• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

„Gero skonio“ klubas šių metų rugsėjo 27 d. svečius sukvietė į Šiauliuose, Vilniaus g. 146 (pėsčiųjų alėjoje), vos prieš metus duris lankytojams atvėrusį jaukų šeimyninį restoraną „Avenue Brasserie“. Vakaro šeimininkas – restorano savininkas ir virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas – ne tik pristatė šią vietą svečiams, tačiau ir rūpinosi išskirtine degustacine vakariene, įrodžiusia, jog Šiauliai išties turi kuo didžiuotis. Renginio dalyviai taip pat ragavo prie patiekalų priderinto vyno, jų taip pat laukė staigmenos, dovanos bei smagioji „Gero skonio“ viktorina, kurios metu svečiai turėjo galimybę pasitikrinti ir pagilinti savo gastronomijos bei vartojimo kultūros žinias. Renginį vedė Daiva Tamošiūnaitė.

Lankydamiesi geriausiuose mūsų šalies restoranuose ir juos pristatydami, pastebime ne tik didėjantį išties dėmesio vertų maitinimo įstaigų skaičių, bet ir besiplečiančią jų geografiją. Taigi, šį kartą susirinkome Saulės mieste Šiauliuose, kur išties buvome maloniai nustebinti. Pačioje miesto širdyje, pėsčiųjų alėjoje, įsikūrusio restorano sėkmę neabejotinai nulėmė jo savininko ir virtuvės šefo Algirdo Matačiūno profesionalumas. Patirties jis sėmėsi iš pasaulinio garso „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų šefų, dirbdamas 4, 5 ir 5 plius žvaigždučių viešbučių restoranuose Londone. Maža to, praėjęs griežtą atranką, A. Matačiūnas buvo paskirtas dirbti šefų komandoje karalienės Elžbietos vyro princo Philipo namų (Prince Philip House) virtuvėje. Jam teko gaminti maistą Didžiosios Britanijos grafams, lordams, aukštiems šalies pareigūnams, taip pat jis yra rūpinęsis maitinimu tokių ryškių žvaigždžių kaip Rihana, Adele, Lana del Rey, grupės „Spice Girls“ narės ar aktorius Danielis Craigas, įkūnijęs agentą 007 – Džeimsą Bondą. Na, o karjeros viršūne A. Matačiūnas laiko darbą Londone, užimant šefo padėjėjo (sous-chef)pareigas „Red Carnation Group“ priklausančiuose viešbučiuose: 4 žvaigždučių „Rubens of the Palace“ ir 5 žvaigždučių „41“.

Pasaulinio lygio virtuvės lygį pademonstruoti bei suteikti galimybę paragauti patiekalų, ruošiamų iš aukščiausios klasės produktų, „Avenue Brasserie“ šeimininkas nusprendė ir Šiaulių gyventojams bei svečiams. Turint omenyje praeitą mokyklą bei sukauptą patirtį, nenuostabu, jog A. Matačiūnui artimiausia klasikinė europietiška, ypač – prancūzų virtuvė. Tai atsispindi ir „Avenue Brasserie“ valgiaraštyje. Tuo įsitikinti netruko ir „Gero skonio“ klubo svečiai, mat vakaro meniu buvo išties įspūdingas.

Išskirtinę degustacinę vakarienę A. Matačiūnas drauge su profesionalia virtuvės komanda paruošė iš „Gero skonio“ klubo partnerių pateiktų aukščiausios kokybės produktų. Vakaro vaišės pradėtos triušienos terinu su čiorizo užtepėle, Serano kumpio traškučiu, sojų pupelėmis, žirnių piurė ir… kaštonais. Vėliau skanautas sūdytos rūkytos antienos užkandis, kuris patiektas su rūkytu majonezu, spanguolėmis, šervilu, focaccia duona ir kedrų riešutais.

  1. Matačiūnas džiaugiasi atradęs įmonę „Šiaulių šamai“, tiekiančią restoranui šviežią ekologišką žuvį. „Perkame iki 1 kg šamus, kurie neturi riebalinio sluoksnio ir nemalonaus poskonio. Man pačiam ši žuvis buvo tikras atradimas“, – prisipažįsta šefas. Taigi, ir šį kartą virtuvės meistras nepraleido progos svečius pamaloninti šamo filė patiekalu, su lęšiais, spalvotais žiediniais kopūstais, marinuotais pankoliais, migdolais ir beurre blanc padažu.

Tuomet svečiai ragavo jautienos steiką su džiovintų slyvų ir Earl Grey arbatos piurė, cinamono skonio špinatais, moliūgais ir pipiriniu au-jus padažu.

Na, o desertui mėgavomės naminiais triufeliais. Beje, čia svarbu paminėti, jog desertai restorane – išskirtinai rankų darbo. Jiems paruošti, anot A. Matačiūno, svarbiausia naudoti teisingas technikas skoniui ir struktūrai išgauti. O šių konditerijos paslapčių pats virtuvės šefas ir restorano savininkas mokėsi iš prancūzo konditerio Pierre’o-Julieno Rebuzzi. Skanėstai restorane patiekiami nedidelėmis porcijomis – lyg vieno kąsnio užkandukai. Tokiu būdu, net ir po sočių pietų ar vakarienės tas gardus kąsnelis saldėsio tampa paskutiniu nuostabios viešnagės restorane akordu.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Prie išskirtinių patiekalų svečiams buvo patiekti UAB „Globus distributors“ specialistų parinkti vynai.

