• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Manau, kad paskutinė vasaros diena yra puikus metas ne tik palydėti gražius orus bei smagius prisiminimus, bet ir pasidžiaugti sezonų kaita. Nors esame linkę paburbėti dėl devynis mėnesius trunkančios drėgmės ir šalčio, turėtume įvertinti kasmet prieš akis vykstančius kraštovaizdžio pokyčius: krentančius lapus, sniegą, sprogstančius pumpurus ir aukštai kylančią saulę. Sunku įsivaizduoti, bet daugybė žmonių pasaulyje tokios galimybės neturi.

Sezonų kaita yra neatsiejama nuo mūsų biologinio laikrodžio. Keičiantis sezonams mūsų kūnai taip pat patiria pakyčius. Besimainantis šviesaus ir tamsaus paros meto santykis daro įtaką cirkadiniams ritmams – protiniams ir fiziniams mūsų elgsenos pokyčiams. Cirkadniai ritmai veikia mūsų savijautą, nuotaiką, hormonus ir netgi svorį. Būtent todėl besikeičiant sezonams yra prasminga atkreipti dėmesį į savo gyvenimo būdą ir ypač mitybą.

Nauda sveikatai

Dešimtis tūkstančių metų mūsų protėviai gyveno klajoklišką gyvenimą ir buvo priklausomi nuo gamtos. Tai reiškė ir nuo gamtos priklausomą mitybą. Prieš maždaug 10 000 metų atsiradusi žemdirbystė pakeitė mūsų valgymo įpročius, tačiau didžiausias pokytis įvyko tik prieš gerą šimtmetį, kuomet maisto produktų gamintojai ir augintojai pasitelkė chemines medžiagas bei apdirbimo priemones maisto galiojimo trukmei pratęsti. Turiu omenyje pesticidus, rafinavimą ir t. t. Paradoksalu, tačiau ši technikos ir mokslo pažanga mus privedė prie įvairesnės, tačiau skurdesnės mitybos. Skurdesnės dėl to, jog maisto atgabenimas iš toli kainuoja smunkančią jo maistinę vertę. Kuo ilgesnį laiką yra gabenamas vaisius ar daržovė, tuo mažiau naudingų maistinių medžiagų jame lieka.

Skoninės maisto savybės

Turbūt atkreipėte dėmesį, kad rugpjūtį valgomo pomidoro skonis, švelniai tariant, nėra toks pats kaip sausį valgomo pomidoro. Nors braškės ir yra mano mėgstamiausios uogos, gardinti jomis tortą vasario mėnesį aš nesiryžčiau. Geras daržovės ar vaisiaus skonis bei stiprus aromatas ne tik suteikia malonumo, bet ir signalizuoja apie produkto šviežumą. Produkto šviežumas, kaip jau minėjau, yra tiesiogiai proporcingas jo turimų vitaminų, mineralų bei kitų naudingų cheminių junginių kiekiui.

Vėlgi, galime burbėti, kad savo mėgstamų sodo gėrybių skanaujame tik mėnesį ar du. Kita vertus, bėgant savaitėms patiriame produktų kaitą, kuri praturtina kasdienybę naujomis spalvomis bei skoniais. Net Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pabrėžia įvairios mitybos naudą žmogaus psichologinei būklei, mat nauji skoniai, tekstūros ir kvapai suteikia mums teigiamų emocijų. Be to, sezoniški patiekalai atspindi kintančius orus bei gyvenimo ritmą: kvapnus obuolinis pyragas ar moliūgų sriuba tinka šaltam rudens vakarui namuose, šviežios uogos rankinėje neatsiejamos nuo judrių vasaros dienų. Juk kiekvienas metų laikas, kaip ir kalendorinės šventės, kelia asociacijas su tam tikrais patiekalais. Sezoniškas maistas yra neatsiejama mūsų  kultūros dalis, kurią verta puoselėti ir dėl savęs, ir dėl tradicijų tąsos.

Sąmoningas vartojimas

Galiausiai, sezoniškų produktų vartojimas reiškia vietinių produktų vartojimą. Rinkdamiesi vietinę produkciją prisidedame prie šalies ekonomikos augimo bei mažesnės aplinkos taršos. Galbūt dažnam vartotojui tai nėra prioritetas, bet pasitenkinimo jausmas perkant turguje iš malonaus senjoro nepalyginamai didesnis nei mokant už agurkus prekybos centro kasoje.

Kokius produktus kada rinktis?

Ruduo – moliūgų, aguročių, cukinijų, obuolių, kriaušių, bruknių, spanguolių, bulvių ir, žinoma, grybų metas. Taip pat rugsėjį ir spalį skanaukite šviežių sėklų ir riešutų.

Žiemą rinkitės kopūsts, svogūnus, česnakus bei šaknines daržoves: bulves, burokėlius, morkas, topinambus, pastarnokus. Šaltuoju metų laiku nepamirškite raugintų daržovių!

Pavasario pirmoje pusėje, kai šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas skurdžiausias, nebijokite į racioną įtraukti šaldytų produktų. Tikėtina, kad jie bus maistingesni nei švieži prekybos centro lentynose. Antroje pavasario pusėje džiaukitės traškiomis gūžinėmis salotomis, špinatais, grąžgarstėmis, pirmaisiais ridikėliais ir agurkais.

Vasara – šviežių gėrybių metas, jas būtų galima vardinti ir vardinti. Rinkitės viską, ką galima rasti sode, darže, miške ar turguje. Jei mėgstate suktis virtuvėje, rauginkite ir šaldykite – būsite puikiai pasiruošę sezonų kaitai.

Julija Morozovaitė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Julija Morozovaitė

 

Taip jau susiklostė, kad visos mano veiklos susijusios su maistu: sveika mityba, valgymo psichologija, vartojimo kultūra. Manau, kad nėra blogo maisto, yra tik netinkamas požiūris į jį. Aš renkuosi mėgautis 🙂