• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jau ne pirmus metus viešbutis „Kempinski Hotel Cathedral Square“ kviečia didžiąsias metų šventes pasitikti kartu. Kalėdomis čia pakvips jau pirmąją žiemos dieną. Kaip ypatingajam laikotarpiui ruošiasi „Kempinski“ Vilniuje, kokiomis tradicijomis gali pasigirti kiti šio tinklo viešbučiai, galiausiai – kaipgi Kalėdas pasitinka pats J. Lopezas, be kokių skanėstų neįsivaizduoja šventinio stalo, kada prasideda parengiamieji darbai ir kokia planuoja būti paskutinė šių metų naktis? Apie visa tai šį kartą ir kalbiname restorano „Telegrafas“ sielą Javierą, kurį, be kita ko, nemažas būrys jaunųjų Lietuvos šefų laiko savo mokytoju bei įkvėpėju.

Dosjė

5 žvaigždučių viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ restoranas „Telegrafas“ Geriausių Lietuvos restoranų 30-uke pernai užėmė 17, šiemet – 26 vietą. Šios puikios vietos, pro kurios langus atsiveria nuostabus vaizdas į Katedros aikštę, virtuvei vadovauja iš Katalonijos kilęs, Barselonoje gimęs charizmatiškasis Javieras Lopezas. Šis virtuvės meistras yra sukaupęs daugiau nei 16 metų darbo patirtį „Michelin“ restoranuose Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje. Be to, dalyvavo įvairiuose kulinariniuose gastronomijos renginiuose Islandijoje, Maltoje, Švedijoje, Mauricijaus saloje ir Rusijoje. Jau daugiau nei 10 metų J. Lopezas dirba Baltijos šalyse, yra susipažinęs su vietos kultūra ir kuria savąją lietuviškosios virtuvės versiją. Maža to, lietuviškai jau neblogai suprantantis ir šiek tiek kalbantis šefas svajoja Vilnių įtraukti į šiuolaikinės kulinarijos žemėlapį ir sielojasi, jog Baltijos šalyse nėra „Michelin“ žvaigždutes skiriančių inspektorių. Būtent dėl šio kilnaus tikslo – priartinti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų virtuvės kultūrą bei suteikti mūsų šalies gyventojams ir svečiams galimybę paragauti pasaulinio masto kulinarų ruošiamų patiekalų – J. Lopezas kartą per metus į „Telegrafą“ kviečiasi „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotus šefus kartu su profesionaliomis komandomis. Kaip teigia pats Javieras, tai vos tris dienas (dažniausiai spalį) trunkantis įvykis, kuriam ruošiamasi daugiau nei du mėnesius. Tačiau jam tai – itin svarbu, todėl tradiciškai kasmet restorane rengia šią kulinarijos fejeriją.

Jau ne pirmą sykį didžiąsias metų šventes pasitinkate kaip restorano „Telegrafas“ vyriausiasis virtuvės šefas. Kada, kaip Kalėdų dvasią viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ svečiai bei restorano lankytojai pajus šiemet?

Nuo gruodžio 1 d. pas mus prasideda švenčių laukimo – Advento – laikotarpis. Viešbutis nušvinta daugybe lempučių, o pačią pirmą žiemos dieną vestibiulyje, kaip ir kasmet, bus iškilmingai įžiebiama Kalėdų eglutė. Ta proga lankytojus bei svečius šiemet džiugins vaikų choro atliekamos kalėdinės giesmės, smagurių lauks karštas šokoladas, imbieriniai sausainiai, sužvarbusias širdis sušildys karštas vynas, o kalėdinę dvasią skleis Kalėdų Senelio pokštai ir siurprizai. Be to, prabangiame viešbučio vestibiulyje visą šventinį laikotarpį bus galima mėgautis popietės arbatėle šventiškai papuoštoje aplinkoje, kurios vienas patraukliausių ir, neabejotinai, labiausiai viliojančių akcentų šiemet bus… meduolių namelis, maloniai nustebinsiantis ir nudžiuginsiantis ne tik mažuosius, bet ir šventes į savo širdis pasiruošusius įsileisti suaugusiuosius.

Kaip kokiam gražiam ir daug kartų matytam kalėdiniam filme, kurį kasmet vis norisi žiūrėti… Lyg be visų šių „būtinų“ atributų Kalėdos tiesiog neateitų. Mums gražu, miela, o Jums – pasiruošimo darbai, idėjų ir minčių dalijimosi, kūrybos metas galvojant, kuo lankytojus nustebinti šiemet…

Ruoštis šiam laikotarpiui pradedame prieš 5–6 mėnesius, kai dauguma dar lepinasi saulės spinduliais ir nerūpestingai leidžia laiką balto smėlio paplūdimiuose. O mes pradedam planuoti, kurti ir sudaryti šventinius valgiaraščius, kurių yra ne vienas… Žinoma, nusprendus dirbti šventiniu laikotarpiu, reikia rimtai ruoštis – juk per šventes žmonėms itin svarbu, ką jie skanauja, kokioje aplinkoje jas sutinka.

