Šių prancūziškos kilmės vynmedžių pavadinimas, ypač tariamas pretenzinga „prancūziška“ maniera, prieš dešimtmetį lietuvių vyno gėrikui buvo tarsi keiksmažodis. Tuomet vyravusios bet kur, dažniausiai karšto klimato vynuogynuose, auginto Sauvignon Blanc derliaus versijos pasižymėjo prastu aromatingumu, anaiptol nežavinčiu „žaliu“ charakteriu bei industriniais kiekiais gaminamam vynui nesvetimu kartoniniu skoniu. Nenuostabu, kad tik pradėjus kaltis vyno pirkėjų žinių daigams, prancūziškos kilmės Sauvignon Blanc dingo iš akiračio. Jo niekas nepasigedo, tačiau Sauvignon Blanc grįžo! Dabar tai visai kitoks vynas, ko gero, galintis išgelbėti ne tik piniginę įvairiose kebliose situacijose…

Žaibo greičiu nuo pradžių pradžios iki garbingos dabarties

Sauvignon Blanc vynmedžiai, ko gero, savaiminio kryžminimosi būdu atsirado Prancūzijos Atlanto pakrantėje. Tikėtina, kad šių vynmedžių gimtinė yra Bordo, tačiau Luaros vyndariai bando tai užginčyti. Galima numanyti, jog Sauvignon Blanc istorija siekia 300 metų, per šį tikrai trumpą laiką jų derliaus vynas pelnė klasikinio vyno statusą. Sauvignon Blanc šiuo metu yra tarptautinio populiarumo vynmedžiai. Prancūzijoje, Austrijoje, Italijoje, Ispanijoje, Jungtinėse Valstijose, Čilėje, Australijoje, PAR ir Naujojoje Zelandijoje jie sodinami dažnai, jų derliaus vynas iš tiesų stebina visą vyno pasaulį.

Kodėl Sauvignon Blanc pradžia Lietuvoje buvo „rūgšti“?

Vėsų klimatą mėgstantys Sauvignon Blanc vynmedžiai, pasodinti šiltoje vietoje, pataiso charakterio stokojantį vyną. Toks vynas greta vaisių ir uogų pradeda trenkti talku ir dulkėmis, o jo etiketėje rasite Sauvignon Blanc vynui prastą toną reiškiantį didesnį nei 13 laipsnių alkoholio tūrį.

Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad karšti vynuogynų orai ar vyno stiprumas negali būti vertinami vienpusiškai. Juk kadaise Lietuvoje keiktas Pietų Prancūzijos Sauvignon Blanc buvo ne pats stipriausias, o, pavyzdžiui, Ispanijos Ruedos vynuogynuose karšto klimato „lepinimas“ Sauvignon Blanc vynmedžiams, – ne kliūtis būti vieniems geriausių pasaulyje. Išbandymas kaitra šiems vynmedžiams ne blogiausia, nes per šalti orai Sauvignon Blanc vynui suteikia dar labiau atstumiantį būdą. Aitrus greipfrutų, „katės šlapimo“ ir žalių pupų charakteris yra tikrai ne toks jau ir gundantis. Todėl anaiptol ne karšti Prancūzijos Luaros slėnio orai anksčiau porą kartų per dešimtmetį vyndariams iškrėsdavo pokštą.

Didžioji Sauvignon Blanc dorybė

Iš visų klasikinio vyno gamybai tinkančių ir įvairiose šalyse auginamų vynmedžių Sauvignon Blanc išsiskiria neįprasta savybe. Pigiausią ir brangiausią Sauvignon Blanc derliaus vyną skiria ne didesnis nei dešimtį kartų siekiantis kainos dydžio skirtumas. Kitų klasikinių vynmedžių kainos skirtumas įvardijamas dešimtimis kartų ar net daugiau! Ar tik ne ši demokratiška lygiava Sauvignon Blanc vynui Skandinavijos šalyse suteikė populiarumo?

Verta pabrėžti, jog kokybės skirtumas tarp vidutinės kainos ir brangiausio Sauvignon Blanc vyno yra ne toks jau neaprėpiamas. Pavyzdžiui, beveik 100 litų kainuojantis istorinės svarbos Naujosios Zelandijos „Cloudy Bay“ ūkio vynas tarptautinių leidinių vertinamas ne geriau nei per pusę pigesnis kaimynystėje gaminamas Kim Crawford Sauvignon Blanc.

Geros kokybės Sauvignon Blanc vynas kvepia šviežiai nupjauta žole, serbentų lapais, greipfrutų skiltelėmis, obuoliais, citrusinių vaisių žievelėmis, agrastais ir melionais.

Lankantis restorane su pretenzingu verslo partneriu, Sauvignon Blanc vyno užsakymas visada gali išsaugoti ir įmonės reputaciją, ir sutaupyti pinigų. Juk geriausias pasaulio vynas sąlyginai bus nebrangus…

Dainuoja solo, bet gali ir duetu

Vynmedžių pasaulio įvairovę galima suskirstyti į tris stovyklas. Vieni vynmedžiai niekada neduoda gero rezultato, jei jų gerosios ir blogosios savybės sumaniai neužmaskuojamos darant mišinius su kitų vynmedžių žaliava. Lai pavyzdžiu tebūna Cabernet Franc, su kuriuo poroje Sauvignon Blanc pasauliui davė garsų palikuonį Cabernet Sauvignon. Visai kitoks Pinot Noir, kuris nesidalija savo šlove su kitais vynmedžiais. Straipsnio herojus Sauvignon Blanc priklauso trečiai grupei, tad puikiai atlieka solo partiją, bet pasirodo ir duetu ar net trio.

