• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Lietuvių ir užsieniečių, ypač skandinavų, pamėgto restorano „SOMM“ pavadinimas reiškia someljė, jis puikiai atspindi tai, kad prie patiekalų visada priderinamas vynas, kurio šiame restorane yra daugiau nei 350 rūšių. Be įspūdingos vynų pasiūlos, „SOMM“ gali pasigirti ir virtuvės šefu Egidijumi Lapinsku, kurio darbo patirtis yra net 25 metai. Restoranas ypatingas ir tuo, kad čia kasdien perstumdomi stalai ir kėdės, nuolat keičiasi valgomoji erdvė.

Kalbėjome su virtuvės šefu Egidijumi Lapinsku.

Ką galima rasti Jūsų restorano meniu?

Mūsų meniu nėra platus, bet dažnai keičiasi, o visada prie patiekalų dominuoja švieži prieskoniai, kuriuos gauname iš ūkininkų: čiobreliai, rozmarinai, šalavijai, bazilikai, vėliau juos džioviname. Mėgstame ruošti daržoves žemoje temperatūroje. Tokiu būdu ruoštos daržovės ypatingos tuo, kad išlaiko traškumą – net jų luobelė išlieka traški. Iš neįprastesnių patiekalų esame gaminę veršio smegenėles, kurių tekstūra nestandartinė: sviestinė, kreminė, ir jos specifinio skonio, tai – neįprasta žmogui, kuris nėra anksčiau to ragavęs. Neseniai visai netikėtai, ekspromtu sukūrėme naują patiekalą – brandintą jautieną su druska ir alyvų aliejumi, greitu metu ją pasiūlysime svečiams.

Visi patiekalai derinami prie vyno, kurio turime daugiau nei 350 rūšių. Siūlome Gintaro Sino lietuvišką vyną, pagamintą iš šaldytų obuolių. Šis vynas išskirtinai saldus, desertinis. Iš raudono vyno gaminame padažą, kurio paruošimo procesas užtrunka iki 3 parų: skrudiname kaulus, verdame sultinį. Iš 30 litrų žaliavos galiausiai lieka 5 litrai padažo.

Kartais gaminame netgi raw veganiškus desertus.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Pagal kokius kriterijus „SOMM“ renkasi maisto žaliavas?

Mėsą renkamės jau pagal skerdieną – pagal raumenų masę joje, marmuringumą.

Mūsų tikslas, perkant skerdieną, kad jos visos dalys būtų tinkamos sunaudoti visiškai pilnai. Tokiu būdu stengiamės kuo mažiau švaistyti žaliavą ir saugome bendrą, globalų gyvūnų išteklių, atitoliname kito gyvūno skerdimą.

Kokia yra restorano politika ir požiūris į svečius?

Restoranas skatina dalinimosi politiką. Tai reiškia, kad mūsų patiekiami užkandžiai dažnai būna skirti ne vienam žmogui, o dviem ar daugiau. Taip yra todėl, kad žmonės, besidalindami maistu, galėtų pajausti bendrumo jausmą, kartu skanautų, jiems būtų linksma, kalbėtųsi vienas su kitu, atsipalaiduotų.

Ką planuojate patiekti „Gastronomijos savaitės“ metu?

Veikiausiai bus paruošti du skirtingi meniu: žuvies ir mėsos, o vyną bus galima išsirinkti pagal rekomendaciją kaip priedą. Planuojame, kad meniu keisis, bet nebūtinai kasdien, bet kokiu atveju jis nebus visai savaitei vienodas.

„Gastronomijos savaitės“ metu laukiame žmonių nuo 15 val. iki restorano uždarymo.


Pylimo gatvė 21, Vilnius

Virtuvės šefas Egidijus Lapinskas

Siūlomo gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 30 eurų

Rezervacijai:
8 684 64622
info@somm.lt

Degustacijų patiekimo laikas
I-VII 15.00 – 22.00