• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Tailandas jau seniai  tituluojamas rojumi žemėje. Visžalė augalija, nuo kurios įvairovės ir gaivališkumo tiesiog svaigsta galva, užburiantys ryškiaspalviai žiedai, kurių pavadinimams išvardyti ir ištisos dienos neužtektų, balto smėlio ir skaidraus vandens skalaujami paplūdimiai, niekada nemiegantys didmiesčiai ir atokios absoliučios ramybės oazės yra tik dalis to, ką keliautojams gali padovanoti Tailandas.

Tailandas – net tik akis užburianti patirčių kryptis, bet ir vis ryškiau žėrinti gastronominio turizmo žvaigždė. Tai stebinti neturėtų. Tailando Karalystėje yra net 27 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai. O tailandiečių kilmės šefai garsiausiuose pasaulio restoranuose – nuo Tokijo iki San Paulo – graibstyte graibstomi tiek dėl savito požiūrio į patiekalų ruošimą, tiek dėl įstabios estetikos, kuri išgrynintą minimalizmą dekoruoja kvapą gniaužiančiu subtilumu. Visa tai lemia geografija, tradicija ir nuolatinis Tailando Karalystės vyriausybės rūpestis gastronomija, jos meistriškumo augimu, tarptautine sklaida ir mainais.

Išraiškingos gastronominės tradicijos

Tradicijų svarba Tailande juntama ne vien šventyklose, senosios architektūros paminklų prieigose, bet ir kiekvienoje virtuvėje. Tarp tailandietiškų receptų eilučių visuomet lieka patirtis ir iš kartos į kartą perduodamos žinios, įgūdžiai ir intuicija. Būtent visa tai tailandiečių virtuvėje neapsiriboja vien maisto kategorija, o tampa reginiu akims, potyriu sielai ir begaliniu malonumu gomuriui. Dekoratyvumas tailandietiškoje virtuvėje nėra vien grožis pats savaime, jis dar ir funkcionalus: grakštūs vaisių gabaliukai, žolelių pynės, skirtingos tekstūros – visa talkininkauja tam, jog gastronominiai potyriai maitintų  tiek kūną, tiek sielą, suteiktų skonių įvairovę ir dovanotų malonumą.

Valgyti tailandietiškai

Tailandiečiams valgymas – tai malonumas, peržengiantis įprasto patiekalų skirstymo į pirmuosius ir pagrindinius patiekalus ribas. Tokio dalyko tradicinėje tailandietiškoje virtuvėje paprasčiausiai nėra. Dar daugiau, netgi skirstymo į pusryčių ar pietų patiekalus neaptiksite. Visi patiekalai yra visuomet tinkami ir patiekiami vienu metu. Todėl Tailande stalai nukrauti gausiai ir ypač įvairiai. Šiai įvairovei išragauti naudojami pagaliukai, šaukštas ir gana retais atvejais – šakutė, o peilio iš viso nėra. Jo ir neprireikia. Visi tailandietiškų patiekalų ingredientai patiekiami gabaliukais: juos patogu paimti pagaliukais, ypač kai mėgaujamasi makaronų valgiais. Pirštai taip pat leistini, ypač tais atvejais, kai ryžius ar žalias daržoves reikia nardinti į padažus, pvz., nam phirk.

Ką, kaip ir kada ragausite, priklauso tik nuo jūsų smalsumo, alkio ir įnorių. Visuomet bus penki pagrindiniai skoniai ir ryžiai.

Ryžiai

Kaip ir daugelyje Azijos šalių – ryžiai neatsiejama visų patiekalų dalis. Tailande ryžiai

patiekiami kiekvienam valgytojui asmeniškai, o likusieji patiekalai dedami į stalo vidurį, kad visi svečiai jais dalytųsi. Toks serviravimo bei valgymo būdas atskleidžia savitą tailandiečių požiūrį į valgymo ritualą. Valgymas – tai laisvas ir neįpareigojantis buvimas drauge su artimaisiais. Visų pirma – tai dalijimosi ir buvimo čia ir dabar ritualas, kuris visuomet lydimas maišant keptų daržovių, sriubos (tom yam kung ar tom kha gai), kario, aštrių salotų su smulkinta kiauliena larb moo ar aštrių krevečių salotų su ryžių makaronais yum woonsen.

