• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Užvakar, lapkričio 26 d., Liuksemburge vykstančiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018” Lietuvai atstovaujanti Nacionalinė šefų rinktinė iškovojo pirmąjį apdovanojimą – ART stalo rungtyje komanda laimėjo bronzos medalius. Čempionate taip pat dalyvaujanti Lietuvos atstovė Vita Brūzgienė buvo įvertinta auksu sūrio raižymo rungtyje.

„Jaučiamės pavargę, bet labai laimingi. Dalyvavome savo kategorijoje, laimėjome bronzą ir tai labai džiugina. Vis tik, svarbiausia ne tai, ką laimime, o ką suteikia dalyvavimas tokiose parodose. Visų pirma, tai – patirtis, naujos pažintys ir dar glaudesni ryšiai su kolegomis. Ne mažiau svarbus dalykas – pavyzdys jaunajai virėjų kartai“, – po laimėjimo sakė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) prezidentas ir komandos narys Jaroslav Orševski.

Pasak asociacijos vykdančiosios direktorės ir komandos vadybininkės Jūratės Mikalkėnienės, „ART stalo“ rungtis prasideda 5 val. ryto, stalą reikia paruošti per tris valandas, nuo 8 val., kai suskamba gongas, dvi valandas po salę vaikšto teisėjai ir vertina. „Paroda atidaroma 10 val., pradeda rinktis jos lankytojai. Jie vaikšto, fotografuoja maistą, todėl pagaminti patiekalai turi būti gražūs visas 12 valandų. Viskas turi gražiai derėti, nesikartoti formos ir technikos. Vertindami komisijos nariai žiūri, ar teisingai uždėta glazūra, ar tinkamai susluoksniuota, ir t.t., o dienos pabaigoje susumuojami balai, – sakė J. Mikalkėnienė ir papildė: – ART stalą, kurio dydis – 3 m x 4 m, sudaro nuo 60 iki 100 cm aukščio meninė skulptūra iš trimis skirtingomis technikomis paruoštų maisto produktų (Lietuvos komandą šį kartą kūrė iš cukraus masės), 4 skirtingi vieno kąsnio užkandžiai 6 asmenims, šventinis, banketinis patiekalas 8 asmenims, 3 skirtingi užkandžiai 1 asmeniui; lakto-ovo trijų patiekalų meniu 1 asmeniui, 5 patiekalų restorano meniu 1 asmeniui, 4 skirtingi restorano desertai 1 asmeniui ir 4 skirtingi pyragėliai 6 asmenims.

Kas keturis metus vykstančiame viename prestižiškiausių, karščiausias madas diktuojančių čempionatų „Culinary World Cup 2018” dalyvauja virtuvės profesionalai iš daugiau nei 75 pasaulio šalių: čia vyksta 120 įvairių komandinių rungčių, apie 2000 virtuvės šefų varžosi asmeninėse rungtyse, teisėjauja 55 tarptautiniai teisėjai, renginys sutelkia minias gastronomijos pasaulio atstovų, parodoje apsilanko apie 30 000 šios srities gerbėjų.

Šiais metais čempionate Lietuvą atstovaujančią šefų komandą sudaro patyrę virtuvės meistrai: kapitonai – Darius Dabrovolskas („Vytautas Mineral SPA“) ir Jaroslav Orševski (restoranas „Siesta“), Vytautas Zdanauskas (viešbutis „Novotel“), Nikita Vornik, Artūras Samavičius („City Chef“), Jevgenij Volkov (viešbutis „Courtyard by Marriott Vilnius“), Toma Piskarskaitė ir Irena Bukauskautė-Petrik (restoranas „Amandus“), Dovilė Valentienė ir Monika Garnelė (konditerijos įmonė „Jo malonė“), taip pat pagalbininkai Artūras Braslauskas ir Vladimir Tolkačiov. Komandos vadybininkė, LRVVKA vykdomoji direktorė – Jūratė Mikalkėnienė.

Šiandien, lapkričio 28 d., Lietuvos komanda kovoja karštosios virtuvės rungtyje – ruošia trijų patiekalų valgiaraštį po 110 porcijų.