• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Vyno pasaulis turi visus vaikystės romanų herojų atitikmenis. Jame atrasite naivokų stipruolių, galvas iškėlusių aristokratų, rafinuotų intrigų rezgėjų ir net miško plėšikų. Jame pakanka vietos visiems – geriesiems ir blogiesiems. Ir tiems, kurių priskirti negalima niekam. Jie ir geri, ir blogi, landūs, bet reikalingi. Žodžiu, kaip romano apie tris muškietininkus pilkoji eminencija. Kas tai? Ogi – pilkasis Pinot, kurį apibūdinti galima daugybe žodžių, bet kiek jų bus išties teisingų – nežinia.

Nuo ko viskas prasidėjo?

Ambicijų vadintis kilnia neslepianti Pinot vynmedžių šeima atsirado ten, kur dabar plyti Burgundija, Šampanė ir Elzasas. Senųjų laikų vynuogių augintojai nebuvo labai išrankūs rinkdami vardus. Kadangi mažo dydžio kekė priminė pušies kankorėžį – tai reiškiantis Pinot vardas prilipo savaime.

Antrasis trijų Pinot šeimos narių vardo žodis pasirinktas irgi paprastai. Tamsios spalvos uogas raudonajam vynui derantys vynmedžiai buvo pavadinti juodaisiais Pinot – Pinot Noir. Baltajam vynui uogas sirpinantys augalai pavadinti Pinot Blanc. Nenusakomos dulkių rausvos ar pilkos varinės spalvos kekes vedantys vynmedžiai gavo pilkųjų Pinot – Pinot Gris vardą. Beje, daugeliu šiuos vynmedžius auginančių tautų kalbų, Pinot Gris reiškia „pilkieji vynmedžiai“.

Pasaulyje gausu pačių įvairiausių pilkosios eminencijos vardų, bet vyrauja prancūziškas Pinot Gris bei itališkas Pinot Grigio.

Šio straipsnio herojaus Pinot Gris vynmedžių beveik neįmanoma atskirti nuo Pinot Noir, kol derliui sirpstant uogų kekės nenusidažo tikrąja savo spalva. Paaiškinimas išties labai paprastas: nevienodų spalvų uogas vedantys vynmedžiai skiriasi tik plika akimi nepastebima genų mutacija. Galima sakyti, kad tai Dievo pokštas…

Svarbiausia Pinot Gris taisyklė

Pinot Gris – tikrieji visų laikų vyndarių ir vyno gėrikų numylėtiniai. Norite įrodymų? Prašom! Vien Europoje šie vynmedžiai tradiciškai auginami Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Moldovoje, Slovėnijoje, Šveicarijoje bei Italijoje. Tačiau meilė vis viena neturi būti akla. Taigi, jei matote, jog Pinot Gris derlius augintas karštu ir sausu klimatu pasižyminčioje vietoje, – nusiteikite, jog galite gauti abejotiną rezultatą, neadekvatų už vyną išleistai pinigų sumai. Viskas paprasta kaip dukart du: Pinot Gris vynas pavyksta tik tada, kai derlius sirpsta iš lėto. Ten, kur vėsu ir gera, nes „mulatiškai“ uogų odelei saulė išties negailestinga.

Trumpai drūtai – pirkti Pinot Gris iš Toskanos, Sicilijos, Australijos, Argentinos ar Kalifornijos dėl karšto šių regionų klimato yra rizikinga.

Du požiūriai ir du vardai

Pasaulyje gausu pačių įvairiausių pilkosios eminencijos vardų, bet vyrauja prancūziškas Pinot Gris bei itališkas Pinot Grigio. Nemanykite, jog vyndariai, pasirinkdami vieną iš šių vardų, tarsi nerūpestingai mesteli: „Man tai labiau patinka prancūzės…“ Pasirinkti vieną šių pavadinimų beveik tolygu deklaruoti, kad jie prisijungė prie ganėtinai skirtingo stiliaus vyno stovyklų.

Prancūziškasis Elzaso Pinot Gris bei į juos besilygiuojančių pasaulio vyndarių vynas savo spalva labiau panėši į šiaudus, jo aromatas „neutralus“ ir tyras, neturi tiesmuko vaisių charakterio. Jis gali priminti riešutus, tešlą, dūmus, mieles, o kartais prieskonius, bananus, obuolius ir kriaušes. Gėrimo skonis tvirtas ir, nors jis su ąžuolo statinėmis nesusitinka, neretai ragaujant justi tirštumas.

Itališkas Pinot Grigio dažniausiai būna blyškios aukso spalvos. Jo kvapas – kaip naminės citrinų gaivos, neretai sumišęs su gėlių ar vaisių aromatais. Skonis lengvas ar beveik lengvas, rūgšties jame tikrai nedaug. Šio vyno dažniausiai viskas paprasta – kaip ir gyvenimas Italijoje…

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Saldžioji Pinot medalio pusė

Sena istorija ir plačia vynuogynų geografija galintis pasigirti pilkasis Pinot vynas nėra vienpusiško charakterio. Be abejonės, reikia pripažinti, kad sausas Pinot Gris šiuo metu dominuoja, tačiau saldžiąją šių vynmedžių vyno gvardiją išties verta paminėti.