J. Lopezas: „Ruoštis šventiniam laikotarpiui pradedame prieš 5–6 mėnesius, kai dauguma dar lepinasi saulės spinduliais ir nerūpestingai leidžia laiką balto smėlio paplūdimiuose.“

Mums kasmet norisi nustebinti, nenuvilti, pateisinti pačių įvairiausių svečių lūkesčius. Juk Kūčių sutikti į restoraną ateina vieni žmonės, o švęsti Naujųjų metų – jau visai kiti. Turime atspėti visų jų norus ir vizijas. Tačiau… šventinis bruzdesys restorano virtuvėje jaučiamas ne tik Kūčių vakarą, per šv. Kalėdas ar Naujųjų metų išvakarėse. Kartu su „Telegrafo“ virtuvės komanda viešbučio ir restorano svečiams bei lankytojams mes paruošėme degustacinį meniu, galiosiantį nuo gruodžio 1 iki 24 d. Į jį įeis: austrės iš Kankalio, ančių kepenėlės, omarų „Bisque“, anties „Confit“, pyragas „Bûche de Noël“ ir kiti šventiniai patiekalai, pateisinsiantys net išrankiausių lankytojų lūkesčius.

Mums kasmet norisi nustebinti, nenuvilti, pateisinti pačių įvairiausių svečių lūkesčius. Juk Kūčių sutikti į restoraną ateina vieni žmonės, o švęsti Naujųjų metų – jau visai kiti. Turime atspėti visų jų norus ir vizijas. Tačiau… šventinis bruzdesys restorano virtuvėje jaučiamas ne tik Kūčių vakarą, per šv. Kalėdas ar Naujųjų metų išvakarėse. Kartu su „Telegrafo“ virtuvės komanda viešbučio ir restorano svečiams bei lankytojams mes paruošėme degustacinį meniu, galiosiantį nuo gruodžio narių, giminių ir artimųjų. Juk esama žmonių, pasitinkančių šventes po vieną ar dviese. Jie trokšta sėdėti ne prie televizoriaus, o elegantiškai pasitikti šv. Kalėdas ar susikaupti Kūčių ramybei. Jie nori pasipuošti, šias ypatingas šventes praleisti gražioje aplinkoje, pasijusti pakylėti ir įsilieti į bendrą švenčiančiųjų būrį, kartu pakelti taurę karšto vyno ar pasilepinti nuostabia vakariene. Galbūt tiesiog maga paįvairinti gyvenimą ir šventes su šeima sutikti ne namų aplinkoje.

Tikriausiai nesuklysiu sakydama, kad daugelis, rinkdamiesi Kūčių vakarienei, jau nutuokia, ką tą ypatingą vakarą valgys, būna nusiteikę (galbūt tik sykį per metus) pasimėgauti tradiciniais Kūčių valgiais ar mamos, močiutės ruoštais išsiilgtais patiekalais. Kuo Jūs nustebinsite svečius?

Kūčių vakarą restorane „Telegrafas“ lankytojai skanaus Šiaurės jūros silkės „Maatjes“, ikrų „Ketta“, bulvių ir krapų salotų bei marinuotų daržovių ir burokėlių mayo. Sužvarbusius sušildys kreminė topinambų sriuba, jūrų šukutės, keptas langustinas ir špinatų gelis. Na, o teikiantiems pirmenybę mėsos patiekalams restoranas siūlo pasimėgauti keptu „Confit Ballotine“ kalakutu su kaštonų tyre, spanguolių padažu ir kepto kalakuto sultimis. Desertui – „Bûche de Noël“ variacija, „Turron“ migdoliniai ledai ir Glühwein gelis.

O Kalėdų rytą atversite duris stebuklams?

Per šv. Kalėdas svečių laukiame vėlyvųjų pusryčių (brunch). Be įspūdingų kalėdinių vaišių, susirinkusiųjų lauks staigmenos ir, žinoma, Kalėdų Senelio dovanos.

Kokia bus paskutinė šių metų naktis pagal Javierą Lopezą?

Šiemet Naujuosius kviečiame pasitikti Mulen Ružo stiliumi. Tai bus dviejų dalių pokylis 120 ar kiek daugiau asmenų. Jis prasidės įspūdinga vakariene prancūziškame Mulen Ruže su muzikos grupėmis ir šokėjų pasirodymais, o laikrodžiams išmušus dvylika veiksmas persikels į restoraną, virsiantį žaižaruojančiu kabaretu su šokėjais ir didžėjų muzika. Šėlsime iki paryčių!

Abu Dabyje per Kalėdas spigina 40 °C karštis, Šveicarijoje – pats slidinėjimo sezono įkarštis, o Vokietijoje tradiciškai rengiami kalėdinių pyragų Stollen konkursai.

