Pristatant naujausią – pavasarinį – žurnalo „Geras skonis“ numerį, balandžio 10 d. „Gero skonio“ klubo svečiai buvo sukviesti į pačioje Kauno širdyje, Nemuno saloje, įsikūrusį stilingą restoraną „Sala“. Čia vakaro dalyviai ne tik mėgavosi išskirtine restorano virtuvės šefės Jolantos Gervienės kartu su profesionalia komanda paruošta degustacine vakariene, bet ir skanavo tikro itališko deserto bei madingiausiu būdu paruoštos itališkos kavos. Vakaro vedėjas Jonas Norkevičius pristatė įdomiausias, labiausiai intriguojančias naujausio žurnalo „Geras skonis“ numerio temas ir pakvietė svečius dalyvauti smagiojoje „Gero skonio“ viktorinoje, kurios metu šie turėjo galimybę pasitikrinti ir praplėsti savo žinias apie gastronomiją bei vartojimo kultūrą.

Vakarą pradėjo jau du dešimtmečius sėkmingos veiklos skaičiuojančio žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė, mat būtent šis leidinys ir buvo jau gražia tradicija tapusių „Gero skonio“ klubo renginių pradžia. Pasak p. Rasos, daugelį metų rašant apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą, bendraujant su gamintojais, tiekėjais, restoranų bei viešbučių atstovais, subūrus maisto entuziastų būrį, nenorėta likti vien teoretikų arena – siekta kartu ragauti, atrasti, keliauti, diskutuoti, mėgautis maistu, kaskart aplankant vis kitą Lietuvos restoraną ir skanaujant geriausių mūsų šalies šefų išradingai paruoštų patiekalų. „Taip gimė „Gero skonio“ klubo idėja, ir dabar kartą per mėnesį suburiame visus, neabejingus geram maistui ir vartojimo kultūrai, vis į naują, dėmesio vertą vietą. Per ilgus veiklos metus maisto entuziastų būrys augo, o renginių geografija nenumaldomai plėtėsi, apimdama jau ne tik dižiuosius Lietuvos miestus, tačiau ir uostamiestį, šalies kurortus: Palangą, Druskininkus, Birštoną…“ – sakė p. Rasa Ščeponienė.

Pristatant naują – pavasarinį – žurnalo „Geras skonis“ numerį, svečiai sukviesti į laikinąją sostinę Kauną. Skirtinguose šio miesto restoranuose „Gero skonio“ klubai rengti jau ne kartą, mat dėmesio vertų vietų čia esama išties daug. Šį kartą renginiui pasirinktas restoranas „Sala“, įsikūręs Karaliaus Mindaugo g. 50, „Žalgirio arenoje“, Kaune. Tai stilingas, didingas ir erdvus restoranas Nemuno saloje, kur saulė leidžiasi į upės vingį, o kulinarijos meistrų sukurti gurmaniški patiekalai ir užkandžiai lepina kiekvieno gomurį. Erdvi lauko terasa su vaizdais į Kauno architektūrą natūralios gamtos fone leidžia svečiams pasijusti arčiau gamtos bei pasigrožėti visai čia pat tekančiu Nemunu, kurio apylinkių vaizdai žavi visais metų laikais. Restorano prioritetas – sezoniniai patiekalai, todėl meniu nuolat atnaujinamas, atsižvelgiant į tai, kokie produktai tuo metu pasižymi geriausiomis skoninėmis bei aromatinėmis savybėmis. „Gero skonio“ klubo renginio metu restoraną pristatė maitinimo paslaugų vadovė „Žalgirio arenoje“ Daiva Dankšienė.

Restorano „Sala“ virtuvei vadovauja kūrybinga šefė Jolanta Gervienė, teigianti, jog maisto gamyba – tai dar viena meno šaka, lygiai kaip tapyba, tik rėmus čia atstoja lėkštė… „Suvokdama, kad tai labai laikina, bet tuo pačiu žinodama, kiek daug tai reiškia restorano svečiams, kurdama kiekvieną patiekalą, palieku dalelę savęs. Tikėdama, kad jie sugrįš… O aš ir toliau „tapysiu“… – sako p. Jolanta.

