• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

„Gero skonio“ klubas, keliaudamas po geriausius Lietuvos restoranus, įsikūrusius ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir šalies periferijoje, šįkart svečius subūrė Biržų pilyje duris lankytojams atvėrusiame restorane „Pilies skliautai“. Tarp didingą LDK didikų Radvilų istoriją menančių pilies sienų „Gero skonio“ klubo svečiai mėgavosi išskirtine degustacine vakariene, kurią specialiai šiam vakarui paruošė konsultuojantis restorano virtuvės šefas Ruslanas Puskepanis, kulinarijos meno paslapčių mokęsis pas patį G. J. Ramzį. Vakaro metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija pristatė drauge su Latvijos viešbučių ir restoranų asociacija sukurtą ekologinio ženklinimo sistemą kultūros paveldo objektuose įsikūrusiems viešbučiams bei restoranams, be to, „Gero skonio“ klubo renginyje buvo iškilmingai įteikti pirmieji šio ženklo pažymėjimai. Na, o vakaro pabaigoje išrinktas svečių nuomone geriausias vyno ir patiekalo derinys.

Kaip teigė vakarą pradėjusi žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė Rasa Ščeponienė, „Geras skonis“ jau daugelį metų bendradarbiauja su geriausiais Lietuvos restoranais, maisto ir gėrimų žinovais, gamintojais bei importuotojais. „Mes nuolat sekame naujienas ir siekiame jomis pasidalyti su kiekvienu, neabejingu skaniam, kokybiškam maistui bei vartojimo kultūrai. Per ilgus sėkmingos veiklos metus subūrus entuziastų būrį, kilo „Gero skonio“ klubo idėja. Renginių tikslas – kaskart aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui sukurtų patiekalų“, – sakė p. Rasa. Anot jos, „Gero skonio“ klubų pradžių pradžia ir buvo šis žurnalas, rašantis apie maistą, gėrimus bei stalo kultūrą. Šiemet žurnalas pasitinka jau 20-ies metų sukaktį. Beje, įdomiausias, laikui nepavaldžias publikacijas jau galima rasti ir interneto svetainėje www.skonis.lt, kurią vakaro metu pristatė atstovė Julija Morozovaitė. Pasak jos, Skonis.lt portalas yra skirtas maisto ir gėrimų profesionalams bei entuziastams. Čia  rasite aktualių straipsnių, apžvalgų, interviu su ekspertais ir pasaulinio lygio virtuvės šefais.

„Gero skonio“ klubo organizatoriai kartu su partneriais, jau daugelį metų lankydamiesi geriausiuose mūsų šalies restoranuose ir juos pristatydami, netruko pastebėti ne tik didėjantį išties dėmesio vertų maitinimo įstaigų skaičių, bet ir besiplečiančią jų geografiją. Taigi, nenuostabu, jog šįkart svečiai sukviesti į Biržų pilyje veikiantį restoraną „Pilies skliautai“, išsiskiriantį ne tik originaliu valgiaraščiu, bet ir, žinoma, turtinga istorija. Renginio metu restoraną pristatė vadovė Renata Greviškienė.

Biržų pilis stūkso Širvėnos ežero pietinėje pakrantėje, ji pradėta statyti dar 1586 metais, Kristupo Mikalojaus Radvilos Perkūno iniciatyva, pagal italų bastioninių pilių planą. Taigi, Biržų pilis – bastioninio tipo tvirtovė, geriausiai išsilaikiusi šiaurės rytų Europoje ir vienintelė tokia Lietuvoje. Ši pilis – tai istorijos ir architektūros paminklas. Visgi anuomet pilis garsėjo ne tik kaip tvirtovė, juosiama gynybinių griovių, pripildytų vandens, tačiau buvo žinoma ir dėl čia vyravusios itin aukšto lygio virtuvės. Iki šiol pasakojama, kad tarp skliautuotų pilies sienų būdavo patiekiami gausiai iš už jūrų atvežtomis kvapniosiomis žolelėmis paskaninti žvėrienos kepsniai, keptos kurapkos ir fazanai, išmirkyti vyno ir medaus pagarde, taip pat ant sidabrinių padėklų patiekiami įdaryti upėtakiai su džiovintomis figomis ir kt. Na, o svečiai, grįžę iš Biržų į namus, norėdami pagirti itin gardų patiekalą, anuomet sakydavę: „Skanu, tarsi būtų Radvilų virtuvėje pagaminta…“

Taigi, šiandien, atkuriant istorinį teisingumą, pilyje veikia ne tik Biržų krašto muziejus ir biblioteka, bet ir… restoranas, kuriame laukiami visi, norintys paskanauti ypatingų, šlovingą senovę menančių bei profesionalios virtuvės darbą atspindinčių patiekalų, kurių populiariausieji: Radvilų kotletas, Radvilų vištiena, Prezidentės pyragas ir kt. Restorane galėsite mėgautis ne tik patiekalais iš dienos valgiaraščio ar paskanauti ypatingų virtuvės šefo pasiūlymų, bet ir pasimėgauti iš anksto užsakytais degustaciniais pietumis, kurių jus pakvies po rūmus vedžiojančios dvi šmaikščios kunigaikščių tarnaitės…

„Gero skonio“ klubo metu restorano konsultuojantis virtuvės šefas R. Puskepanis su komanda pasiūlė net keturių šalių įkvėptą degustacinį vakarienės meniu. Pirmajam užkandžiui ragautas triušienos terinas su krienais ir žolelių padažu. Pasak šefo, triušienos terinas ruoštas pagal prancūzišką receptą, o kaip tvirtina R. Puskepanio mokytojas Gordonas Ramzis, triušienos terine druskos gali būti daugiau, bet tik ne mažiau… Antrajam karštajam užkandžiui patiektas populiariausias lietuviškas restorano patiekalas, Biržų krašto delikatesas – pagal Radvilų moterų receptą ruošti virtinukai su jaučio plaučiais. Kaip teigia R. Puskepanis, antienos filė su apelsinais, moliūgų piurė ir burokėliais – populiariausias patiekalas Londone, o šį kartą jo paskanauti turėjo galimybę ir „Gero skonio“ klubo svečiai. Tuomet įnešta pagal amierikietišką receptą paruošta jautienos išpjova su bulvių piurė, trumais ir morkomis. Ir galiausiai desertui patiektas dekonstruotas sūrio pyragas. Prie patiekalų patiekti derantys vynai. Vakaro pabaigoje laukė intriga: kurį gi vyno ir patiekalo derinį svečiai pripažino geriausiu? Šįkart juo tapo jautienos išpjovos patiekalo ir iš Primitivo vynuogių pagaminto itališko raudonojo vyno derinys.

Kaip ir visuomet, „Gero skonio“ vakarienė rengta su partneriais. Vakarienės Biržų pilyje metu skanauti antienos, triušienos ir sausai brandintos jautienos patiekalai buvo pagaminti iš UAB „Baltic Larus“ specialistų atrinktos produkcijos, kurios tiekėjai Europoje atrenkami itin kruopščiai ir atsakingai, o prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija atitinka griežčiausius reikalavimus. Vakaro metu įmonei atstovavo bei ją pristatė rinkodaros vadovė Rūta Burdzilauskaitė, teigusi: „Savo pirkėjams galime pasiūlyti ne tik itin kokybišką produkciją, bet ir aibę virtuvės šefų patarimų bei idėjų, kaip paįvairinti savo kasdienį bei šventinį stalą.“