Naujųjų metų vakarienę gaminsime čia pat, gyvai. Svečiai bus pakviesti į skonių kelionę, kurioje lauks platus geriausių jūrų gėrybių pasirinkimas, įspūdingi karštieji žvėrienos patiekalai, natūralūs lietuviški sūriai, gausus užkandžių meniu bei šventiniai saldieji kūriniai. Beje, noriu pabrėžti, kad Naujųjų metų nakties valgiaraštyje bus išties daug patiekalų iš jūrų gėrybių, nes, pirma, jos tobulai tinka prie šampano ar putojančio vyno taurės, antra, žiema – ypač tinkamas metas mėgautis jūrų gėrybėmis, nes šiuo laikotarpiu jos būna itin skanios.

Nurimus iškilmingos nakties šurmuliui, pirmąją Naujųjų dieną, viešbutis kviečia pasilepinti išskirtiniais vėlyvaisiais pusryčiais. Kas gali būti geriau, nei pirmąją metų dieną pradėti taure šampano, ypatingais patiekalais, kai už lango aidi Katedros varpinės varpai, spindi Kalėdų eglutė ir švinta naujas gyvenimas?..

Prabangių viešbučių „Kempinski“ tinklas apraizgęs visą pasaulį – nuo Šveicarijos iki Abu Dabio. Nenuostabu,
kad ir šventėms čia ruošiamasi kiek kitaip…

Iš tiesų, juk Abu Dabyje per Kalėdas spigina 40 °C karštis, todėl, nors ir labai norėtųsi karšto vyno ar karšto šokolado, labiau tiks gaivesni gėrimai bei lengvesni užkandžiai.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Šveicarijoje šventinę savaitę – pats slidinėjimo sezono įkarštis, todėl čia įsikūręs viešbutis Kalėdų švęsti lankytojus greičiausiai pakvies vėliau, vakarop, nes dieną visi svečiai slidinėja kalnuose. O štai Vokietijos „Kempinski“ viešbučiuose gyvuoja graži (ir be abejonės skani!) tradicija rengti kalėdinių pyragų – Stollen (tai pyragas, įdarytas džiovintais vaisiais, papuoštas cukraus pudra ar glajumi – K. N.) – konkursus. Tas pats liečia ir Naujųjų sutiktuves – kiekviename viešbutyje pasirenkama vis kitokia tema. Pas mus šiemet šurmuliuos Mulen Ružas, kitur gal vyraus, pavyzdžiui, viduramžių ar, tarkime, operos tema…

Garsiam tinklui priklausančiame viešbutyje esama dalykų, kurių negalima keisti ir kuriuos lankytojai turi rasti visur – kad ir kokioje šalyje apsistotų. Tačiau vis tiek kiekvieno viešbučio veidas – vis kitoks. Ar tai lemia kūrybingos ir stiprios asmenybės, kurių dėka tiek kasdienybė, tiek šventės virsta įvykiu, reginiu, nepamirštamu patyrimu?

Iš tiesų mes mėgstame sakyti, kad kiekvieno viešbučio komandą sudaro tam tikrų asmenybių rinkinys, kurios ir nulemia daugelį dalykų, formuoja konkrečios vietos įvaizdį. Žinoma, pagrindas išlieka tas pats – itin aukšti reikalavimai. Tam tikri dalykai privalo būti visuose „Kempinski“ viešbučiuose: vieta, stilius, aptarnavimo kokybė, maisto ir gėrimų kultūra ir pan. Tarkime, pusryčiai turi susidėti iš septynių komponentų: juos lankytojai ras visuose „Kempinski“ objektuose, kad ir kokiame pasaulio krašte būtų. Tarp privalomų dalykų yra: viešbučio restorano virtuvėje daromas šokoladinis užtepas, karštas šokoladas, šviežiai spaustos sultys, šviežiai kepti duonos ir pyrago gaminiai, kuriuos nešioja ir siūlo padavėjai, specialūs dribsniai, vietiniai produktai, energijos suteikiantys sveiki vieno gurkšnio ananasų, morkų, apelsinų ir imbiero gėrimai.

Taigi esama privalomų dalykų, be kurių „Kempinski“ viešbučių negalima įsivaizduoti, tačiau žavesio ir netikėtumo jiems suteikia būtent tas kūrybiškumas ir atsidavimas darbui, kuriuo spinduliuoja čia triūsiančios asmenybės, taip pat – aplinka, geografinė padėtis, vietos kultūra ir virtuvė, svečių poreikiai, pageidavimai ir daugelis kitų dalykų.

Jūs neabejotinai esate restorano „Telegrafas“ siela ir vienas iš svarbiausių žmonių, kuriančių viešbučio jaukumą, patrauklumą, kasdienos ir švenčių nuotaiką. Jaučiatės atsakingas ar labiau apdovanotas dėl to, kad šventes tenka pasitikti dirbant?

Taip, per šventes aš dirbu, tačiau tomis dienomis restorane vyrauja visai kitokia atmosfera nei kasdien: lankytojai laimingi, džiaugsmingai, šventiškai nusiteikę, jie nori džiaugtis, švęsti, o mano tikslas – pateisinti ir patenkinti jų lūkesčius. Kai aš esu pasiruošęs duoti, o jie – nusiteikę priimti tai, ką sukūriau ir jiems paruošiau, tada rezultatas būna pats nuostabiausias, o darbas – tikrų tikriausia šventė.

©Žurnalas „Geras Skonis“