Porcijos | Gaminimo laikas |
20gabalėlių | 2-3valandos |
Porcijos |
20gabalėlių |
Gaminimo laikas |
2-3valandos |
Ingredientai
- 1 kg aukščiausios rūšies kvietiniai miltai
- 400 ml pieno
- 50 g presuotų mielių
- 220 g sviesto
- 3 kiaušiniai
- 1 kiaušinis (pyragui aptepti)
- 220 g cukraus
- 10 g druskos
- 20 g vanilinio cukraus
Porcijos: gabalėlių
Ingredientai
Porcijos: gabalėlių
|
Gaminimo instrukcijos
- Mieles ištrinkite su 50 g cukraus ir ištirpinkite įdėję į 200 g pieno. Palikite pastovėti kelias minutes. Tada supilkite likusį pieną, suberkite 500 g miltų, gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje apie 40 min., kol masė pakils dvigubai.
- Likusį kiekį cukraus išsukite su kiaušiniais, išlydykite sviestą ir viską supilkite į pakilusią tešlą. Įberkite likusius 500 g miltų, druską ir viską labai gerai išsukite plakikliu: apie 3 min. nustatę pirmą greitį ir 7 min. – antrą, kol tešla taps vienalytė. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio tešla gali būti skystoka – tokiu atveju įberkite dar šiek tiek miltų.
- Iš paruoštos tešlos suformuokite norimo dydžio rutulėlius arba vieną didelį rutulį ir sudėkite į riebalais išteptą kepimo formą (geriausia kildyti ir kepti torto formoje). Kildykite šiltoje vietoje, kol tūris padidės dvigubai (patikrinti galima atsargiai paspaudus pirštu tešlos paviršių – jei duobutė greitai išsilygina, tai pyragas dar kyla, jei duobutė liko ilgam, vadinasi, tešla reikiamai pakilo).
- Atsargiai aptepkite iškilusio pyrago viršų kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje, kol plutelė gražiai pagels. Tada sumažinkite temperatūrą iki 150 °C ir kepkite 1–1,5 val. priklausomai nuo pyrago dydžio.
- Iškeptą pyragą galite pagardinti pasirinkto skonio glajumi ar ištirpintu šokoladu.
Maistinė vertė
Šventinis pyragas
Vienos porcijos maistinė vertė
Kalorijos 6202
Kalorijos iš riebalų 1908
% Dienos norma*
Riebalai 212g
326%
Sotieji riebalai 124g
620%
Polinesotieji riebalai 15g
Mononosotieji riebalai 52g
Cholesterolis 524mg
175%
Natris 4149mg
173%
Kalis 4990mg
143%
Angliavandeniai 992g
331%
Skaidulinės medžiagos 126g
504%
Cukrus 264g
Protein 156g
312%
Vitaminas A
96%
Kalcis
52%
Geležis
229%
* Procentinė dienos normos dalis paskaičiuota pagal dietą, kurią sudaro 2000 kalorijų dienai.
Pasidalink šiuo receptu