• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Pristatydami pačias įvairiausias pasaulio virtuves, šįkart kviečiame užsukti į unikalių skonio bei aptarnavimo patirčių siūlančią vietą – jaukų tradicinės korėjietiškos virtuvės restoraną „Korean Taste“. Jis įsikūręs pačioje Vilniaus širdyje, greta Šiuolaikinio meno centro (ŠMC), Vokiečių g. 2. Restoranas skaičiuoja jau šeštus sėkmingos veiklos metus ir didžiuojasi tapęs korėjietiškos virtuvės ambasadoriumi Lietuvoje. Iš tolimosios Korėjos kilęs „Korean Taste“ savininkas Jae Han Kimas džiaugiasi, kad viešėdamas Lietuvoje turi mielą savo egzotiškosios tėvynės salelę mūsų šalyje, kur su didžiausia pagarba ir nuoširdžiu rūpesčiu priimami svečiai ir atskleidžiamos mums dar taip menkai pažįstamos korėjietiškos virtuvės paslaptys.

Korėjiečių meilė maistui

Vos įžengę į restoraną, mintimis nusikelsite į tolimąją Korėją, o įspūdžius sustiprins mėgavimasis tradiciniu korėjietišku maistu, kuriam „Korean Taste“ skiriamas ypatingas dėmesys – p. Jae Han Kimas pats rūpinasi patiekalų kokybe ir autentiškumu, preciziškai laikosi receptūrų. Svarbu, kad maistas restorane nesiskirtų nuo to, kurio galite paragauti pačiame Seule.

Korėjiečiai tikrai mėgsta maistą ir juo mėgaujasi: ilgai sėdi prie stalų, bendrauja ir daug valgo. Vis dėlto, nors Korėjoje gyvena daugiau nei 50 mln. žmonių, gatvėje pamatyti nutukusį žmogų pasitaiko gana retai. Greičiausiai tai susiję su Korėjos virtuvės tradicijomis. Galbūt todėl dauguma amerikiečių, norėdami numesti ar sureguliuoti savo svorį, vyksta į Korėją – čia, net valgydami iki soties, pasiekia norimų rezultatų.

Mėgaujasi įvairove

Pasak restorano savininko Jae Han Kimo, korėjiečiai mėgaujasi ne tik pačiu maistu, bet ir jo įvairove, mėgsta derinti skirtingus skonius. „Lietuvoje žmonės įpratę valgyti vieną pasirinktą patiekalą: mėsą, žuvį ar kt., o Korėjoje, siekiant subalansuoti skonius, po truputį skanaujama skirtingų patiekalų: užkandžių, sriubos, ryžių, mėsos, žuvies ir daržovių. Tradiciniai korėjietiški pusryčiai, pietūs ir vakarienė dažniausiai turi visus šiuos ingredientus. Nors, pasak Jae Han Kimo, gausiausi yra pusryčiai ir vakarienė, nes pietų metu žmonės dažniausiai yra užimti. O jei turite dubenėlį ryžių, sriubos ir populiariausią užkandį kimchi (gaminamą iš kopūstų, fermentuotų aitriųjų paprikų ir kt.), pietums to visiškai pakanka.

Korėjiečių aistrą mėgautis daugybe skirtingų skonių patirsite ragaudami gausybę užkandžių (banchan), pagamintų iš daržovių, mėsos ar žuvies ir patiektų greta pagrindinio patiekalo. Paprastai jų būna ne mažiau kaip 4–5: kai kurie švelnaus skonio, kai kurie – aštrūs, kiti sūrūs ir t. t. – kad pajustumėte visą skonių paletę. Užkandžiai dedami į vidurį stalo ir yra skirti visiems – dalytis, ragauti kartu. Kiekvienas svečias taip pat gauna po dubenėlį ryžių ir sriubos. Sakoma, kad sriuba suteikia maistui daugiau skonio ir padeda organizmui jį įsisavinti.

Geriausias – karštas maistas

Korėjiečiai mėgsta kepti maistą ant grotelių, ypač ant stalo, kol valgo. Jie įsitikinę, kad maistas skanesnis, kol dar karštas ir geriausias tada, kai į burną keliauja tiesiai nuo grilio, neprarasdamas sultingumo ir aromatingumo. Mėsą nuo grilio jie mėgsta suvynioti į salotos lapą kartu su ryžiais, aitriųjų paprikų pasta, šviežiomis aitriosiomis paprikomis ir česnakais. Šį vieną mėgstamiausių grilio patiekalų užsukus į restoraną būtinai rekomenduojame išbandyti ir jums.

Aštrus, bet nedeginantis

Tarp dažniausiai naudojamų patiekalų pagardų yra: sezamų aliejus, doenjang (fermentuota pupelių pasta), sojų padažas, sojų pasta, druska, česnakai, imbierai, pipirų dribsniai ir gochujang (fermentuota raudonųjų aitriųjų paprikų pasta). Be to, korėjiečiai dievina aitriąsias paprikas. Jie taip pat naudoja daug sezamų lapų, sėklų ir aliejaus. Dėl šių priežasčių korėjietiškas maistas kvapnus ir subtiliai aštrus, tačiau nedeginantis.

Puikiausias desertas – sezoniniai vaisiai

Korėjiečiai turi gilias desertų ruošimo tradicijas. Tipiški korėjietiški desertai yra pačių įvairiausių rūšių saldūs ryžių pyragėliai. O modernioje korėjietiškoje virtuvėje labai išpopuliarėjo ledai ir sezoniniai vaisiai – sakoma, kad pavalgius vaisiai padeda „išvalyti“ burnas. Tradiciniai korėjietiški desertai paprastai derinami su tam tikrais gėrimais: vienas įdomiausių ir gardžiausių, siūlomų ir restorane „Korean Taste“, – džiovintų persimonų, cinamono ir imbierų punšas Sujeonggwa.

Svarbiausia – pagarba svečiui…

Visgi maistas sudaro tik dalį gastronominės patirties, kurią išsinešate iš restorano. Visa kita susiję su maloniai čia praleistu laiku ir patiriamais įspūdžiais, todėl ypač svarbi aptarnavimo kokybė. „Svarbiausia – pagarba svečiui“, – įsitikinęs restorano savininkas Jae Han Kimas. Restorane dirbantį personalą jis moko taip: „Prisiminkite, kaip jūsų mama priima svečius: ji sutvarko namus, ištraukia gražiausius indus, stalą užtiesia staltiese, tuomet perka šviežius produktus, gamina savo geriausius patiekalus, svečiams vaišinantis akylai stebi, ar jiems nieko netrūksta. Pabaigoje patiekia desertą, džiaugiasi, kai svečiai namo išeina laimingi. Lygiai taip reikia elgtis ir su restorano klientais – tuomet niekada neprašausi, net jei tektų aptarnauti princą ar karalių.“

Daugiau informacijos rasite „Korean Taste“ internetinėje svetainėje.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Kristina Noreikienė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Kristina Noreikienė

Straipsnių autorė

 

Su „Geru skoniu“ bendradarbiauju jau nuo 2004 metų. Per tuos daugiau nei dešimtį metų keitėmės abu – ir žurnalas, ir aš ☺ Augome, tobulėjome, subrendome ir… tapome neatskiriama vienas kito dalimi.
Mano straipsnių temos – interjerai, restoranų, viešbučių pristatymai, asmenybės, porceliano istorija, dizainas / mada, papuošalai, parodų apžvalgos, baldai, indai; kava, kokteiliai ir daugelis kitų.