• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jau septintą kartą Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kreipiasi į maisto entuziastus ir kviečia kalendoriuje pasižymėti lapkričio 4–10 d., nes tuomet vyks Lietuvos gastronomijos savaitė.

Projekto tikslas – atverti restoranų duris norintiems pažinti aukštesnę maisto kultūrą, vyraujančias gastronomijos tendencijas, susipažinti su šefų meistriškumu ir, be abejonės, mėgautis išskirtinai šiam renginiui ruošiamais patiekalais.

Šių metų pavasarį vykusi Lietuvos gastronomijos savaitė subūrė net 36 restoranus Vilniuje, Trakuose, Kaune, Pietų ir Vidurio Lietuvoje, Šiaurės Lietuvoje bei pajūryje. Renginio metu restoranų svečiai turėjo galimybę mėgautis neeilinių patiekalų su šiltojo sezono gėrybėmis.

Rudenį tikimasi suburti dar daugiau dalyvių ir svečių, pasirengusių pažinti naujus restoranus ir jų meniu. Labiausiai patikęs bus apdovanotas Gastronomijos savaitės žvaigžde. Šiame renginyje aktyviausi Lietuvos virtuvės meistrai atskleis atnaujintus rudens meniu ir pristatys unikalius šaltojo sezono ingredientus. Kalbinti dalyviai, kurie jau ne pirmus metus jungiasi prie projekto, pirmiausia pabrėžia, jog restoranai skirti ne tik prašmatniai šventei ar ypatingai progai, bet ir kasdieną su šeima ar bičiuliais mėgautis gardžiais patiekalais bei gėrimais. Gastronomijos savaitė patraukli tiek gaminantiems, tiek ragaujantiems. Restoranams tai puiki proga atskleisti savo idėjas ir stilių, o svečiams – atrasti naujų skonių bei maloniai praleisti laiką.

Visos projekte dalyvaujančios maitinimo įstaigos skatina lankytojus rezervuoti vietas savaitę ar netgi dvi iki renginio, nes septynerių metų patirtis rodo, kad vietų restoranuose visiems, norintiems pasimėgauti Gastronomijos savaitės patiekalais, neužtenka.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Restorano „Da Antonio“ virtuvės šefas Dmitrij Babenko

„Da Antonio“ restorano šefas Dmitrijus Babenko sako, kad Gastronomijos savaitė – puiki proga kiekvienam maitinimo taškui pademonstruoti tai, ką sugeba geriausiai, už svečio pasirinktą kainą. Lankytojams siūlomas specialus degustacinis meniu, kurio kaina 1 asmeniui – 10 Eur (dviejų patiekalų meniu), 20 Eur (trijų patiekalų meniu) arba 30 Eur (ne mažiau kaip trys patiekalai) pasirinktinai. Sudarant specialųjį Lietuvos gastronomijos savaitės meniu, prioritetas skiriamas regioniniams, vietiniams, sezoniniams produktams.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Iš kairės į dešinę: „Balzac“ direktorė Jadvyga Lobul, LVRA direktorė Eglė Ližaitytė, LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė

Festivalio metu vyksta ir Gastronomijos savaitės žvaigždės rinkimai. Pernai rudenį ir šį pavasarį pirmoji vieta atiteko Vilniuje, Savičiaus g., įsikūrusiam „Balzac“ restoranui, kurio virtuvei vadovauja šefė Gražina Šavelo. „Balzac“ direktorė Jadvyga Lobul pabrėžia, jog Gastronomijos savaitei ruošėsi kruopščiai ir negailėdama jėgų, bet kartu džiaugiasi, kad pastangos atsipirko: „Gastronomijos savaitės žvaigždė buvo itin malonus siurprizas. Esame laimingi ir jaučiamės įvertinti.“

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

„Avenue Brasserie“ restorano šeimininkas ir virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas

Svarbu pabrėžti ir tai, kad Lietuvos gastronomijos savaitė vyksta ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Pavasarį pirmą kartą prie projekto prisijungęs restorano Šiauliuose „Avenue Brasserie“ šeimininkas Algirdas Matačiūnas džiūgauja: „Puiku, jog šis renginys vyksta jau ne tik Vilniuje, Lietuvos gastronominė kultūra plečiasi ir mažesniuose miestuose ar miesteliuose. Kadangi šio renginio tikslas – pristatyti patiekalus, paruoštus iš sezoninių ir vietinių produktų, galimybę dalyvauti turi kone visi. Patiekalai, kuriuos mes ruošiame, turi tikti ir gurmanui, ir prie lokalių, lietuviškų patiekalų bei skonių pratusiam svečiui.“

Algirdas akcentuoja ir edukacinę Gastronomijos savaitės misiją: „Projektas suburia Lietuvos restoranų bendruomenę, kuri, suvienijusi jėgas, kuria ir puoselėja mūsų krašto gastronomijos kultūrą!“

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

„Gaspar’s“ restorano šeimininkas ir virtuvės šefas Gasparas Fernandesas

Penkerius metus Lietuvoje gyvenantis Gasparas Fernandesas, „Gaspar’s“ restorano šeimininkas ir šefas, taip pat jau ne pirmus metus jungiasi prie renginio ir ruošia specialų trijų bei keturių patiekalų meniu Lietuvos gastronomijos savaitei. Gasparas sako, kad plėsti restoranų bei maisto vartojimo kultūrą yra kiekvieno šefo misija, o tokie renginiai – puiki galimybė išbandyti ir atrasti naujus skonius visos Lietuvos gyventojams bei šalies svečiams parodyti, kad nė kiek nenusileidžiame garsiausiems pasaulio restoranams.

Iki pasimatymo 7-ojoje gastronomijos savaitėje.