Skonių visetas

Aštrus, sūrus, kartus, rūgštus ir saldus – skonių visetas, kuris visuomet lydės mėgaujantis tailandietiškais patiekalais. Visiškai nesvarbu, ar tai bus sriuba, salotos ar pagrindinis patiekalas. Šie skoniai išgaunami naudojant žoleles, ūglius, vaisius ir prieskonius. Žolelės, prieskoniai ir visų penkių skonių harmonija yra Tailando virtuvės autentiškumo ašis ir vizitinė kortelė.

Įvairios žolelės, kaip antai saldieji bazilikai kraphao, mėtos saranae, karpotosios citrinos (lot. Citrus hystrix, angl. kaffir lime) bai makrood, ar jų tarpusavio deriniai ne tik sukuria skonių stebuklus, harmoningai suderina visus penkis skonius bet ir itin teigiamai veikia organizmą.

Citrinžolė ta khara, Siamo imbieras kha, aitrioji paprika phrik ir česnakas kra thiem – yra pagrindinės Tailando virtuvės tarptautiniu sinonimu tapusios tom yum sriubos sudedamosios dalys. Visi kartu ir kiekvienas atskirai šie prieskoniai, dovanoja palaimą gomuriui ir visokeriopą pagalbą mūsų organizmui. Štai citrinžolė reguliuoja kraujospūdį ir raminamai veikia organizmą; Siamo imbieras suteikia energijos; aitrioji paprika pasižymi antibiotinėmis savybėmis, stiprina organizmą ir saugo nuo peršalimo; česnakas reguliuoja kraujospūdį, cukraus bei cholesterolio lygį organizme. Ir tai tiek vieno iš begalės tailandietiškų patiekalų detalizacija.

Tarptautinis įvertinimas

Išraiškingos tradicijos, ingredientų įvairovė bei įspūdinga estetika tailandiečių virtuvėje tampa reginiu akims, potyriu sielai ir begaliniu malonumu gomuriui. Žvelgiant į patiekalus, norisi jais gėrėtis tarytum meno kūriniais, o patiriamos gastronominės emocijos palieka neišdildomų įspūdžių. Todėl nieko stebėtina, jog Bankokas jau ketvirti metai iš eilės užima pirmąją vietą įvairiuose kelionių krypčių reitinguose. Dar daugiau – Tailando oro linijos „Thai Airways“ giriamos už ypatingą meniu skrydžių metu. Apie Tailando gastronominę kultūra kuriami dokumentiniai filmai. Visa tai nuoseklaus, sistemingo ir ryžtingo tiek gastronominio pasaulio atstovų, tiek Tailando Karalystės vyriausybės darbo rezultatas. Suprasdami gastronominio turizmo svarbą bei potencialą, tailandiečiai ne tik kviečia užsienio svečius aplankyti šalį, bet ir su didžiausiu malonumu ir aistra savo kultūra dalijasi su užsienio kolegomis.

Tailando skoniai Lietuvoje

Ne išimtis ir Lietuva, kurios gastronominę padangę nušvietė Tailando gastronomijos žvaigždė. Tailando Karalystės ambasados bei paties ambasadoriaus pono Vichit Chitvimarno rūpesčiu Lietuvoje viešėjo Tailando „geležiniu šefu“ tituluojamas šefas Chumpol Jangprai. Tarptautinę karjerą pradėjęs vos 19-os, šiandien Chumpol Jangprai yra „Michelin“ žvaigždute įvertintino restorano Bankoke „R’Haan“ vadovas ir šefas bei Tailando šefų asociacijos viceprezidentas. Šefui viešint Lietuvoje, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kartu su Tailando Karalystės ambasada surengė Tailando virtuvės meistriškumo kursus, kurių metu Lietuvos maisto entuziastai ir virtuvės profesionalai susipažino su emblematinių tailandietiškos virtuvės patiekalų gamybos procesais. Po kursų visiems dalyvavusiems buvo suteikti įgytas žinias bei praktikas patvirtinantys pažymėjimai.