Na, o šįsyk „tapyti“ ir sukurti meną ne tik lėkštėje, bet ir ant stalo padėjo restorano „Sala“ bičiulis – čia pat, „Žalgirio arenoje“, įsikūręs „Vaikystės miestas“ ir stalų grožio kūrėja Rasa Micachienė – būtent jie šiam vakarui dekoravo restorano stalus, sukurdami ypatingą, šventinę renginio atmosferą. Prie stalo dekoro bei patiekalų ruošimo ir papuošimo taip pat prisidėjo ir UAB „Citma“, parūpinusi daržovių, vaisių bei mikrožalumynų. Produkcijos iš plataus savo prekių asortimento parūpino ir UAB „Sanitex“.

Vakaro meniu, kurį specialiai šiai progai sukūrė ir paruošė restorano virtuvės šefė J. Gervienė kartu su profesionalia komanda, vyravo lietuviški ingredientai, panaudoti netikėtuose deriniuose, atskleidę ir pademonstravę dar daugiau skonių bei kvapų variacijų.

Vakaro pradžioje patiekta sūdyta, parūkyta antienos filė su avokado ir mango tartaru. Vėliau skanautos triušienos mėsos juostelės, keptos žemoje temperatūroje ir skrudintos su rūkyta šonine, patiekiamos su šviežiomis daržovėmis, skanintomis čiobrelių kremine varške. Karštajam patiekalui svečiams pasiūlyta paragauti sausai brandintos jautienos nugarinės išpjovos didkepsio, patiekto su grilinta polenta, BBQ kopūstais, paskaninto kavos pipiriniu padažu. Galiausiai mėgautasi šviežia antienos krūtinėle, patiekta su ananasų, kriaušių, slyvų čiatniu, svieste keptais pastarnokais ir žirnelių bei mėtų tyre. Prie patiekalų buvo patiektas specialistų parinktas ir priderintas vynas.

Maisto ir vyno derinimui „Gero skonio“ klubo renginiuose skiriamas ypatingas dėmesys. Maža to, vakaro svečiai kaskart kviečiami rinkti jiems labiausiai patikusį patiekalo ir prie jo patiekto vyno derinį, balsuodami svetainėje www.skonis.lt. Balsavimo taisykles renginio metu pristatė portalo atstovė Julija Morozovaitė. Svarbu paminėti, jog šiame portale nuo šiol galima paskaityti įdomiausias, laikui nepavaldžias žurnalo „Geras skonis“ publikacijas, interviu su žymiausiais Lietuvos ir garsiais pasaulio virtuvės šefais, taip pat pasklaidyti naujienas, renginių nuotraukų galerijas ir kt.

Degustacinės vakarienės meniu vyravę lietuviški ingredientai šįsyk paįvairinti itališkais skoniais, mat vienas iš renginio partnerių buvo tikra neapolietiška kava „Kimbo“. Kavos aromatu bei sodriu skoniu „Gero skonio“ vakaras ir prasidėjo, ir baigėsi. Kava, lyg koks gero skonio simbolis, šįsyk įrėmino vakarą, kurio pradžioje svečiai pasitikti su „Vanilla Espresso“ aperityvu, kurį ragaujant jaučiami kavos, mėtos, kakavos, vanilės, grietinėlės bei muskato skoniai. Na, o vakarui einant į pabaigą, kaip paskutinis akcentas svečiams patiektas tikras itališkas desertas ir madingiausiu būdu paruošta itališka kava. Desertą bei šią giliomis tradicijomis garsėjančią neapolietišką kavą pristatyti buvo pakviestas „Kimbo“ Horeca projekto vadovas Kęstutis Krasauskis. Pasak p. Kęstučio, mes, lietuviai, tiek prie juodos kavos puodelio, tiek prie kavos su pienu neretai užsisakome riebų desertą – gabalėlį torto ar pyragaitį. Tuo tarpu italai stengiasi skonių nemaišyti – jie pirma suvalgo desertą, o paskui, gurkštelėję vandens, pasimėgauja kava. „O koks desertas vis tik tiktų prie kavos? Idealu, kai desertu tampa pati kava“, – teigia p. Kęstutis. Tad šį kartą svečiams pasiūlyta pasimėgauti „Affogato“, kurio pagrindiniai ingredientai – itališki naminiai ledai ir ant jų užpilamas karštas espresas.

