Maisto dievaitės

Rež. Vérane Frédiani, Prancūzija

Vyrų dominuojamame maisto pasaulyje dažniausiai pamirštamos žaidimo taisykles keičiančios moterys. Dokumentinio filmo herojės – stebuklus virtuvėje darančios šefės ir someljė iš viso pasaulio. Tarp jų – ir kylančios žvaigždės, ir ne vienos „Michelin“ žvaigždutės savininkės Dominique Crenn ar Barbara Lynch. Garsios šefės ir gastronomijos žurnalistės aiškinasi, kas šiuolaikiniame lyčių lygias teises deklaruojančiame pasaulyje neleidžia genialioms šefėms išgarsėti ir kas turi būti padaryta, kad pasikeistų požiūris į moteris modernioje maisto industrijoje.

„Manau, kad įrodinėti šio filmo aktualumo nė nereikia, bet visgi jis puikiai dėlioja akcentus ir pagauna autentiškus „užsilikusius“ patriarchalinės visuomenės kodus sferoje, apie kurios nelygybę galbūt ne visi anksčiau susimąstė.“ viena programos sudarytojų A. Račaitytė.

Atostogos Ispanijoje

Rež. Michael Winterbottom, Didžioji Britanija

Paelja, tortilija, gaspačis, krevetės, pinčios, troškiniai ir daug vyno arba vandens. Aktoriai Steve’as Cooganas ir Robas Brydonas trečią kartą priima skaniai pavalgyti mėgstančio režisieriaus iššūkį. Jie tikrina savo apetitą, sąmojingumą ir humoro jausmą skirtinguose Ispanijos restoranuose. Jiems specialiai ruošiami tradiciniai ir unikalūs patiekalai, kuriuos ragaujant atsiranda progų pabendrauti įvairiausiomis temomis. Atostogaujantys Steve’as ir Robas aiškiai subrendo po pastarosios judviejų kelionės, tad noriai kalbasi apie šeimą ir šlovę. Robas vėl didžiuojasi tapęs tėčiu, o Steve’as nepaliauja kiekviena proga priminti savo vaidmens kritikų išliaupsintoje „Filomenoje“ ir „Oskarui“ nominuoto jo paties parašyto scenarijaus.

„Smagioje ir improvizuotoje kulinarinėje kelionėje abu aktoriai ir režisierius rašo scenarijų pakeliui į kitą suplanuotą restoraną, nesibaimindami skambučių iš realaus gyvenimo. Gebėjimas parodijuoti įžymius žmones suteikia jų draugiškiems pokalbiams dar daugiau šarmo.“ vienas programos sudarytojų E. Pukšta.

„Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos

Rež. Rasmus Dinesen, Danija

Gyvename laikais, kai žmonija yra pamišusi dėl maisto: fotografuojamas net ir kasdienis valgis, šlovinami virtuvės šefai, o socialinėje medijoje giriamasi patiekalais tarsi trofėjais. Šis dokumentinis filmas prasiskverbia pro blizgantį paviršių ir siūlo nuoširdų, tačiau be galo aštrų ir aktualų žvilgsnį į „Michelin“ žvaigždutes pelniusių šefų ir jų restoranų kasdienybę. Auksiniame gastronomijos amžiuje šis filmas seka neįtikėtinų meniu ir kulinarijos šventyklų pasakas bei kapsto giliai po „Michelin“ gido istoriją, jo trūkumus ir neretai kritinę reikšmę šiuolaikinei maisto kultūrai.

„Michelin“ žvaigždučių sistema išties yra fenomenalus ir fatališkas veiksnys aukštojoje maisto kultūroje. Režisierius pasistengė, kad pasakojimas apie tai taptų įdomus ne tik aistringiems gastronomams, bet ir kiekvienam naujų istorijų ištroškusiam žiūrovui.“ viena programos sudarytojų A. Račaitytė.