Turbūt jau niekas nesiginčys, kad lietuvių noras domėtis vynu, jo vartojimo kultūra auga vos ne sulig kiekviena diena. Pilnos degustacijų salės su užrašais „nėra vietų“, perpildytos someljė kursų grupės, vis dažnėjantys vyno ūkių atstovų vizitai į Lietuvą, gastronominių renginių gausa rodo, kad esame smalsūs ir gabūs išmokti tai, ką pasaulis žino jau šimtmečius.

Na, o patys smalsiausi tautiečiai planuoja tiesiogines keliones į vyndarių kraštus. Kurgi daugiau pasisemsi žinių apie mėgstamo regiono vyną, jei ne pas jį darantį žmogų? Vaizdinga romantiška a plinka, banguojančios vynuogynų jūros, vyndarių istorijos, techninės vyno darymo detalės, specifinis aitrus vyno rūsio aromatas sukuria įspūdingą vyno ragavimo aplinką. Ne mažiau vilioja noras pigiau ir tiesiai iš vyndario rankų nusipirkti pamėgto gėrimo.

Norint išpešti maksimalią naudą, prieš leidžiantis į vyno kelionę reikėtų šį tą sužinoti ir atlikti savotiškus namų darbus. Taip pat patartina pramokti keletą žodžių ar frazių. Pasisveikinimas ar kreipinys vietos kalba padės atverti trokštamos vyninės duris.

Jei nėra laiko pasiruošti

Mažiausiai išankstinio įdirbio reikalaujantis būdas – atvažiavus į vyno kraštą drožti teisiai į vietinį Turizmo informacijos centrą ir klausti Vyno kelio žemėlapio (Route des vins, Ruta del Vino, Strada del Vino, Weinstraße.) Jei susikalbėsite ir toks žemėlapis atsiras, be vargo galėsite leistis minėtu keliu. Paprastai šie keliai visose vyndarystės zonose veda pro gražiausius vynuogynus, virtines nuostabiausių vyninių. Bent keletas iš jų bus atviros lankytojams, tad, susimokėję už degustaciją (jei vyninėj nebus eilės), galėsite paragauti čia daromo vyno ir jo nusipirkti. Tačiau reikia žinoti, kad ne visi vyno regionai pasiruošę turizmui. Pavyzdžiui, Burgundijos vyno ūkiai gerokai uždaresni prašalaičiams nei, tarkime, Elzaso. Nemaža dalis šampano namų atsitiktinius lankytojus taip pat pasitinka užšautais vartais. Argentinos Mendosos regiono vyninės apjuostos aklina tvora, o jos vartus saugo rūstūs apsaugininkai. Jei tavo vardo nėra lankytojų sąraše, čia nesi laukiamas.

Bent menkiausias jūsų žinių demonstravimas gali įtikinti vyndarį atidaryti kuo daugiau įspūdingo vyno butelių.

Taip pat reikia žinoti, kad garsiausių Burgundijos ar Bordo vyno ūkių durys taip pat būna užtrenktos klajojantiems vyno piligrimams. Jei ir sutiksite kokį darbuotoją viduje, čia spaudžiamo vyno tikrai nenusipirksite, nes lentynas jau būna iššlavę vyno pirkliai. Tad patarimas būtų sukti kuo toliau nuo pasaulinių žvaigždžių pas ne tokius garsius kaimynus, pavyzdžiui, Santanė (Santenay) ar Marsanè la Kòtą (Marsannay-la-Côte) Burgundijoje, Entre- De-Mers (Entre-Deux-Mers) Bordo regione. Čia vyndariai ne tokie pasipūtę, o tarp jų galima atrasti puikių gamintojų ir gauti naudingiausių vyno pamokų. Žinoma, praverstų pasitelkti vietines vyno biblijas, kaip antai „Bettane and Desseauve“, „Guide Hachette des Vins“ Prancūzijoje ar panašius leidinius, skirtus bent kurios pasaulio šalies vynui. Išsirinkus geriausiai vertinamus mažiau garsių subregionų vyno ūkius ir juos aplankius – sėkmė garantuota. Minėtoje Argentinoje itin išvystytas vyno turizmas. Jį valdo kelionių agentūros, rengiančios vyno turus.

Atsitiktiniams lankytojams patekti į vynines sunku. Tačiau Čilės Kasa Blankos (Casa Blanca), Kolčagvos (Colchagua) regionų arba Naujosios Zelandijos Marlboro (Marlborough) slėnio, Nelso vyninės visiškai atviros vyno mėgėjams. Kai kurios jų turi restoranus, moderniai įrengtus lankytojų centrus, specialias vietas iškyloms.

