Jau septintą kartą Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kreipiasi į maisto entuziastus ir kviečia kalendoriuje pasižymėti lapkričio 4–10 d., kai vyks Lietuvos gastronomijos savaitė.

Projekto tikslas – svečius supažindinti su geriausių Lietuvos restoranų virtuvėmis ir vyraujančiomis gastronomijos tendencijomis. Šį rudenį projekte dalyvauja rekordinis restoranų skaičius – net 39.  Degustuoti savo rudeniškus, specialiai festivaliui sukurtus meniu kviečia Vilnius, Kaunas, Trakai, Birštonas, Šiauliai, Palanga.

Apie augantį festivalio populiarumą byloja ne tik besiplečianti jo geografija, bet ir teigiami dalyvavusiųjų atsiliepimai.

Restorano „Da Antonio“ virtuvės šefas Dmitrij Babenko

„Da Antonio“ restorano šefas Dmitrijus Babenko sako, kad Gastronomijos savaitė – puiki proga kiekvienam maitinimo taškui pademonstruoti tai, ką sugeba geriausiai, už svečio pasirinktą kainą. Lankytojams siūlomas specialus degustacinis meniu, kurio kaina 1 asmeniui – 10 Eur (dviejų patiekalų meniu), 20 Eur (trijų patiekalų meniu) arba 30 Eur (ne mažiau kaip trys patiekalai) pasirinktinai. Sudarant specialųjį Lietuvos gastronomijos savaitės meniu, prioritetas skiriamas regioniniams, vietiniams, sezoniniams produktams.

Iš kairės į dešinę: „Balzac“ direktorė Jadvyga Lobul, LVRA direktorė Eglė Ližaitytė, LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė

Festivalio metu vyksta ir Gastronomijos savaitės žvaigždės rinkimai. Pernai rudenį ir šį pavasarį pirmoji vieta atiteko Vilniuje, Savičiaus g., įsikūrusiam „Balzac“ restoranui, kurio virtuvei vadovauja šefė Gražina Šavelo. „Balzac“ direktorė Jadvyga Lobul pabrėžia, jog Gastronomijos savaitei ruošėsi kruopščiai ir negailėdama jėgų, bet kartu džiaugiasi, kad pastangos atsipirko: „Gastronomijos savaitės žvaigždė buvo itin malonus siurprizas. Esame laimingi ir jaučiamės įvertinti.“

„Avenue Brasserie“ restorano šeimininkas ir virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas

Svarbu pabrėžti ir tai, kad Lietuvos gastronomijos savaitė vyksta ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Pavasarį pirmą kartą prie projekto prisijungęs restorano Šiauliuose „Avenue Brasserie“ šeimininkas Algirdas Matačiūnas džiūgauja: „Puiku, jog šis renginys vyksta jau ne tik Vilniuje, Lietuvos gastronominė kultūra plečiasi ir mažesniuose miestuose ar miesteliuose. Kadangi šio renginio tikslas – pristatyti patiekalus, paruoštus iš sezoninių ir vietinių produktų, galimybę dalyvauti turi kone visi. Patiekalai, kuriuos mes ruošiame, turi tikti ir gurmanui, ir prie lokalių, lietuviškų patiekalų bei skonių pratusiam svečiui.“

Algirdas akcentuoja ir edukacinę Gastronomijos savaitės misiją: „Projektas suburia Lietuvos restoranų bendruomenę, kuri, suvienijusi jėgas, kuria ir puoselėja mūsų krašto gastronomijos kultūrą!“

„Gaspar’s“ restorano šeimininkas ir virtuvės šefas Gasparas Fernandesas

Penkerius metus Lietuvoje gyvenantis Gasparas Fernandesas, „Gaspar’s“ restorano šeimininkas ir šefas, taip pat jau ne pirmus metus jungiasi prie renginio ir ruošia specialų trijų bei keturių patiekalų meniu Lietuvos gastronomijos savaitei. Gasparas sako, kad plėsti restoranų bei maisto vartojimo kultūrą yra kiekvieno šefo misija, o tokie renginiai – puiki galimybė išbandyti ir atrasti naujus skonius visos Lietuvos gyventojams bei šalies svečiams parodyti, kad nė kiek nenusileidžiame garsiausiems pasaulio restoranams.

Visą restoranų sąrašą rasite čia. Iki pasimatymo 7-ojoje Gastronomijos savaitėje!