Ar kada svarstėte, kuri mašina greičiausia pasaulyje? Arba kuris vynas yra seniausias? O kas iškepė didžiausią omletą? Į šiuos ir daugybę kitų klausimų atsakymus galite rasti „Guinness World Records“ knygoje ar interneto puslapyje.

Didžiausios pasaulyje rekordų knygos istorija prasidėjo 1951 m. gegužės 4 d. Airijoje medžioklės metu. Joje dalyvavo ir seras Hughas Beaveris, tuometis „Guinness Breweries“ alaus daryklos generalinis direktorius. Tądien jis su draugais pradėjo diskutuoti, koks medžiojamas paukštis greičiausias pasaulyje – dirvinis sėjikas ar jerubė. Šis ir galybė kitų klausimų ir ginčų apie tai, kas didesnis, brangesnis, greitesnis, senesnis, dažnai kirbėjo žmonių galvose Airijos aludėse ir jie negalėjo būti išspręsti, nes tuomet neegzistavo jokia knyga, kurioje būtų galima rasti atsakymus. Taigi seras Hughas Beaveris nusprendė, jog knyga, kurioje surašyti pasaulio rekordininkai, būtų tikrai populiari. Jis neklydo – pirmoji „The Guiness Book of World Records“ buvo išleista 1955 m. ir tapo bestseleriu.

Dabar kasmet išleidžiama vis nauja knyga. Beje, ji ir pati tapo rekordu – tai perkamiausia knygų serija pasaulyje, taip pat – dažniausiai vagiama knyga JAV viešosiose bibliotekose.

Jūsų malonumui pateikiame tik keletą iš begalės įdomių rekordų, susijusių su maistu ir jo gamyba. Skanaus!

BRANGIAUSI PASAULYJE IKRAI

REKORDININKAS Didysis eršketas (lot. H. huso)
KUR Irane

Ikrai – pats brangiausias valgis pasaulyje, vadinamas „juoduoju auksu“. O patys brangiausi iš brangiausių – „Almas“ ikrai. Įprastinė šių ikrų 1 kilogramo kaina – apie 93 300 litų. Ikrai „Almas“ gaminami iš labai retų žuvų – didžiųjų eršketų – kiaušinėlių. Šios žuvys yra ne tik retos, bet ir neįtikėtinai senos – neršiantiems eršketams paprastai yra 60–100 metų. Jei norite jas išvysti, teks keliauti iki pietinių Kaspijos jūros pakrančių.

DIDŽIAUSIAS KAPUČINO PUODELIS PASAULYJE

REKORDININKAS „Bon fanti-Julius Meinl“
KUR Kroatijoje
KADA 2012 m. rugsėjo 1 d.

Kiek puodelių kavos išgeriate per dieną? Įsidėmėkite šį skaičių ir suskaičiuokite, kiek dienų girsnotumėte didžiausią kapučino puodelį pasaulyje. Man tai užtruktų bent 4 024 dienas, nes išgeriu apie 0,5 litro kavos per dieną. 2012 litrų – tiek kavos tektų išplempti, norint ištuštinti rekordinį „puodelį“ kavos. Šį rekordą Zagrebe pasiekė „Julius Meinl“ atstovai Kroatijoje – bendrovė „Bonfati- Julius Meinl“. Milžiniškam kapučinui pagaminti prireikė 150 kilogramų kavos ir 1 700 litrų pieno. Jį 4 valandas darė 1 000 žmonių. Bendrovė „Julius Meinl“ yra iš Austrijos kilusi, pasaulyje gerai žinoma kavos, taip pat gurmaniškų produktų gamintoja ir platintoja.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

MIESTAS, KURIAME BRANGIAUSIA VALGYTI RESTORANUOSE

REKORDININKAS Londonas
KUR Didžiojoje Britanijoje
KADA 2007 m.

Nors Maskva paprastai tituluojama brangiausiu pasaulio miestu, pavalgyti joje pigiau nei Londone. Pasak „Zagast“ restoranų vadovo, Londonas yra pats brangiausias miestas, jei norite maitintis restorane. Trijų patiekalų vakarienė ir taurė vyno šiame mieste atsieis vidutiniškai 215 46 litų, tai yra dvigubai daugiau nei Niujorke, kur tektų pakloti tik 106 38 litus. Šį titulą Londonas gavo apklausus daugiau nei 10 000 žmonių 45-iuose pasaulio miestuose.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

BRANGIAUSIA PICA

REKORDININKAS Restoranas „Maze
KUR Didžiojoje Britanijoje
KADA 2012 m. sausio 16 d.