Savo skaitytojams pateikiame kelis paties Chumpol Jangprai kurtus bei meistriškumo pamokoje demonstruotą receptą. Tai unikali galimybė savo namuose sukurti ir išgyventi tarptautinį įvertinimą pelniusį tailandietišką gastronominį malonumą, kuris neabejotinai įkvėps ir padrąsins artimiau susipažinti su Tailando Karalyste, jei dar to neteko padaryti.

Jo Ekscelencija Tailando Karalystės ambasadorius Lietuvoje ponas Vichit Chitvimarnas džiaugiasi jau 26-erius metus besitęsiančiais Tailando Karalystės ir Lietuvos diplomatiniais, kultūriniais ir ekonominiais ryšiais. Jie ypač sustiprėjo pastaraisiais metais, kai abi šalys apsikeitė aukščiausio rango pareigūnų vizitais. 2016-aisiais Lietuvoje lankydamasi princesė Jos Karališkoji Didenybė Maha Chakri negailėjo komplimentų Lietuvai. Su grįžtamuoju vizitu 2017-aisiais Tailando Karalystėje lankėsi Jos Ekscelencija Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Džiaugiamės galėdami su skaitytojais pasidalyti pono ambasadoriaus sveikimo žodžiu.

„Mieli skaitytojai,

džiaugiuosi galėdamas pristatyti specialiai žurnalui „Geras skonis“ skirtą publikaciją apie Tailando gastronominę panoramą. Kasmet šią šalį kaip savo atostogų kryptį renkasi vis daugiau lietuvių. 2018-aisiais Tailande viešėjo apie 18 000 keliautojų iš Lietuvos, o per pirmuosius septynis šių metų mėnesius svečių iš Lietuvos skaičius jau perkopė 12 000. Tai svarus įvertinimas Tailando gamtai, kultūrai ir gastronominiams pasiekimams.

Tailandiečių virtuvė labai populiari visame pasaulyje. Tai nuoseklaus Tailando vyriausybės bendradarbiavimo ir įvairių mainų programų, įgyvendinamų drauge su užsienio partneriais rezultatas. Vienas tokių projektų – geriausių Tailando šefų meistriškumo pamokos, kurias rengti padeda „Thai Airways International“. Būtent šiose pamokose 2019-ųjų rugsėjį Tailando geležiniu šefu tituluojamas ponas Chumpol Jangprai dalijosi garsiausių tailandietiškų patiekalų gamybos technologijų paslaptimis su

70-ia Lietuvos vyriausiųjų virėjų asociacijos pakviestųjų.

Tikiuosi, jog tokie kultūriniai mainai inspiruos dar daugiau lietuvių aplankyti Tailando Karalystę, pažinti ne tik jos užburiančią gamtą, tūkstantmetę kultūrą, bet ir atrasti abejingų nepaliekantį gastronominį paveldą. Taip pat viliuosi, jog dėl kultūrinių ir gastronominių mainų gurmaniškoje Lietuvos panoramoje daugės tailandietiškų patiekalų, bei autentiškų tailandietiškų restoranų.“

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jo Ekscelencija Tailando Karalystės ambasadorius Lietuvoje

GASTRONOMINĖ  TAILANDO GEOGRAFIJA

Geografiškai Tailandas dalijamas į keturis regionus – šiaurinį, šiaurės rytų, pietinį ir centrinį. Taip šią šalį galėtume skirstyti ir gastronominiu požiūriu, nors griežtų ribų čia tikrai nėra. Todėl visiškai nesvarbu, kur lankysitės – tiek Bankoke, tiek Pukete galėsite išragauti visą Tailandą, jei tik to pageidausite.

Šiaurė

Šiaurėje Tailando Karalystė ribojasi su Laosu ir Birma, taip pat regione ryški kinų kultūros įtaka. Pastarąją geriausiai iliustruoja regiono patiekaluose gausiai naudojami kiaušininiai makaronai egg noodles, sojų bei žuvies fish sauce padažai. Šis regionas, palyginti su likusia Tailando dalimi, yra vėsiausias, jo ribų neskalauja jūra, todėl vyrauja paukštiena ir mėsa, o patiekalų tekstūra išsiskiria sultingumu. Šiaurinės virtuvės pagrindas – ne tik mėsa ir paukštiena, bet ir tokie ingredientai kaip duonmedis (jackfruit), bananų žiedai, tamarindai, mangai, bambukų ūgliai.

