• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Restoranas įsikūręs senamiestyje, istoriniame XVII amžiaus kultūrinio paveldo pastate ir pavadintas „Ertlio namas“. Ši vieta iš tikrųjų buvo vokiečių mūrininko Jurgio Ertlio, padėjusio atstatyti šv.Jono bažnyčią, gyvenamasis namas, kuriame iki šių laikų išliko pradinis dizainas, atkurtas autentiškas parketas.

Kalbėjome su „Ertlio namas“ virtuvės šefu Tomu Rimydžiu.

Kuo Jūsų restorano virtuvė išskirtinė?

Mūsų restorane atgimsta tikroji lietuviška virtuvė, joje patiekalai ruošiami pagal skirtingus istorinius laikotarpius: nuo Jogailos valdymo laikų virtuvės iki LDK diduomenės ir bajorijos virtuvės, kurioje buvo populiari: ėriena, jautiena, žąsiena, antiena, putpelių, patarškų, kaplūnų, pulardų mėsa. Kitus gyvūnus buvo vengiama valgyti, nes jie buvo laikomi nešvariais, o tuo metu žmonės tikėjo, kad patapsi tuo, ką valgai. Iš daržovių žmonės tuo metu valgė daug ropių, pastarnokų, burokėlių.

Didikų Radvilų šeima Lietuvoje užsiaugindavo netgi apelsinus, citrinas.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Ką siūlote iš lietuviškų gėrimų?

Siūlome patį lietuviškiausią gėrimą – midų, kuris yra natūralios fermentacijos. Midus ilgą laiką buvo pamirštas lietuvių, nes pramonės įsikišimas į šio gėrimo gamybą, pakeitė visuomenės samprata, kad midus yra stiprus – apie 60-70 laipsnių alkoholinis gėrimas, o tai ne tiesa. Iš tikrųjų midus yra apie 5-13 laipsnių stiprumo – medaus distiliato ir vandens mišinys, gaminamas apie 3 mėnesius.

Gali būti, kad dar šį žiemos sezoną, pasiūlysime lietuviškų vynuogių vyną.

Kaip vyksta svečių supažindinimas su lietuvių virtuvės patiekalų istorija?

Mes apie patiekalus išsamiai pasakojame kartu su profesoriumi Rimvydu Laužiku – rengiame gyvus vakarus, profesorius vakarieniauja kartu su svečiais ir pristato atitinkamo laikotarpio, pagal valgomą patiekalą, virtuvės madas, filosofiją, kitą tuo metu valgomą maistą. Norintiems išsamiau susipažinti su mūsų istorine virtuve ir jos patiekalais, siūlau perskaityti R. Laužiko knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė“.

Ką planuojate pristatyti „Gastronomijos savaitės“ metu?

Šiuo metu dar ruošiame „Gastronomijos savaitės“ meniu, todėl norėtume išlaikyti šiokią tokią intrigą, kokius patiekalus siūlysime. Žinoma viskas bus iš lietuvių nacionalinės XIII-XIX amžiaus virtuvės. Veikiausiai bus galima paskanauti ir autentiškų gėrimų: tikro midaus, lietuviškų vynų, lietuviško kalvadoso.

Svečius pakviesime į „Ertlio namas“ esančią rūsio salę, kurios duris atversime specialiai „Gastronomijos savaitės metu“, kad žmonės susipažintų ne tik su patiekalų kilme, bet ir su kultūrinio paveldo saugomo pastato istorija, architektūra.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Šv. Jono gatvė 7, Vilnius

Virtuvės šefas Tomas Rimydis

Siūlomo gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 20 eurų

Rezervacijai:
8 690 33300
reservations@ertlionamas.lt

Degustacijų patiekimo laikas
I, IV, VII 12.00 – 22.00
V-VI 12:00-23:00