Kadangi lietuviai labai mėgsta picą, manau, ne vienam įdomu sužinoti, ar skani pati brangiausia pasaulyje pica. Jei norite jos paragauti, apsilankykite virtuvės meistro Gordono Ramzio restorane „Maze“, Londone. Tai plonapadė, medžiu kūrenamoje krosnyje kepama pica. Ant picos pagrindo rasite: svogūnų piurė, baltųjų trumų pastos, itališko fontinos sūrio, mažučių mocarelos rutuliukų, vytintos šoninės (it. pancetta), baravykų, šviežiai skintų laukinių „Mizuna“ salotų, o visa tai pagardinama keliomis itališko baltojo trumo drožlėmis (kurio kilogramas kainuoja apie 2100 eurų). Atsižvelgiant į trumų sezoną, viena tokia pica kainuoja apie 135 eurus.

SENIAUSIAS PASAULIO VIRTUVĖS MEISTRAS, TURINTIS 3 „MICHELIN“ ŽVAIGŽDUTES

REKORDININKAS Jiro Ono
KUR Japonijoje
KADA 2009 m. kovo 29 d.

Visi žinome, kad japonai – ilgaamžiškiausi pasaulio gyventojai. Tai patvirtina ir Jiro Ono, sušių restorano „Sukiyabashi Jiro“ savininkas ir virtuvės meistras, gimęs 1925 m. spalio 27 d. Tokijaus miestui skirtas „Michelin“ gidas 2008-aisiais jį apdovanotas trimis „Michelin“ žvaigždutėmis. Sulaukęs 82- erių metų amžiaus jis tapo seniausiu pasaulyje virtuvės meistru, turinčiu 3 „Michelin“ gido žvaigždutes. Nedidelis Jiro Ono priklausantis restoranas yra įsikūręs rūsyje, čia nerasite nuolatinio meniu ir negalėsite sumokėti kreditine kortele. Nors vakarienės meniu kaina prasideda nuo 255 eurų, restorane vietos rezervuotos 3 mėnesiams į priekį. Taigi šis virtuvės šefas įrodo, kad tapti geriausiam – niekada nevėlu.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

SENIAUSIAS PASAULYJE RESTORANAS

REKORDININKAS „Sabrino de Botín“
KUR Ispanijoje

Ar norėtumėte apsilankyti pačiame seniausiame veikiančiame pasaulio restorane? Jei taip, jums teks keliauti į Ispaniją. Restoranas įsteigtas 1725 m. Madride. Jį įkūrė Jamesas Botinas su savo žmona ir pavadino „Casa Botin“ („Botino namai“). Vėliau restoraną paveldėjo Jameso sūnėnas ir jis gavo dabartinį pavadinimą – „Sabrino de Botín“ („Botino sūnėnas“).

Prieš įstodamas į Karališkąją menų akademiją padavėju šiame restorane dirbo garsusis ispanų tapytojas Francisco José de Goya. Restoranas ir firminis jo patiekalas – keptas paršelis (isp. cochinillo asado), yra minimi paskutiniuose Ernesto Hemingway knygos „Fiesta“, kurioje jis aprašo Madridą, bulių bėgimą ir koridą, puslapiuose. Kitas firminis restorano patiekalas – sopa de ajo (kiaušinis, virtas vištienos sultinyje, patiekiamas su cheresu ir česnaku) yra mėgstamas madridiečių užkandis po smagaus vakarėlio.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

ILGIAUSIAI TELEVIZIJOJE KULINARINIAME ŠOU DIRBANTIS VIRTUVĖS MEISTRAS

REKORDININKAS Ponia Zarate
KUR Meksikoje
KADA 2003 m. vasario 1 d.

