• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Praėję 2018-ieji – Lietuvos šimtmečio metai – neišvengiamai inspiravo įvairialypes tautinio identiteto paieškas ir atradimus. Gastronomijos sritis – jokia išimtis. Netgi dar daugiau – būtent tautinis gastronominis paveldas, paremtas vietiniais ingredientais, ir yra ta esminė ašis, aplink kurią kunkuliuoja šiandieninės gastronomijos tendencijos. Pagaliau pradėjome vertinti vietinius produktus, kurti savaip, o ne kaskart mėginti atkartoti tai, kas jau sukurta kitų, ir ėmėme formuoti modernią lietuvišką virtuvę globaliame gastronomijos kontekste.

Drąsūs lietuviai

Todėl ypač džiugu, jog tuo metu, kai pasaulis ryžtingai dairosi alternatyvų gigantiškiems gaiviųjų gėrimų rinkos žaidėjams ir į gaiviųjų gėrimų tendencijų aukštumas iškelia kokosų vandenį, natūralų limonadą, matę ar izotoninį vandenį, drąsūs lietuviai pasaulinei rinkai siūlo tai, kas visada buvo šalia kiekvieno iš mūsų ir su kuo daugeliui asocijuojasi magiškasis pavasaris, gamtos turtai ir žiupsnelis paslapties. Kiekvienas tai bent kartą ragavo, tačiau mažai kas pamėgino išgauti. Tai – sula, kuri nepalieka abejingų nei Lietuvos, nei pasaulio gastronominių smalsuolių. Tradicijas puoselėjantys ir jas šiandienos kontekstui pritaikantys ekologiškos sulos gamintojai Sip Sap rinkai pateikia būtent tai, ko jai trūko – modernią giliausių lietuviškų tradicijų išraišką gėrimo pavidalu.

Meilė gamtai

Šio sulos gamintojo paslaptis – meilė Lietuvos gamtai, pagarba senosioms tradicijoms ir noras saugoti šias tradicijas moderniai. Sip Sap sula gimsta ankstyvą pavasarį – dažniausiai kovo viduryje, išimtinai miškuose. Būtent dėl jos, meilės gamtai, vos startavęs lietuviškos sulos gamintojas Sip Sap iškart apsisprendė – jų produktas bus bekompromisiškai ekologiškas. Tai visų pirma reiškia, jog sulos gavybai naudojami tik sertifikuoti ekologiški beržų miškai. Dar daugiau, visa Sip Sap sulos gavyba remiasi tvariaisiais ekologijos dėsniais. Sip Sap sulos gavybai naudojami ne visi beržynuose augantys beržai, o tik tie, kurių skersmuo siekia 20 cm. Kiekviename medyje gręžiamos nedidukės skylutės, ne žemiau nei 1 m aukštyje. Pasibaigus sezonui, šios skylutės kruopščiai užkemšamos mediniu kamščiu. Žinoma, toks pagarbus elgesys su medžiu reikalauja daugybės rankų darbo, tačiau rezultatas stulbina – tvariai prižiūrimas beržas kasmet per vieną sezoną gali padovanoti net iki 100 litrų sulos.

Taip gimsta sula

Kad sula būtų pačios geriausios kokybės, reikalingos ypatingos gamtinės sąlygos, o jos – nenuspėjamos, kasmet vis kitokios. Todėl sulos skoninės savybės, ypač saldumas, priklauso nuo tų metų pavasario oro sąlygų. Tobula, kai dienomis nuobodžiai pilką dangų skaidrina saulė ir laikosi pliusinė 4–6 laipsnių temperatūra, o naktimis spaudžia 2–5 laipsnių šaltukas. Permainingų galynių einantis ryžtingas pavasaris ir pasiduoti nenorinti žiema suformuoja skaidraus saldumo, minkštai kvepiančią ir organizmui gyvybiškai svarbių vitaminų, mineralų (kalcis, kalis, magnis, manganas, natris, geležis, cinkas) bei natūralių aminorūgščių prisotintą sulą.

Sulaukus tinkamos pavasario akimirkos, sula bus galima džiaugtis vos keletą dienų ar savaitę. Todėl atsakingoje sulos gavyboje laikas yra viskas. Vėluojant ir delsiant, kyla grėsmė prarasti visas surinktas medžių sultis. Kadangi ši beržų dovana – ypač tyras natūralus produktas, nepasterizuotas jis kaipmat ima rūgti. Sulos kelias nuo medžio iki saugios pakuotės turi užtrukti ne ilgiau nei 24 valandas. Nieko stebėtina, jog sulą leidžianti Sip Sap komanda jos gavybos laikotarpiu kone nakvoja prie sulos statinių ir nuolat, čia pat įkurtoje laboratorijoje, tikrina jos tinkamumą. Per itin trumpą – vos keleto savaičių laikotarpį – reikia išgauti ir tinkamai paruošti visą metų sulos produkcijos kiekį.

Skonio dermė, kurią sukuria gamta

Į atsakingas ir kūrybiškas Sip Sap gamintojų rankas patekusi sula vartotojams dovanoja net 6 skirtingų skonių paletę: gryno skonio, šaldančiai gaivinančių mėtų, sveikai rūgštaus citrinų, šelmiško žaliųjų citrinų ir imbierų, spanguolių bei alijošių.

Ypatingo dėmesio vertas faktas, jog natūralioje (grynoje) Sip Sap suloje nėra jokių saldiklių. O pagardintoje suloje skonių balansas sukuriamas naudojant tik natūralias sultis bei natūralius ingredientus, kurie skoninių savybių intensyvumas toks, kokį jiems davė gamta, o ne įdėjo žmogaus ranka. Ši Sip Sap sulos savybė ypač sveikintina. Prie saldžių gaiviųjų gėrimų pripratusiam vartotojui sukurti jį žavinčią alternatyvą nesiimant jokių skoninių manipuliacijų iš tiesų nelengva užduotis. Tačiau atvirumas ir skaidrumas negali netriumfuoti. Smalsūs, reiklūs ir tamsiąją papildomo cukraus naudojimo maisto pramonėje suvokiantys žmonės mėgsta pavasario veržlumo palytėtą Sip Sap sulą.

Tendencijų priešakyje

Sip Sap sula, vienintelis toks produktas gaiviųjų gėrimų kategorijoje, mus ragina brėžti savas tendencijas ir kryptis. Tai, jog restoranuose aptinkami vynraščiai yra tokia pati restorano vizitinė kortelė kaip jo meniu, – jokia naujiena. Inovatyvieji ir drąsieji jau ima kreipti dėmesį ir mineralinio vandenio meniu. Nors tai Lietuvoje vis dar didi naujiena. Bręstantis gaiviųjų gėrimų populiarumo žiedas netruks prasiskleisti įvairovės spalvomis. Todėl visi tie, kurie nori būti arčiau pasaulinės gourmet kultūros, o gal net žingsniu priekyje, – pasmalsaukite, o kokių gaiviųjų gėrimų siūlo restoranas. Jei rasite istoriniu būdu išgautą, tačiau moderniam vartojimui pritaikytą gėrimą, – tai bus sula Sip Sap, sukurta iš meilės Lietuvos gamtai ir pagarbai senosioms tradicijoms.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Miglė Vintimilla Borja
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Miglė Vintimilla Borja

 

Susižavėjusi tarptautine gastronomija ir jos tendencijomis, smalsi keliautoja nuolat ieškanti naujų skonių bei potyrių, dievinanti Lotyvnų Amerikos virtuvę.