„Gero skonio“ klubo svečiai vakaro metu turėjo galimybę atsigaivinti vulkaninės kilmės natūraliu mineraliniu vandeniu „Borjomi“, kuris jau daugiau kaip 125 metus yra neatsiejama tradicinių gruziniškų vaišių dalis, daug metų jis itin mėgstamas ir vertinamas ir mūsų šalyje. „Borjomi“ vanduo pasižymi unikaliu skoniu, kurį tokį išskirtinį padaro būtent vulkaninės kilmės mineralai. „Borjomi“ skatina gyventi gardžiai, išbandyti ir atrasti dar daugiau naujų skonių.

Vakaro metu ragauti antienos, triušienos ir sausai brandintos jautienos patiekalai buvo pagaminti iš UAB „Baltic Larus“ specialistų atrinktos produkcijos. Tai nedidelė, bet veržli įmonė, vartotojams siūlanti tik aukščiausios kokybės produkciją, kurios tiekėjai Europoje atrenkami itin kruopščiai ir atsakingai, o prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija atitinka griežčiausius reikalavimus. Vakaro metu įmonei atstovavo bei ją pristatė rinkodaros vadovė Rūta Burdzilauskaitė, teigusi: „Norėdami pažinti savo klientus, nuolat dalyvaujame mugėse, parodose, miestų šventėse. Čia ne tik čirškiname savo produkciją ir vaišiname lankytojus, bet ir išklausome jų pastabų bei lūkesčių. Bendraujant įgytą patirtį parsinešame į įmonėje veikiančią „minčių laboratoriją“, kurioje gimsta naujų produktų idėjos ir gardūs receptai. Viską kuriame ir išbandome patys, todėl rinkai visuomet pateikiame tik tuos produktus, kuriais tikime. Savo pirkėjams galime pasiūlyti ne tik itin kokybišką produkciją, bet ir aibę virtuvės šefų patarimų bei idėjų, kaip paįvairinti savo kasdienį bei šventinį stalą.“

Na, o vienas „seniausių“ „Gero skonio“ klubo partnerių – „Vilniaus duona“. Tai didžiausia ir seniausia duonos kepykla Baltijos šalyse, įkurta dar 1882 m. Vilniuje. Per ilgus veiklos metus pirmąsias malkomis kūrenamas duonos kepimo krosnis pakeitė moderni įranga, o „Vilniaus duona“ tapo visos Lietuvos duona.„Vilniaus duonos“ apyvarta 2017 m. siekė 34,3 mln. eurų.Šiemet įmonė pasitinka jau 136-erių metų sukaktį. Vakaro metu įmonei atstovavęs Vitalijus Levon pristatė naujausius „Vilniaus duonos“ gaminius. Pasak jo, šiuo metu „Vilniaus duona“ kepa daugiau kaip 80-ies pavadinimų duonos gaminius ir nuolat džiugina pirkėjus naujomis idėjomis. Per parą įmonėje iškepamas net ketvirtadalis milijono įvairiausių kepinių.

Renginyje dalyvavo ir vieno didžiausių indų, virtuvės reikmenų bei interjero aksesuarų importuotojų UAB „Arkietė“ rinkodaros vadybininkė Asta Piliponė, pristačiusi įspūdingą jau šimtmetį skaičiuojančio vokiečių gamintojo „Seltmann Wedein“ proceliano kolekciją „Diamant“ – ypatingai ploną, kreminės spalvos, dekoruotą subtiliu deimantų raštu. „Seltmann Weiden“ porcelianas gaminamas be kadmio ir švino, pasižymi ypatingu atsparumu dūžiams ir kraštelių nutrupėjimui. Glazūruotas paviršius visiškai lygus, todėl indai yra higieniški ir ypač atsparūs raižymuisi. „Seltmann Weiden“ kolekcija „Diamant“ – klasikinė, elegantiška, puikiai tinkanti tiek profesionalams, tiek namų vartotojams.

„Geras skonis“ jau daugelį metų bendradarbiauja su geriausiais Lietuvos restoranais, maisto ir gėrimų žinovais, gamintojais bei importuotojais. Mes nuolat sekame naujienas ir siekiame jomis pasidalyti su kiekvienu, neabejingu skaniam, kokybiškam maistui bei vartojimo kultūrai. Per ilgus sėkmingos veiklos metus subūrus entuziastų būrį, kilo „Gero skonio“ klubo idėja. Renginių tikslas – kaskart aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui sukurtų patiekalų“, – sako žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė. Anot jos, „Gero skonio“ klubų pradžių pradžia ir buvo šis žurnalas, jau beveik devyniolika metų rašantis apie maistą, gėrimus, stalo kultūrą. Beje, įdomiausias, laikui nepavaldžias publikacijas jau galima rasti ir interneto svetainėje www.skonis.lt.

Daugiau informacijos:
Brigita Liaukevičienė
Žurnalas „Geras skonis“
Mob. 8 699 75 717. El. paštas brigita@skonis.lt