• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Pačiame Kauno centre, kiek atokiau nuo šurmuliuojančios Laisvės alėjos, Maironio g. 9, jau trečius metus sėkmingai veikia restoranas šviesiu ir optimistišku pavadinimu „Dia“ (liet. „Diena“). Būtent čia lapkričio 15 d. šįkart subūrėme „Gero skonio“ klubo svečius. Vakaras buvo jaukus ir kupinas netikėtumų bei naujų atradimų, kuriuos nulėmė ne tik turininga alyvuogių aliejaus degustacija bei restorano virtuvės šefo Edgaro Rutkausko specialiai šiam renginiui paruošta vakarienė, bet ir ypatinga šefo dovana-staigmenavakaro svečiams – desertas, kuriam šįkart suteiktas ypatingas dėmesys.

„Gero skonio“ klubo renginius inicijuoja ir drauge su partneriais rengia jau devyniolika metų leidžiamas žurnalas „Geras skonis“, rašantis apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą. Renginių idėja kilo iš noro subūrus maisto bei gero skonio entuziastų būrį, sykiu aplankyti geriausius šalies restoranus bei mėgautis jų virtuvės šefų sukurtais kulinarijos šedevrais. Renginių geografija išties plati – ji driekiasi nuo sostinės iki Kauno, Klaipėdos, Lietuvos pajūrio kurortų, kitų miestų: Šiaulių, Panevėžio, Birštono, Druskininkų ir t. t.

Šįkart lankėmės laikinojoje sostinėje – Kaune. Čia įsikūręs restoranas „Dia“, kuris, nors veikia vos trejus metus, jau įvertintas ne tik lankytojų, bet ir profesionalų: 2016 m. Lietuvos geriausių restoranų 30-uke užėmė 23-ią vietą. Restorano vadovė – Vaiva Gumbienė, ji įsitikinusi, jog harmonija restorano komandoje lemia harmoniją lėkštėje. Anot jos, virtuvės šefo spinduliuojama ramybė bei inteligencija juntama ir ragaujant valgius, kurie čia kuriami ir gimsta ramiai, skrupulingai viską apgalvojant. O virtuvės vairą čia patikimai laiko šefas Edgaras Rutkauskas, vertingą patirtį sukaupęs dirbdamas Londono nacionalinėje galerijoje. Restorano valgiaraštyje vyrauja viso pasaulio virtuvė. Pasak vadovės V. Gumbienės, čia nėra vienos krypties –svarbu, kad kiekvienas lankytojas rastų tai, kas atitinka būtent jo poreikius. Todėl nenuostabu, jog meniu rasite patiekalų, įkvėptų Prancūzijos, Tailando, Italijos, Japonijos, Indijos ir kitų šalių virtuvių. Produktai į restoraną taip pat atkeliauja tiek iš vietinių ūkininkų, tiek iš viso pasaulio – pavyzdžiui, mėsa ir jūrų gėrybės čia atgabenamos iš Brazilijos, Argentinos, Airijos, prieskoniai – iš Indijos.

Žinia, tam, kad prisiminimai iš apsilankymo restorane būtų ne tik gardūs, bet ir jaukūs, labai svarbi aplinka, atmosfera, kurią pavyksta sukurti šeimininkams. Jaukumu ir šiluma dvelkiantį restorano „Dia“ interjerą kūrė dvi jaunos dizainerės – Indrė Baršauskaitė ir Greta Valikonė (interjero studija „Yes“). Svetingą nuotaiką bei namų atmosferą čia padeda sukurti Ingos Galinytės tapybos darbai, įspūdingi dizainerio Tomo Dixono šviestuvai bei interjere dominuojančios ramios žemės spalvos.

Pasidžiaugti restorano svetinga ir jaukia aplinka bei įsitikinti virtuvės šefo Edgaro Rutkausko meistriškumu netruko ir „Gero skonio“ klubo svečiai, kurie šį vakarą suburti prie vieno didelio bendro stalo, tapusio ne tik gražia užuomina į artėjančias didžiąsias metų šventes, tačiau ir savotišku simboliu bendrystės bei vienijančios idėjos, paremtos meile maistui ir gastronomijos menui. Galiausiai – tai puiki erdvė dalytis įspūdžiais ragaujant ne tik nuostabius restorano virtuvės komandos paruoštus patiekalus, tačiau ir… degustuojant tikrus, šviežius alyvuogių aliejus. O būtent šia gurmaniška dovana bei staigmena prasidėjo „Gero skonio“ klubo vakaras. Degustaciją renginio svečiams vedė bei itin įdomiai ir išsamiai aliejus pristatė įmonės „Itališko skonio gurmanai“ savininkė p. Liana Davletšina, kuri yra vienintelė Lietuvoje atestuota alyvuogių aliejaus someljė bei profesionali alyvuogių aliejaus degustuotoja. Na, išties ne kasdieną tenka dalyvauti tokio tipo degustacijoje, ir dar kad ją vestų taip giliai šią temą išmanantis savo srities profesionalas.

Po tikra prieššventine dovana tapusios alyvuogių aliejaus degustacijos „Gero skonio“ klubo svečių laukė ne mažiau įspūdinga šešių patiekalų vakarienė, kuri tam tikra prasme pratęsė degustacijos metu užduotą – itališką – toną bei papildė jį originaliais maisto ir vyno skonių deriniais. Pirmiausia patiektos alyvuogės su restorane „Dia“ kepta duona, sviestu ir aukščiausios rūšies alyvuogių aliejais; tuomet skanauta mocarela su pesto padažu, pomidorais ir pinijomis. Paskui patiektas rizotas (daugiaryžis) su krevete ir saulėje džiovintais pomidorais. Abejingų nepaliko triušienos terinas su karamelizuotomis slyvomis, avietėmis ir vyšniomis, prie kurio tiesiog nuostabiai „suskambėjo“ božolė vynas. Beje, jis ragaujamas būtent šią dieną, todėl įtraukti į vakaro meniu jį buvo tiesiog privalu. Na, o karštajam patiekalui patiektas jautienos išpjovos steikas su šakninėmis daržovėmis privertė aiktelėti ne vieną, ypač… paragavus petražolės šaknies.

Galiausiai virtuvės šefas E. Rutkauskas svečius pakvietė pakilti nuo bendro stalo ir pereiti į kitą salę, kur susirinkusiųjų laukė šefo dovana-staigmena – ypatingas vakaro desertas, tapęs unikaliu akcentu bei vainikavęs šį vakarą. Renginio pabaigoje svečių taip pat laukė smagioji „Gero skonio“ viktorina, kurios metu jie galėjo ne tik pasitikrinti ir pagilinti savo gastronomijos žinias, bet ir laimėti vertingų prizų, taigi dovanų lietus tęsėsi…

„Gero skonio“ klubo vakaras, kaip visuomet, neapsiėjo be partnerių. Šio vakaro partneriai: UAB „Vilniaus duona“ (atstovas – pardavimų komandos vadovas Vitalijus Levon); UAB „Baltic Larus“ (atstovė – rinkodaros direktorė Rūta Burdzilauskaitė); „Borjomi“ mineralinis vanduo (atstovė – rinkodaros vadybininkė Rūta Čičiurkaitė); UAB „Liviko“, UAB „Itališko skonio gurmanai“ (atstovė – savininkė Liana Davletšina) ir, žinoma, restoranas „Dia“ (vadovė Vaiva Gumbienė bei virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas).