• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Grikiai – Rytuose nuo seno auginama ir plačiai vartojama kultūra. Rašytiniai šaltiniai liudija, kad grikių grūdai Kinijoje naudoti jau 1000 pr. Kr. Vakarų pasaulyje grikiais susidomėta visai neseniai, mat mokslininkų ir žiniasklaidos pradėta kalbėti apie didžiulę jų naudą sveikatai. Ją trumpai ir apžvelgsime.

Aukšta maistinė vertė

Vienoje stiklinėje virtų grikių yra 33 g angliavandenių, 6 g baltymų, 5 g skaidulų ir tik 1 g riebalų. Grikiai gausūs tokių mineralų kaip magnis, manganas, fosforas, taip pat B grupės vitaminų. Grikiai iš kitų grūdinių kultūrų išsiskiria ypatinga dvylikos aminorūgščių kombinacija. Dvi iš šių aminorūgščių yra būtinosios, t.y. jų mūsų organizmas negeba pasigaminti pats. Tai ypač svarbu besimaitinantiems veganiškai, kadangi šių aminorūgščių daugelyje augalinės kilmės produktų nėra.

Kita svarbi grikių charakteristika – didelis antioksidantų kiekis. Jie yra reikšmingi kovoje su oksidaciniu stresu, saugo DNR nuo pažeidimų bei slopina uždegimą. Būtent dėl antioksidantų grikiai priskiriami supermaisto (angl. superfoods) kategorijai, kuriai priklauso tokie populiarūs produktai kaip chia sėklos, bolivinės balandos, spirulina ir pan.

Nesukelia alergijų

Kaip žinia, daugelis grūdinių kultūrų sudėtyje turi baltymo gliuteno, kurio netoleruoja nemaža žmonijos dalis. Gliuteno turi tokie kasdieniai maisto produktai kaip kviečiai, rugiai, avižos, perlinės kruopos. Grikiuose gliuteno nėra, štai kodėl jų populiarumas įgijo milžinišką pagreitį per pastarąjį dešimtmetį. Prancūzijoje kepami blyneliai iš grikių miltų, Jungtinėse Valstijose gaminami grikių keksiukai, sausainiai ir pyragai. Grikių patiekalų receptais nuolat dalijasi maisto tinklaraštininkai ir sveikos gyvensenos atstovai, siekdami pritraukti alergijų turinčią bei mitybos madų besivaikančią auditoriją.

Panaudojimas

Mums priimtiniausias grikių vartojimo būdas, be abejo, yra sūdytame vandenyje išvirta ar išbrinkinta grikių košė. Jei dar paskaninta pienu ir sviestu…

Vis dėlto, grikius valgyti galima išties įvairiais ir įdomiais pavidalais. Kaip jau minėjau, grikių miltai tampa patrauklia alternatyva kvietiniams. Pamėginkite iškepti grikių miltų pyragą ar keksiukus – skonis kitoks, tačiau malonus ir intriguojantis. Iš atšalusių virtų kruopų kepkite blynelius su daržovėmis, apkepus su varške arba skaninkite jomis salotas. Pažadu, bus puiku. Apačioje rasite nesudėtingą receptą, kurį siūlau išbandyti visiems naminės duonos mėgėjams.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr
Grikių ir sėklų duona

Sudėtis

  • ¼ stiklinės chia sėklų
  • 1 stiklinė vandens
  • 1 ¾ stiklinės nekepintų grikių, mirkytų vandenyje apie 2 val.
  • 2 v. š. linų sėmenų
  • ¼ stiklinės saulėgrąžų sėklų
  • ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. klevų ar agavų sirupo
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • ½ a. š. druskos

Gaminimas

Sumaišykite chia sėklas su vandeniu ir palikite brinkti mažiausiai 20 min.

Įkaitinkite orkaitę iki . Pailgą skardą išklokite kepio popieriumi.

Virtuviniu kombainu sutrinkite grikius, chia sėklas, linų sėmenis, saulėgrąžas, aliejų, sirupą, kepimo miltelius ir druską iki vientisos masės.

Tešlą tolygiai paskirstykite skardoje. Kepkite apie 1 val. 15 min. Patikrinkite duonos vidurį mediniu pagaliuku. Esant poreikiui, kepkite kiek ilgiau.

Prieš pjaustydami atvėsinkite.

Julija Morozovaitė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Julija Morozovaitė

 

Taip jau susiklostė, kad visos mano veiklos susijusios su maistu: sveika mityba, valgymo psichologija, vartojimo kultūra. Manau, kad nėra blogo maisto, yra tik netinkamas požiūris į jį. Aš renkuosi mėgautis 🙂