Vienas „seniausių“ ir ištikimiausių „Gero skonio“ klubo partnerių – didžiausia ir seniausia duonos kepykla Baltijos šalyse „Vilniaus duona“, įkurta dar 1882 m. Vilniuje. Per ilgus veiklos metus pirmąsias malkomis kūrenamas duonos kepimo krosnis pakeitė moderni įranga, o „Vilniaus duona“ tapo visos Lietuvos duona. Per parą įmonėje iškepamas net ketvirtadalis milijono įvairiausių kepinių. Šiemet įmonė pasitinka jau 137-erių metų sukaktį. Vakaro metu įmonei atstovavęs Vitalijus Levon pristatė naujausius „Vilniaus duonos“ gaminius. Pasak jo, šiuo metu „Vilniaus duona“ kepa daugiau kaip 80-ies pavadinimų duonos gaminius ir nuolat džiugina pirkėjus naujomis idėjomis.

„Gero skonio“ klubo svečiai vakaro metu turėjo galimybę atsigaivinti vulkaninės kilmės natūraliu mineraliniu vandeniu „Borjomi“, kuris jau daugiau kaip 125 metus yra neatsiejama tradicinių gruziniškų vaišių dalis, daug metų jis itin mėgstamas ir vertinamas ir mūsų šalyje. „Borjomi“ vanduo pasižymi unikaliu skoniu, kurį tokį išskirtinį padaro būtent vulkaninės kilmės mineralai. „Borjomi“ skatina gyventi gardžiai, išbandyti ir atrasti dar daugiau naujų skonių.

Šį kartą reikšmingas vakaro partneris – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA), pristačiusi ekologinio ženklinimo sistemą kultūros paveldo objektuose įsikūrusiems viešbučiams ir restoranams. Ši ženklinimo sistema sukurta 2017–2018 m., įgyvendinant bendrą projektą su kaimyninės Latvijos viešbučių ir restoranų asociacija; sistema išbandyta pasitelkus eksperto iš Švedijos Jano Peterio Bergvisto patirtį. Projektą vakaro metu pristatė LVRA vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė. Pasak jos, sukurtą ekologinio ženklinimo sistemą sudaro 11 darnaus turizmo versle svarbią vietą užimančių aspektų: viešbutis arba restoranas, siekiantis tapti ekologinio ženklo sistemos dalyviu, pirmaisiais metais turi atitikti 42 privalomus kriterijus iš 126. Po dvejų metų privaloma atitikti papildomai bent du kiekvieno principo kriterijus. Į projekto veiklas jau aktyviai įsitraukė ir 20 gražiausių, istoriškai ir kultūriškai įdomių paveldo statinių Latvijoje ir Lietuvoje, kuriuose veikia viešbutis ar restoranas. Projektą finansuoja Europos Sąjunga. Projekto biudžetas sudaro 51 617,51 Eur. Svarbu ir reikšminga, jog „Gero skonio“ klubo renginio metu iškilmingai įteikti pirmieji šio ženklo pažymėjimai.

Kaip ir visuomet „Gero skonio“ klubo renginių metu, taip ir šįkart vakaro pabaigoje svečių laukė smagi ir informatyvi viktorina, kurios metu svečiai išgirdo daug įdomių faktų, pavyzdžiui, jog XVI a. pradžioje pastarnokai mūsų šalyje buvo paplitę netgi labiau nei morkos; arba kad kava Lietuvos dvaruose įsitvirtino dar XIX a. pradžioje; arba tai, jog 2018 m. jau antrąkart geriausiu restoranu pasaulyje išrinktas italų kulinarijos legendos – virtuvės šefo Massimo Botturos – „Osteria Francescana“… Taigi, svečiai iš „Gero skonio“ klubo renginių visuomet išeina ne tik pasimėgavę išskirtine geriausių Lietuvos virtuvės šefų paruošta degustacine vakariene, bet ir pasisėmę kulinarijos žinių, praplėtę akiratį, galiausiai – giliau pažinę savo šalies kultūrą bei istoriją.

Daugiau informacijos:
Brigita Liaukevičienė
Žurnalas „Geras skonis“
Mob. 8 699 75 717. El. paštas brigita@skonis.lt