• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Nors naujų žemynų atradimo ir alchemijos laikai praeityje, tačiau eksperimentai kavos pasaulyje vis dar dvelkia magiška anų laikų dvasia, smalsumu ir drąsa. Tiesa, šiandien kavos technologai naujų kelių ieško ne pagal žvaigždžių išsidėstymą ar senas legendas, o vadovaudamiesi naujausiomis technologijomis ir mokslu. Apie tai geriausiai liudija „Lavazza“ atradimų istorija, prasidėjusi XX a. antrojoje pusėje.

Dirbtuvės, virtusios didžiausia kavos mokykla

1979 m. „Lavazza“ ryžosi ištyrinėti naujas kavos pasaulio žemes – atidarytas pirmasis „Lavazza“ kavos mokymų centras. Visiškai naujas kompanijos padalinys buvo skirtas tik azartiškiems skonio tyrinėjimams ir netikėtų kavos skonių paieškai. Tačiau čia dirbantys specialistai neužsidarė dramblio kaulo bokšte – netrukus rinką pasiekė tyrimų rezultatai – unikalių produktų serija, tuoj pat pelniusi kavos gurmanų ir plačiosios publikos pripažinimą.

„I Piaceri del Caffè” arba „Kavos malonumas“, ko gero, vienas žinomiausių receptų iš šios kolekcijos, tapęs šiuolaikine klasika. Tačiau šiais pasiekimais neapsiribota – tai buvo tik kelio pradžia. Kiekvienais metais unikalios kavos dirbtuvės leido sukurti vis naujus receptus, lengvai užkariavusius kavines.

Šiuo metu iš pirmojo centro gimęs „Lavazza Training center“ – didžiausia kavos mokykla pasaulyje. 8 kavos mokymo centrai veikia Italijoje, dar 47 – visame pasaulyje. O šiemet vasarą dar vienas toks centras atsidarė Lietuvoje, Vilniuje. „Lietuvoje jaučiame didelį susidomėjimą kavos naujovėmis, todėl kavos mokymų centro atidarymas svarbus žingsnis puoselėjant ir gilinant kavos mėgavimosi kultūrą mūsų šalyje. Kavos ruošimo profesionalai šiame centre ras tinkamą terpę gilesniam kavos pažinimui ir eksperimentams su kavos skonio pritaikymo formomis“, – sako „Lavazza“ prekės ženklą Lietuvoje atstovaujančios UAB „Amoka“ reklamos ir komunikacijos vadovė Agnė Žukauskienė.

Kavos žingsniai universitete

„Lavazza“ inovacijų paieškos neapsiribojo vien kavos žinovų eksperimentais ir ugdymu. 1996 m. „Lavazza“ rado bendražygį maisto pasaulyje – pradėta bendradarbiauti su „Slow Food“ – Italijoje gimusiu unikaliu maisto kultūros judėjimu, nuolat ieškančiu atsvaros greitojo maisto kultūrai ir šiuo metu žinomu visame pasaulyje. Kokybės ir tradicijos vertinimu pagrįsta partnerystė netrukus atvedė… į universiteto auditoriją.

Bendradarbiaudama su „Slow Food“ įkurtu pirmuoju pasaulyje Gastronomijos mokslų universitetu, „Lavazza“ įgyvendino keletą mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (angl. Research and development, R&D) projektų bei… tapo paties universiteto dalimi – Turine įsikūrusiame „Lavazza“ kavos mokymų centre galima įgyti Kavos studijų magistro laipsnį.

„Šiemet „Lavazza“ novatoriški eksperimentai skaičiuoja jau 49-uosius savo gyvavimo metus ir per šį laiką tyrinėjimai ir juos lydinti atradimų filosofija tapo vienu svarbiausių „Lavazza“ bruožų, leidžiančių nuolat atsinaujinti ir pasiūlyti unikalius receptus ir rinkai, ir kavos žinovams“, – pastebi A. Žukauskienė.

Nuo mokslo prie filosofijos

„Lavazza“ įsitvirtinimą eksperimentinės maisto plėtros srityje 2002 m. vainikavo bendradarbiavimas su vienu žinomiausių pasaulio maisto filosofu, ispanu Ferran Adrià. Jau pirmieji šios partnerystės vaisiai – kietoji kava – išgarsėjo visame pasaulyje. „Didžiuojamės, kad būtent šį unikalų receptą galėjome pristatyti ir kavos mokymų centre Vilniuje, nes tai galimybė iš arti pažvelgti į inovatyviausius kavos pasaulio atradimus“, – pabrėžia A. Žukauskienė.

Tolimesnis Ferran Adrià ir „Lavazza“ bendradarbiavimas leido padaryti didžiulę pažangą kavos dizaino srityje bei atrasti ne tik naujas kavos paruošimo formas, bet ir naujus skonius – bendradarbiaujant su Ferran Adrià komanda sukurtas kokteilis „Passion>Me“ iš kavos ir pasifloro sulčių. Taip pat kavos ruošimui pritaikyta sferifikacija, naudojama molekulinėje gastronomijoje, – taip gimė unikalūs kavos lęšių ir ikrų gėrimai „Coffesphere“ ir „Coffee Caviar“. „Kavos ikrai buvo pristatyti ir „Lavazza Training Center“ atidarymo Vilniuje metu, tad yra pagrindo tikėtis, kad jie taps dideliu atradimu tiek profesionaliems kavos ruošėjams, tiek išskirtinės, gurmaniškos kavos mėgėjams“, – patikina Agnė Žukauskienė.

Bendradarbiaujant su kitais žymiais virtuvės šefais pavyko sukurti ir didelį smagių inovacijų spektrą, iš kurių žymiausios – valgomas kavos puodelis, spragėsiai su malta kava, kavos ledinukai ir morengai bei „gelo espresso“ – ledinis espresso.