Žymiausi šio regiono patiekalai: kiaulienos karis kaeng hang le, kario sultinys su kiaušininiais makaronais egg noodles, mėsa khao soi, aštri kiaulienos dešrelė sai ua. Įdomus ir išskirtinis šio regiono gastronominis aspektas yra tas, jog patiekalai čia beveik visada patiekiami mediniuose dubenėliuose khan tok.

Šiaurės rytai

Šiaurinė dalis nėra vienalytė, todėl išskiriamas Šiaurės Rytų regionas. Šioje Tailando Karalystės dalyje driekiasi bekraščiai ryžių laukai, o autentiškumas seka kiekviename žingsnyje. Tai bene mažiausiai modernumo ir turizmo paliesta Tailando dalis. Čia lankydamiesi galėsite išvysti senąsias amatų technologijas ir mėgautis per šimtmečius nepakitusiais receptais ir skonių deriniais.

Regione gausu žuvies, kurią čia įprasta ruošti pačiomis įvairiausiomis formomis. Tipiškiausias patiekalas – marinuota žuvis pla ra, žaliųjų papajos salotos som tum, aštrios maltos mėsos salotos larb,  vištienos salotos kai yang.

Centras

Centrinis Tailando regionas – ne vien geografinis Tailando centras. Derlingos Čou Prajos (Chao Phraya) upės deltoje klestėjo Siamo karalystė, kuri ir davė pradžią dabartiniam Tailandui. Šiandien čia – karaliaus rezidencijos vieta, sostinė Bankokas, kultūrinis ir ekonominis Tailando centras, todėl daugelis keliautojų savo pažintį su šia šalimi pradeda būtent čia. Tad ką gi gurmaniškam keliautojui gali pasiūlyti Tailando centras? Unikali geografinė padėtis, ypač derlingas dirvožemis, aiškiai išreikštas sezoniškumas bei istoriškai susiklosčiusios aplinkybės lemia centrinio regiono patiekalų įvairovę ingredientų bei ruošos technologijų požiūriu. Čia viename patiekale galime rasti visų aplinkinių regionų valgių skonius. Įdomu tai, jog centrinėje Tailando dalyje, skirtingai nei kituose regionuose, ryžiai patiekiame birūs ir nesulipę.

Pietūs

Pietinį Tailandą sudaro pusiasalis, skalaujamas Andamanų ir Pietų Kinijos jūrų, kuris tęsiasi iki pat Malaizijos. Peizažu bei kultūra ši Tailando Karalystės dalis ypač ryškiai skiriasi nuo likusios šalies dalies. Vešlios, visais žalios spalvos atspalviais pasipuošusios džiunglės, išdidžiai stūksantys kalkakmenio kalnai ir, atrodytų, iki begalybės besitęsiantys paplūdimiai.  Todėl čia vietoj šiaurėje įprastų ryžių ir orchidėjų plantacijų plyti kokosai ir kaučiukmedžiai. Būtent šio regiono patiekalų dominuojančios sudedamosios dalys – kokosų pienas ir aitriosios paprikos. Vienas populiariausių čionykščių valgių – satay. Tai virš atviros ugnies ant iešmelių kepta paukštiena arba mėsa, kuri vėliau mirkoma į žemės riešutų padažą. Šio padažo paslaptis – harmoninga  visų penkių skonių dermė su vyraujančia aštrumo nata. Todėl aštrumo vengiantiems keliautojams šioje Tailando dalyje derėtų būti atidiems.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Miglė Vintimilla Borja
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Miglė Vintimilla Borja

 

Susižavėjusi tarptautine gastronomija ir jos tendencijomis, smalsi keliautoja nuolat ieškanti naujų skonių bei potyrių, dievinanti Lotyvnų Amerikos virtuvę.