• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Tikriausiai garsiausio Vokietijos regiono vynas neabejotinai yra vienas geriausių vasaros gastronominių pasirinkimų. Tačiau Mozelis (Mosel) garsus ne vien savo vynu – jis ir pats vertas aplankyti. Seniausias Vokietijos miestas Tryras (Trier) įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, tad vien to turėtų pakakti norint užsisakyti bilietus, bet lai apie viską iš eilės.

Patogumas keliauti

Liuksemburgo, Vokietijos ir Prancūzijos pasienyje esantį Mozelio slėnį lengva pasiekti keliaujantiems darbo reikalais net ir į Briuselį, Boną ar Kelną. Sutvarkę reikalus galite savo išvyką ištęsti į savaitgalį ir automobiliu ar traukiniu Mozelyje atsidurti vos per porą valandų.

Keliaujantiems iš Lietuvos lėktuvu patogiausia nusileisti Frankfurte. Didysis Frankfurto oro uostas yra kiek tolėliau nuo Mozelio, o pigių skrydžių bendrovių naudojamas Hano (Hahn) oro uostas yra taip arti, jog Mozelio slėnį išvysite po dvidešimties minučių kelionės paprasčiausiu taksi.

Gyvenimo centras – upė

Viskas, ką bandysite aplankyti Mozelyje, yra prie tuo pačiu vardu vadinamos upės. Pirmą kelionės dieną galite ilsėtis pasyviau, leisdami dirbti tik fotokameroms. Lengviausia tai padaryti pasirinkus kruizą laivu. Reguliariai kruizinių laivų maršrutai prasideda svarbiausiuose Mozelio pakrantės miestuose bei miesteliuose: Bernkastelyje- Kuse (Bernkastel-Kues), Tryre, Trabene-Trarbache (Traben-Trarbach), Kocheme (Cochem), Celyje (Zell)…

Aktyvus laisvalaikis – tiesiog privalomas

Išilgai upės besidriekiantys stalo lygumo dviračių takai ir įkopti kviečiantys įvairiausio statumo kalnai pilni pavyzdį rodančių vokiečių. Į juos bežiūrint lietuvių turisto neturi suimti tingulys, tad jei avite patogius batus, galite šiek tiek pajudėti. Paprasčiausia susirasti kalno šlaite vynuogių augintojų patogumui nutiestą kelią ir eiti ganant akis į upės vaizdą. Šiukštu nepamirškite pasilabinti su prasilenkiančiomis porelėmis ir grupėmis. Juk galite nepažinti po saulės akiniais pasislėpusios pasaulinės įžymybės.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Romantiški miestai ir miesteliai

Lietuva mano, jog Vilnius – tai Šiaurės Atėnai, o vokiečiai sako, jog Tryras – tai „antroji Roma“. Išties net 9 UNESCO paveldo objektai yra Tryro apylinkėse, tačiau norintiems tikros romantizmo dvasios geriausia aplankyti Koblencą (Koblenz). Dviejų upių santakoje įsispraudęs miestas kupinas žalumos, įdomu pasižvalgyti po jo senamiestį. Iš šio miesto galite pradėti kelionę laivu upe.

Mozelio pilys

Šiais laikais po Mozelio šlaitus besikabarojantys turistai prakaitą lieja savo malonumui. Antikos ar viduramžių kareiviams šie šlaitai nekėlė tokių emocijų, nes pačiose gražiausiose vietose buvo patupdytos pilys. Kai kurioms likimas nebuvo gailestingas, tad jų vietoje stūkso tik vis dar romantiški griuvėsiai, tačiau Mozelio šlaituose yra ir visiškai laiko nepaliestų tvirtovių. Jas lankydami pasijusite tarsi pasakoje. Aplankyti verta Eltsą (Eltz), Burgą (Burg), Landshutą (Landshut), Reichsburgą (Reichsburg), Kochemą.

Ruošiantis keliauti po Mozelį, patartina paskaityti ne tik populiariausius kelionių gidus, tokius kaip „Lonely Planet“, bet ir pakalbinti regione keliavimo patirtį sukaupusius pažįstamus. O aš savo ruožtu apie keliavimą Mozelyje uždaviau keletą klausimų ten pat gyvenančiam bičiuliui, vyndariui Johannesui Selbachui, gaminančiam vyną „Selbach-Oster“ vyninėje.

Johannesai, Jūs sulaukiate svečių ar partnerių iš viso pasaulio vizitų. Per kiek dienų galima susipažinti su Mozeliu, o gal šis regionas per didelis vienai kelionei?

Aš Mozelyje praleisčiau tris dienas. Dvi iš jų skirčiau vynuogynų ir slėnio apžiūrai, geriausia vidurinėje Mozelio slėnio dalyje, greta Bernkastelio. Vieną dieną verta praleisti Tryre, kad pasisemtumėt istorinių žinių ir pajustumėt miesto žavesį.

Įprastiniai keliautojai atvyksta į Mozelį ragauti vyno ir lankyti vynuogynų, o gal vyno tematika yra „papildomas patiekalas“ Mozelio lankytojams?