Nors kavos aromatas tvyrojo viso vakaro metu, visgi šiame, kaip ir kituose „Gero skonio“ klubo renginiuose neapsieita be ištikimų, ilgamečių partnerių, kurių indėlis į kiekvieną gurmanišką vakarienę – išties labai didelis ir reikšmingas. Štai mėsos patiekalams ruošti įmonė „Baltic Larus“ pateikė savo antienos, triušienos ir sausai brandintos jautienos produkcijos. Pasak renginio metu „Baltic Larus“ atstovavusio komercijos direktoriaus Jono Ramanausko, įmonė bene labiausiai didžiuojasi prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija. Siekdama patenkinti net išrankiausių vartotojų poreikius, įmonė nuolat dalyvauja įvairiose parodose, bendradarbiauja su virtuvės šefais, o „Gero skonio“ klubo renginių metu džiaugiasi naujomis produkcijos panaudojimo galimybėmis, kurias atskleidžia geriausi Lietuvos restoranų šefai, kaskart stebinantys savo išmone bei kūrybiškumu.

Ne pirmą sykį „Gero skonio“ klubo rengyje dalyvauja ir svečius atsigaivinti vulkaninės kilmės natūraliu mineraliniu vandeniu kviečia „Borjomi“, kuris jau daugiau kaip 125 metus yra neatsiejama tradicinių gruziniškų vaišių dalis, daug metų itin mėgstamas ir vertinamas ir mūsų šalyje. Šis unikalios sudėties mineralinis vanduo ypač dera prie maisto – dėl vulkaninės kilmės mineralų, įeinančių į šio mineralinio vandens sudėtį, „Borjomi“ siūloma gerti prieš maistą, su maistu ir po maisto. „Borjomi“ kviečia mėgautis maistu ir gyvenimu, atrasti ir išbandyti dar daugiau skonių. Maža to, „Borjomi“ suteikia džiaugsmo ir energijos. Ne veltui šį mineralinį vandenį apibūdinantis šūkis yra: „Gyvenk ugnikalnio galia!“

Pasak vakaro vedėjo Jono Norkevičiaus, duona Lietuvoje valgoma jau nuo pirmųjų amžių po Kristaus. Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. buvo pagrindinis valgis. Pagonybės laikais duona lietuvių taip mylėta, kad net turėjo iš žalvario išdegintą savo dievaitį. Anuomet duona aukota deivėms Gabijai ir Žemynai bei vandens dievybėms. Tarsi tęsiant ir puoselėjant šią mums, lietuviams, tokią svarbią meilės duonai tradiciją, jau ne pirmą sykį kaip vienas iš pagrindinių ir seniausių „Gero skonio“ renginių partnerių pristatoma šiemet jau 137-ąją sukaktį pasitinkanti didžiausia ir seniausia duonos kepykla Baltijos šalyse „Vilniaus duona“. Įmonei renginyje atstovavo pardavimų komandos vadovas Vitalijus Levon, kuris ne tik pristatė „Vilniaus duonos“ naujienas, bet ir pažėrė gardžių dovanų. Taigi geros emocijos bei naujos skonių patirtys tęsėsi ir renginiui pasibaigus.

Daugiau informacijos:

Brigita Liaukevičienė

Žurnalas „Geras skonis“

Mob. 8 699 75 717

El. paštas brigita@skonis.lt