rankomis skintas Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris bei Pinot Noir derlius sudaro pagrindą, o Gamay, Melon, Sacy ir Aligoté dalis negali viršyti 20 proc. Gaminamas tik baltasis ir rausvasis Burgundijos Crémant, putojančiojo vyno gerbėjai etiketėje gali rasti puikiai žinomus blanc de blancs, blanc de noirs terminus. Klasikinis brandinimas negali trukti mažiau nei 9 mėnesius, gamintojai siūlo ir jaunatviško, ir brangaus putojančio.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Dar kartą ne Chardonnay

Net Aligoté vyno mėgėjai sutrinka sužinoję, jog tai – ne vieninteliai Chardonnay alternatyvą sudarantys vynmedžiai. Tyliai, bet veržliu tempu vykstantys pokyčiai vos 133 ha ploto Saint Bris vynuogynams suteikė suspaustu garu pripildyto katilo pavidalą. Taip yra tik todėl, kad kriauklelių fosilijų kupinoje dirvoje tarpsta vien tik Sauvignon derlius baltojo vyno gamybai. Aš sąmoningai praleidau antrąją vynmedžių pavadinimo dalį blanc, nes vynuogynuose kabo ne tik žalsvos, bet ir rausvai pilkos spalvos kekės, priskiriamos Fie Gris, arba Sauvignon Gris vynmedžiams!

Būtent pastarieji ir sudaro visą Saint Bris vyno potencialą, nes niekas nesistengia teisiškai apriboti Fie Gris auginimo, skirtingai nei netoli esančių Sancerre vynuogynų. Nedidelis, bet ryškaus charakterio derlius ne vien tik gėrimų intensyvumu, bet ir originalumu leidžia konkuruoti su Naujojo Pasaulio vynu. Tokio vyno lyderiu galima vadinti „Goisot“ vyninėje vien iš Sauvignon Gris gaminamą Corps de Garde Saint Bris. Yra ir ne gryną, o iš abiejų Sauvignon maišytą vyną darančių gamintojų.

Visai ne įžanginės kokybės vynas

Nei savo laiko pažinčiai su vynu, nei pinigų pačiam vynui skirti nenorinčių „tinginių“ gyvenimui palengvinti Burgundijos vyndariai paprasčiausią savo produkciją ženklina bendriniu regiono pavadinimu – Bourgogne. Savaime suprantama, jog ir tarp Bourgogne vardu paženklintų gėrimų yra stulbinamai kokybiškų pavyzdžių, bet visgi dauguma jų yra įžanginės kokybės.

Kadangi šio straipsnio tikslas – traukti viešumon lengvai pasiekiamus, bet neatrastus Burgundijos perlus, laikas juos išsijoti iš Bourgogne vardu paženklinto vyno masės. Tai nebus labai sunku, nes tai, kas svarbiausia, yra etiketėje. Šiaurės Burgundijoje, visai greta Chablis vynuogynų, veša nedidelė grupelė vynuogynų, daugiau dėl formalių priežasčių, o ne paprastos kokybės paženklintų Bourgogne vardu ir dar kaimo pavadinimu. Šioje grupelėje didžiausio dėmesio vertas baltasis Bourgogne-Tonnerre. Jo vynmedžiai driekiasi vos ant keleto stačių pietinių šlaitų. Burgundiškojo mėgėjai žino, kaip tai svarbu, tad nenuostabu, jog tuose 29 ha gaminamas sodrus baltasis, kupinas įvairiausių vaisių ir mineralų natų. Dar vienas privalumas – mažo ploto augavietė vynui suteikia unikalų charakterį.

Yra 197 visų linksniuojamo Pommard vyno gamintojai, o Burgundijos putojantį bent retsykiais gamina net 342 vyndariai!

Kaip tik šiame skyriuje pakalbėsime ir apie „raudoną Burgundiją, kurios nepažinojote“, nes Bourgognež-Epineuil yra raudonasis bei rausvasis vynas, formaliai ženklinamas bendriniu vardu, bet gaminamas tik 75 ha ploto vynuogyne. Šis vynuogynas – slėniai ir pietiniai šlaitai, saugantys Pinot Noir nuo šiaurinių vėjų. Vos 16 vyno gamintojų pastaruoju metu itin ištobulino savo įgūdžius ir gamina tikrai ryškios spalvos, kvapu ir skoniu raudonų sodo uogų nektarą primenantį vyną. Tai – nuostabus gurmano atradimas!

Nustebinkite net ir vietinius saldžia pabaiga

Burgundija – tikra sauso vyno karalystė. Jei čia restorane paprašysite saldaus vyno, būsite arba pašiepti, arba jums pasiūlys bordo. Tačiau jei restorano someljė išties sumanus – jo akys padidės iš nuostabos, nes net pora gamintojų iš Chardonnay daro saldų vėlyvojo skynimo derliaus vyną! Greta Šardonė (Chardonnay) vardu pavadinto miestelio esančiame Domaine Saint Denis ūkyje pagamintas Passerillés de Novembre vynas bei Domaine de la Bongran ūkio Cuvée Botrytisée tikrai parodys net vietiniams netikėtą Burgundijos pusę.

Bouzeron vynas kvepia gėlėmis, kepiniais, medumi bei riešutais, o skonis – anaiptol ne lengvutis. Šis vynas paneigia visus populiarius mitus apie Aligoté: gali būti brandinamas ąžuolo statinėse, o vėliau ilgai laikomas buteliuose.

Baigiamasis žodis nežinomam vynui Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sunku ieškoti mažai žinomo vyno, nes interneto epochoje viskas yra žinoma. Tačiau šiame straipsnyje aprašomas vynas turi privalumų ne interneto, o tikrų pinigų pasaulyje. Pastarieji visada apspinta garsenybes, tad dauguma straipsnio herojų kainuoja po 15 eurų už butelį, retsykiais daugiau. Nesipiktinkite tokia kaina, nes Burgundijos vyno pasaulyje tai beveik dovana už dyką!

Ne vien tik straipsnyje aprašytas, bet ir dėl vietos stokos nepaminėtas Irancy raudonasis, ypač ryškius baltuosius galintis pasiūlyti Pouilly „trejetas“ bei daugybė kito vyno turi teisę gyvuoti, nes atsiranda iš Burgundijos tradicijos, o ne iš šiems laikams taip būdingo noro išsidirbinėti.

Petras Nėris
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Petras Nėris

gėrimų ekspertas