Šis titulas priklauso… ne, ne jis nepriklausė Juliai Child. Jis priklauso kitai moteriai – meksikietei Evai Vicentai Uranga Roig Vda. De Zarate, kurią meksikiečiai meiliai vadina tiesiog ponia Zarate. Ji pristatė pirmąjį savo kulinarijos šou – „Cocina Al Minuto“ („Gaminimas per minutę“) 1960 m. gruodžio 1 d. Šiuo metu ji veda vis dar tą pačią televizijos laidą, kurios pavadinimas 1984-aisias pasikeitė į „Hasta La Cocina“ („Tegyvuoja virtuvė“). Šis kulinarinis šou gyvuoja jau 52 metus (tai irgi užregistruota kaip rekordas „Guiness World Records“). Vien ruošdama patiekalus kulinarijos šou, ponia Zarate praleido nei daug, nei mažai – 6 610 valandų (iki dienos, kai rekordas buvo užregistruotas), taigi dabar šis skaičius dar didesnis. Poniai Zarate gali priklausyti ir dar vienas rekordas – ji gimusi 1920-aisiais, todėl galbūt galėtų pretenduoti į seniausio TV šou vedėjo titulą.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

AUKŠČIAUSIAI ĮVYKUSI OFICIALI VAKARIENĖ

REKORDININKAS Henry Shelfordas
KUR Tibete
KADA 2004 m. gegužės 30 d.

Vilniečiai ir miesto svečiai galėjo pasimėgauti vakariene „Dinner in the Sky“ šalia Vilniaus rotušės 50 metrų aukštyje. O ką atsakytumėte į pasiūlymą pavakarieniauti 6 805 metrų aukštyje? Tokią vakarienę surengė Henry Shelfordas ir jo bičiuliai britai, nusprendę originaliai pasveikinti draugą 30-ojo gimtadienio proga.

Taigi draugai subūrė ekspediciją „Henrio Shelfordo 30-ojo gimtadienio vakarėlis“, į kuprines susikrovė stalus, kėdes, sidabrinius stalo įrankius, frakus, žygyje į kalnus būtiną įrangą ir patraukė į Tibeto kalnus. Pradžioje vyrukai planavo vakarieniauti 7 054 metrų aukštyje, tačiau sniego audros juos privertė nusileisti žemyn į užuovėją. Ir štai, aukščiausia pasaulyje oficiali vakarienė įvyko ant Lhakpa Ri kalno Tibete, 6 805 metrų aukštyje. Vienas iš draugų – Joshua Hemingas – buvo paskirtas liokajumi.

Oficiali vakarienė prasidėjo nuo užkandžiui pasiūlytų ikrų, pagrindiniam patiekalui patiektos anties, o vakarienės pabaigoje ekspedicijos dalyviai mėgavosi šokoladiniu desertu, sūriu ir vynu. Vakarienę vainikavo gimtadienio tortas.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

DIDŽIAUSIA KULINARIJOS PAMOKA

REKORDININKAS Shan Guizhi
KUR Kinijoje
KADA 2012 m. sausio 16 d.

Jei manote, kad pora šimtų studentų auditorijoje yra daug, pabandykite įsivaizduoti… 2 012, vienu metu besimokančių virtuvės paslapčių. Didžiausios kulinarijos pamokos pasaulyje rekordą pasiekė „Changchun Agricultural Expo“, „Zhongzhijie Food Co.“ ir „Ltd. and New Culture View“ bendrovės Kinijoje, Dzilin (Jilin) provincijoje, Čangčuno (Changchun) mieste. Pamokos tema buvo „Kaip gaminti koldūnus“. Koldūnai buvo ne tik pagaminti, bet ir išvirti. Deja, „Guiness World Records“ nerašo, kiek kilogramų koldūnų buvo suvalgyta po pamokos.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

BRANGIAUSIAS DESERTAS

REKORDININKAS restoranas „Serendipity 3“
KUR JAV
KADA 2007 m. lapkričio 7 d.

Desertui… Desertas. Ir ne bet koks, o brangiausias – kainuojantis beveik 68 000 litų. Tiek atsieina ledų desertas „The Frrrozen Haute Chocolate“, įtrauktas į meniu restorane „Serendipity 3“, Niujorke. Desertui pagaminti naudojamos 28 kakavos rūšys, įskaitant 14 pačių brangiausių pasaulyje. Ledų desertas sukurtas bendradarbiaujant su prabangios juvelyrikos bendrove „Euphoria New York“.

Desertas papuoštas 5 gramais valgomo 23 karatų aukso. Taurės, kurioje patiekiamas šis desertas, pagrindas – 18 karatų aukso apyrankė, inkrustuota 1 karato deimantais, taurės kraštelis papuoštas valgomu auksu. Desertui valgyti pagamintas specialus auksinis šaukštelis su baltais ir šokolado spalvos deimantais. Suvalgius desertą, tiek apyrankę, tiek šaukštelį galima pasiimti. Taigi brangiausią desertą prisiminsite ilgai…

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

©Geras skonis