Klabėjome su restorano vadove Zita Rimkiene.

Pristatykite savo restoraną: jo interjerą, virtuvę, šefą.

Restorane tęsiame prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijas. Iki Antrojo pasaulinio karo Vilnius buvo pasiekęs gastronomijos aukštumas. Kūrėsi buržuazijos sluoksnis, kurį sudarė fabrikų savininkai, gydytojai, teisininkai, į miestą kėlėsi daug bajorijos. Vilniaus miestietišką virtuvę stipriai veikė aukštosios prancūzų gastronomijos mados. Tuo metu maisto kultūra labai stipriai augo, buvo leidžiamos kulinarinės knygos, turtingieji vilniečiai samdydavo šeimininkes, o dar turtingiausieji – turėdavo net šefą ir visą virtuvės darbininkų brigadą, idėjų patiekalams pasisemdavo iš kelionių ir užsienio kulinarinių leidinių.

Be to, reikia nepamiršti, kad kad Vilniuje XIX a pabaigoje XX pradžioje lietuvių buvo palyginti nedaug.  Pagrindinę gyventojų dalį sudarė lenkai, rusai ir žydai, tad Vilnietiškoje maisto kultūroje dar persipina ir totoriškos, slaviškos ar vokiškai-žydiškos tradicijos.

Mūsų receptai pasiskolinti iš senųjų kulinarinių knygų ir net unikalių to meto šeimininkių užrašų. Pagrindinis šaltinis, kuriuo remiasi, – XIX a. pab. Vincentos Zavadskos kulinarinė knyga „Lietuvos virėja“,  išleista netoli paties restorano – gretimoje gatvelėje.

Tačiau mes nesistengiame atkurti šių receptų „pažodžiui“, nes per šitiek laiko pakito ne tik mūsų pačių skoniai, bet ir technologijos. Tad receptus mūsų šefas, be abejo, vilnietis, adaptuoja šiandienai  orientuojantis į šių laikų skonio paletę, struktūrą ir pan.

Ir pats restoranas įsikūręs pastate menančiame kelis šimtus metų. Stalai, kėdės yra antikvarinės, daug kitų šimto metų senumo detalių.

Ką Jums reiškia „Gastronomijos savaitė” ir ką jai parengėte?

„Gastronomijos savaitė“ – tai lyg egzaminas prieš vietos svečius, kuriems tikrai nėra lengva įtikti. Tad kaip pavyks sudominti vietinius, priklausys ar jie apsilankys pas mus dar kartą. Tad ir gastronomijos savaitei paruošime patiekalus, kurie geriausiai atspindės mūsų restorano koncepciją, įtraukiant kuo daugiau vietinių, auksšos kokybės produktų

Ar Jūsų restorane yra vegetariškų ar patiekalų?

Restorano meniu nedidelis, bet vegetarų nepamirštame. Taip pat galime pasiūlyti ir veganiškų opcijų.

Virtuvės šefas Laimonas Verbickas

„Gastronomijos savaitės“ meniu

Meniu 1 / 30 Eur asmeniui

Pyragaitis su burokėliais, miško grybais ir ožkos sūriu

Elnienos nugarinė su moliūgų piurė ir spanguolių padažu

Pastarnokų putėsiai su aviečių tyre ir traškuma

Meniu 2 / 20 Eur asmeniui

Pyragaitis su burokėliais, miško grybais ir ožkos sūriu

Šamo file su spindulinėmis pupuolėmis

Pastarnokų putėsiai su aviečių tyre ir traškuma

 


Šv. Mykolo 4-1, Vilnius

Virtuvės šefas Laimonas Verbickas

Siūlomo gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 20 Eur, 30 Eur

Rezervacijai:

8 688 22210

info@mykolo4.lt

Degustacijų patiekimo laikas:

I-V 15:00-23:00

VI – 12:00-23:00

VII 12:00-22:00