Taip pat reikėtų pasirinkti tinkamą kelionės laiką. Derliaus rinkimas – ne pats geriausias metas. Intensyvus darbymetis, baimė dėl orų sukuria itin įelektrintą atmosferą. Dauguma vyndarių būna užsiėmę ir greičiausiai neturės jokio noro ir laiko skirti bent kelių minučių lankytojams. Rugpjūtis – šventas atostogų metas Europoje. Tad didžiausia tikimybė neparagauti vyno su vyndariu yra būtent šį mėnesį.

Profesionalų vizitai

Vis dėlto vyno žinovams ir tikriems vyno gurmanams geriausias patarimas būtų susidėlioti vyno ūkių lankymo grafiką ir susitarti su kiekviena vynine iš anksto dėl vizito. Jei jau žinote, ką norite pamatyti, su gamintojais galima susisiekti jų tinklalapiuose nurodytu elektroniniu paštu ar telefonu. Čia labai svarbu oriai prisistatyti ir pateikti rimtą motyvą, kodėl norite aplankyti jų vyninę. Jei gamintojas turi atstovą Lietuvoje – užduotis lengvėja. Galima prašyti vyną importuojančios įmonės atstovų rekomendacijų. Dažniausiai kolegos mielai padeda organizuoti vizitą, ypač jei esate lojalus tos įmonės klientas. Jeigu mėgstate konkretaus regiono vyną, bet nežinote daug gerų ūkių vardų, pagalbon galima pasitelkti minėtus vietinius rašytinius vyno gidus.

Argentinos Mendosos regiono vyninės apjuostos aklina tvora. Jei tavo vardo nėra lankytojų sąraše, čia nesi laukiamas.

Tokiu atveju be namų darbų apsieiti neįmanoma. Patartina bent kiek pasidomėti lankomo regiono, vyninės, čia gaminamų gėrimų specifika. Bent menkiausias jūsų žinių demonstravimas gali įtikinti vyndarį atidaryti kuo daugiau įspūdingo vyno butelių ar noriau pasidalyti vyndarystės paslaptimis.

Taip pat reikia žinoti, kad degustacijos metu išspjovę vyną tikrai neįžeis vyndario. Jei degustuodami vyną gersite dideliais gurkšniais, iki kitos vyninės galite ir nenusigauti. Jei jums teks laimė ragauti vyno teisiai iš statinės, taurės likutį patartina grąžinti vyndariui – jis galbūt norės jį supilti atgal į statinę.

Neverta labai prisirišti prie „gerų derlių metų“. Žinokite, kad geras vyndarys padaro puikų vyną ir prastais metais. Galbūt tas vynas nebus toks ilgaamžis, tačiau juo galėsite mėgautis artimiausiu metu. Be to, toks gėrimas gali būt pigesnis nei išgirtųjų metų. Šiuo atveju galimos derybos su vyndariu.

Bendri patarimai, vizituojant vynines

Prieš vizitą smarkiai nesikvėpinkite, nerūkykite. Pašaliniai kvapai gali sumenkinti degustacijos naudą ir jums ir šalia jūsų esantiems asmenims. Gerkite daug vandens ir stenkitės tuščiai neplepėti apie pašalinius dalykus. Turėkite šiltesnį rūbą – rūsiuose gali būti vėsu.

Pirkti ar ne?

Itin aktualus klausimas, ar įsigyti vyno tiesiai iš ūkio, gali būti nesunkiai išspręstas. Neverta pirkti vyno, jei toks pats parduodamas Lietuvoje. Taip, galbūt vyninėje jis pigesnis, tačiau gausios Lietuvos vyno pardavėjų nuolaidos gali padėti apsispręsti. Juolab kad išvengsite kelionės bagažo svorio ar su vyno gabenimu susijusių transporto išlaidų. Verta pirkti tą vyną, kuris pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis, įspūdingu balansu, gali būti ilgai brandinamas ir kurio įsigyti namie tiesiog nėra galimybės. Bet ir šiuo atveju patartina neprarasti šalto proto, ypač kruopščiai apgalvoti pirkinį. Nepamirškite, geriausia, ką jūs gaunate iš vyninės vizito, tai emocijos, patirtis ir žinios!

©Žurnalas „Geras Skonis“

Jolanta Smičienė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jolanta Smičienė

 

Tarptautinės vyno žurnalistų sąjungos narė (FIJEV), vyno konsultantė, sertifikuota šampano ekspertė (FWS).