• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Vienas žinomiausių virtuvės šefų Lietuvoje Ruslanas Bolgovas, minėdamas savo veiklos 25-metį, tęsia gurmanišką „25 skonio istorijų“ turą po Lietuvą. Šį kartą virtuvės profesionalui lankantis Biržų krašte, „Sodeliškių dvaro sodyboje“, degustacinės vakarienės metu svečiams buvo patiekti patiekalai, įkvėpti biržietiško krašto tradicijų ir patobulinti modernios virtuvės ingredientais. Karšto užkandžio paslaptimis virtuvės šefas sutiko pasidalinti ir su portalo skaitytojais.

Modernios biržietiškos tradicijos lėkštėje

Iki bulvių atsiradimo, bajoriškoje Lietuvos virtuvėje, svarbią vietą užėmė iš mėsos ir kruopų gaminami patiekalai. Tačiau, kaip teigia R. Bolgovas, kruopos ir patiekalai, gaminami iš grūdinių kultūrų, ir vėl sugrįžo į mūsų krašto virtuvę.

„Sodybos šeimininkai pasakojo, kad Biržai visais laikais didžiavosi derlinga žeme, grūdinės kultūros derliumi, tad ir šiandien jų išpuoselėtoje sodyboje galima užsisakyti ekskursiją „Grūdo kelias“, kurios metu žmonės supažindinami su 20 a. pr. Aukštaitijos sodyba ir jos ekologiniu ūkiu. Man tai pasirodė labai įdomu ir tai tapo savotišku įkvėpimu kūrybai virtuvėje. Svečiams sukūriau patiekalus, atsižvelgus į šio krašto specifiškumą ir kadaise vyravusius mitybos įpročius, kurie buvo suderinti su modernios europietiškos virtuvės ingredientais“, – pasakojo virtuvės šefas R. Bolgovas.

Kaip teigė degustacinės vakarienės aplinka pasirūpinusi švenčių planuotoja Ramunė Lapienėnė, mitas, kad tik Vilniuje koncentruojasi visos geros, stilingos ir prabanga dvelkiančios vakarienės, Biržuose  buvo sugriautas.

„Beveik šimtas svečių buvo pakerėti tobulu maistu, prabangia dvaro aplinka, organiškai derančiu dekoru ir nuostabia gyva muzika.  Vaido ir Birutės Dzežulskių duetas,  saksofonisto Ovidijus Girdijausko ir gitaros meistro Džiugo Juzėno muzika leido ne tik atsipalaiduoti, bet ir pajusti stilių bei prabangą. Ruslano idėja – parodyti visai Lietuvai, o ne tik Vilniui, kas  yra geras maistas – nuostabi“, – džiaugėsi renginių organizatorė.

Artėjančių Šv. Velykų proga, virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas atskleidžia savo degustacinei vakarienei Biržuose kurto karšto užkandžio receptą ir kviečia šventes pasitikti skaniai ir išradingai.