Tik vokiškai šnekančių regionų vyndariai bei istoriškai Vokietijos paveiktas Prancūzijos Elzasas šiuo metu vis dar gamina saldų Pinot Gris vyną.

Elzase daromas vėlyvojo skynimo Pinot Gris Vendange Tardive užburia tamsia aukso spalva, ypač egzotišku ir pikantišku prieskonių, naminio vaisių kompoto, rabarbarų, geltonųjų slyvų kvapu bei tirštu, bet dėl rūgštumo nenuobodžiu skoniu. Tokio vyno rasti nelengva, dar retesnė vien iš suvytusių vynuogių pagaminta Selection de Grains Nobles vyno versija. Atradimo džiaugsmą, pamačius tokį išskirtinį gėrimą, įprastai temdo žvilgsnis į butelio kainą, bet c’est la vie.

Vokiečiai bei austrai vis rečiau sukurpia įvairaus saldumo ir skonio saldėsių. Lengvesniuosius ženklina Spätlese, Auslese, o itin koncentruoto skonio – Beerenauslese arba Trockenbeerenauslese terminais. Saldų Pinot Gris vyną šiose šalyse įprastai žymi Ruländer terminu.

Vokiškasis Gris

Vokišką Pinot Gris tematiką smagu pratęsti pasakojant apie sausą šios šalies Pinot Gris vyną. Joje toks vynas yra vadinamas Grauburgunder, bet dar vienas „pilkojo“ pavadinimo vertimas nebūtų pakankamas pretekstas pradėti atskirą skyrelį.

Pinot Gris puikiai „prikimba“ prie įvairaus maisto, nes nėra agresyviai aromatingas, jam pakanka rūgšties.

Tikroji vokiško Grauburgunder išskirtinumo priežastis – vyndarių ryžtas sukurti tautinio pasididžiavimo vertą vietinę atsvarą pasauliniam Chardonnay tvanui atremti. Šiuo tikslu itin rimtai nusiteikę vokiečiai vyndariai kaip tikrame kare naudoja visą įmanomą arsenalą, įskaitant naujas ąžuolines statines. Kitur šitą vyną gaminti tokiose statinėse – neregėtas dalykas. Jei jose apdirbama solidaus vynuogyno gaivaus skonio žaliava – rezultatas nepalieka abejingų. Po Badeno regioną keliaudamas pats ragavau ir pasidaviau į nelaisvę Dr. Heger Ihringer Winklerberg Grauburgunder ***GG vynui.

Pilkojo Pinot ateitis

Pasaulis dėl šiuolaikinio transporto pasidarė itin mažas. Ne tik paprastos, bet ir vyno mados žaibiškai plinta nepaisydamos sienų. Tradicinio Pinot Gris vyno gamybos šalių vyndariai turėtų net miegodami viena akimi sekti, ką daro Naujosios Zelandijos, JAV Oregono valstijos Pinot Gris vyndariai. Nemanykite, kad jie parodys, ką gali, nes tai jau įvykęs faktas!

Nustebink draugą

Pinot Gris žavesio galią įrodo įvairiausias netradicinis vynas. Pavyzdžiu gali būti JAV „oranžiniu“ vadinamas rausvai gelsvas Pinot Grigio. Toks spaudžiamas tik iš puikiai prisirpusio derliaus. Rausvos spalvos vynuogių odelės skalaujamos fermentuojamose sultyse (kaip ir gaminant raudonąjį vyną). Italijoje tokį gėrimą sėkmingai gamina Valteris Scarbolo, bet jis pasaulyje nėra vienintelis.

Draugą nustebinti įmanoma ir šampanu iš Pinot Gris, tiesa, Šampanės regione šie vynmedžiai vadinami Fromenteau, kuris dažnai negirdėtas tikriems snobams. Aubry Le Nombre d’Or Champagne įtiktų ir įtikintų. Tikrai.

Kada pasiruošti kamščiatraukį?

Sausam vynui geriausiai tinka taisyklė „Vienas, du, trys“, nes būtent tiek metų sulaukęs vynas dažniausiai būna pasiekęs brandą. Saldų vyną, jei jis pakankamai geras, galėsite rūsyje „kankinti“ 15–20 metų.

Maistas ir pilkasis Pinot

Pinot Gris puikiai „prikimba“ prie įvairaus maisto, nes nėra agresyviai aromatingas, jam pakanka rūgšties. O brandinimas statinėse šiam vynui suteikia išskirtinį poskonį. Taigi paprasti, bet neprasti lapinių salotų ar žuvies patiekalai puikiausiai tiks. Greitas maistas – taip pat.

Skanaus!

©Žurnalas „Geras skonis“

Petras Nėris
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Petras Nėris

gėrimų ekspertas