Dauguma žmonių pasirenka keliauti po Mozelį dėl vyno ir vynuogynų. Vynmedžių sodų neįmanoma nepastebėti romantiškame peizaže plaukiant laivu upe, važinėjant dviračių takais ar vaikštinėjant pėsčiųjų takeliais. Aišku, nereikia pamiršti gausybės vyno festivalių, vykstančių gegužės–spalio mėnesiais.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Johannesas Selbachas

O kaip patys vokiečiai dažniausiai planuoja savo kelionę po Mozelį?

Vienareikšmiškai renkasi gyvenimą mažame kaimelyje, rezervuoja viešbutį arba tiesiog ieško „bed & breakfast“ paslaugos tiekėjų, savo paslaugas reklamuojančių užrašais „Pension“ bei „Zimmer frei“. Tuomet iš ten važiuoja į dienos trukmės išvykas po Tryrą, Koblencą (Koblenz) ar Liuksemburgą. Tiesiog privaloma aplankyti Žemutiniame Mozelyje esančią viduramžių epochos Eltso (Eltz) pilį, kuri išvengė griūties per karus.

Kada regione daugiausia turistų?

Gal galite parekomenduoti tinkamą metą, kai būna mažiau žmonių? Daugiausia svečių Mozelyje yra nuo birželio vidurio iki pat spalio. Rugsėjis su spaliu, derliaus nuėmimo laikmetis, pritraukia didžiausias turistų minias. Jei norite atvykti tuo metu, privalote gerokai iš anksto rezervuoti viešbutį. Žavingas, bet lankytojų srautu nevarginantis laikotarpis prasideda balandžio pabaigoje ir trunka iki birželio vidurio.

Ką iš gastronominių patirčių privalu atrasti Mozelyje? Ar tikrasis Mozelis yra paprastose kaimo užeigose, ar aukščiausios prabos restoranuose?

Rekomendacijos priklauso nuo skiriamo biudžeto dydžio. Vokietijos virtuvės „klasika“ puikiai ruošiama daugelyje paprastų užeigų, viešbučių ir restoranų. Retai suklysite rinkdamiesi. Mano kaimelyje „Hotel Zeltinger Hof“ pirmiausia iškyla atmintyje kaip fantastinės maisto kokybės ir vyno pasirinkimo vieta. Taip pat Celtingeno (Zeltingen) kaimelyje rekomenduoju „Weinhotel St. Stefanus“.

Galite gauti ir „Michelin“ gido lygio maisto, tačiau ši patirtis pareikalaus ir laiko, ir pinigų. Pysporto (Piesport) vynuogynų kaimelyje dvi „Michelin“ gido žvaigždutes turintis restoranas „Schanz“ – privaloma vieta gastronominių patirčių ieškotojams, turintiems didesnį biudžetą. Net trimis „Michelin“ gido žvaigždutėmis besipuikuojantis restoranas „Sonnora“, Dreiso (Dreis) vietovėje, greta Vitlicho (Wittlich) miestelio, yra tarp Vokietijos geriausių. Apsilankymas jame nemenkai paplonins kišenę ir užims laiko.

Kiek porai kainuoja pavalgyti ir išgerti butelį Mozelio vyno?

Paprastoje užkandinėje tai atsieis 50 eurų. Aukštesnės reputacijos restorane, pavyzdžiui, mano rekomenduojamuose „Zeltinger Hof bei St. Stefanus“, biudžetas sieks 80 eurų. „Michelin“ žvaigždutėmis paženklintuose restoranuose prireiks 300 eurų, tačiau geriausio restorano „Sonnora“ vakarienės su vynu kaina sieks 600 eurų.

Prašau patarti porą Mozelio vyno stilių, kuriuos verta paragauti būnant regione.

Tikrai verta ragauti Riesling Kabinett vyną, unikalų Mozelio galimybių atspindį. Pastarųjų metų tendencija – šio ir panašaus stiliaus vyną gaminti su šiek tiek mažesniu cukraus kiekiu, tačiau vis viena kupiną vaisių pojūčio. Feinherb terminu vadinamas nežymiai saldus vynas šiuo metu yra išties populiarus.

Aš pats neturiu mėgstamiausio šio gėrimo stiliaus. Dabar itin paklausus sauso skonio vynas: jį vis dažniau gamina vyndariai net ir iš vėlyvojo skynimo Spätlese uogų derliaus. Klasikinio, ne itin saldaus skonio Auslese vynas irgi patiria atgimimą.

Kur verta nuvažiuoti, kad pavyktų tobula kelionę iliustruojanti nuotrauka ar asmenukė?

Siūlau dvi vietas, galinčias atimti žadą. Tai Klettersteig takas per vynuogynų šlaitus ir beveik statmenas uolas tarp Üerzig ir Erdeno miestelių. Tako pabaigoje galėsite aplankyti ir seną romėnų vynuogių presą. Taip pat įspūdingas vaizdas matyti užlipus virš Sonnenuhr vynuogyno Celtingeno miestelyje. Iš ten atsiveria vynuogynų slėnyje prisiglaudusių Vėleno (Wehlen), Gracho (Graach) ir Bernkastelio miestelių panorama.

Kokius gatvės festivalius verta aplankyti Mozelyje?

Jų yra tiek daug, kad sudėtinga kurį nors išskirti. Išimtimi gali būti „Bernkasteler Weinfest“, vykstantis pirmą rugsėjo savaitgalį.

©Žurnalas „Geras skonis“

Petras Nėris
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Petras Nėris

gėrimų ekspertas