Sauvignon Blanc gimtinėje vyndariai elgiasi dvejopai. Prancūzijos Luaros upės slėnio vyndariai gamindami Sauvignon Blanc derliaus vyną šios žaliavos nemaišo su jokia kita žaliava. Sancerre AC ar Pouilly Fumé AC vynuogynų vardais paženklintos etiketės slepia vieną geriausių Sauvignon Blanc pasaulyje, kurio butelis nebūna ženklinamas vynmedžių vardu. Bordo vyndariai irgi neretai daro gryną Sauvignon Blanc derliaus vyną, tačiau tuomet ženklina jį Bordeaux Sauvignon AC pavadinimu. Sémillon, Muscadelle ir Sauvignon Blanc mišinys Bordo vyndarių naudojamas ambicingesnio vyno gamybai.

Visuose pasaulio vynuogynuose, kuriuose auginami šie vynmedžiai, įprasta į porą įpiršti vietinės kilmės partnerį. Visų jų net neišvardysi, kaip itin pavykęs minėtinas Ispanijos Castilla y Leon regiono Rueda DO vynuogynų Sauvignon Blanc derinys su Verdejo vynmedžių žaliava.

Vyno rūsių paslaptys

Visi Sauvignon Blanc gerbėjai beveik kategoriškai pasiskirstę į „ąžuolinio“ bei „neąžuolinio“ stiliaus šalininkus. Gal todėl stambiu šriftu rašomas terminas „unoaked“ yra savęs priskyrimas prie vienos iš nesutaikomų ideologijų.

Neąžuolinio stiliaus Sauvignon Blanc vynas labiau dominuoja Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir PAR. Čilės bei JAV Kalifornijos vyndariams vienodai mielas ir statinėse nebrandinto, ir brandinto Sauvignon Blanc vyno skonis.

Prancūzai anksčiau neįsivaizdavo Sauvignon Blanc vyno gamybos be ąžuolo statinių. Naujojo Pasaulio šalių vyndarių pasiekimai juos buvo privertę sudrebėti, tačiau patobulinę fermentacijos technologijas ir sutrumpinę brandinimo laiką prancūzų vyndariai sumeistrauja visai neblogų ąžuolinio stiliaus Sauvignon Blanc pavyzdžių. Aišku, kad jų rūsiuose yra gaminamas ir neąžuolinio stiliaus vynas.

Geriausi tarp geriausių

Norint greitai tapti pasikausčiusiu Sauvignon Blanc vyno pirkėju, tereikia atsiminti du pavadinimus: Naujoji Zelandija bei Prancūzijos Luaros upės slėnis. Šiose teritorijose spaudžiamas tolygiai geras, bet labai skirtingas Sauvignon Blanc vynas.

Naujosios Zelandijos Marlborough vynuogynuose gamintas Sauvignon Blanc vynas tiesiog sprogsta taurėje įvairiais „žalių“ ir atogrąžų kraštų vaisių kvapais. Jo stotas vidutinis, vynas užburia maloniu ir visiems priimtinu agrastų, greipfrutų, nupjautos žolės, serbentų uogų ir lapų bei obuolių skoniu. Pasitaiko, bet nedažnai, persirpusio derliaus, tad dulkėmis dvelkiančio vyno. Vyndariai nuo to apsisaugo apdairiai vynmedžiams leisdami derėti didelį derlių…

Luaros upės slėnio Sancerre AC ir Pouilly Fumé AC vynuogynų vynas yra visai kitoks. Jo aromatas gerokai atšiauresnis, kartais visiškai šykštus vaisių natų. Vietoje jų taurėje dominuoja mineralų, dūmų, gyvulinių natų derinys. Šių vynuogynų Sauvignon Blanc vyno stotas nėra svarus, visiškai kitokios klimatinės derliaus auginimo sąlygos rūgščiai suteikia daugiau fizinį „kietą“ pojūtį.

Šie irgi nori būti geriausi

Ilgą laiką tarsi tuščias aidas skambėjusios Pietų Afrikos Sauvignon Blanc pagyros pagaliau įgavo prasmę. Per vos keletą pastarųjų metų į pasaulį plūstelėjo gąsdinantis kiekis išties puikaus vyno! Jo kaina nėra didelė ar maža, tačiau svarbiausias privalumas kitoks. Afrikiečių Sauvignon Blanc pasižymi ir kivių šalies vyną primenančiu vaisių bei uogų charakteriu, ir prancūzų gėrimams būdingu santūrumu. Šiuo metu ir šiaip nesiskundžiantiems afrikiečių vyndariams gali nusišypsoti fortūna, jei pasaulyje vartotojams patiks toks kompromisas tarp dviejų kraštutinumų.

Ispanijos Ruedos vynuogynuose gamintas Sauvignon Blanc – tai dar vienas kandidatas į ateities lyderius. Apie ateities lyderystę kalbama ne todėl, kad vynas gali būti dar geresnis, o todėl, kad gimtinėje viso labo 7–10 eurų parduotuvėje kainuojantis vynas tiesiog per mažai žinomas pasaulyje.

Lietuvoje lengva įsigyti Čilės Casablanca vynuogynų Sauvignon Blanc. Ten vynas gerai pavyksta dėl vėsa alsuojančio Ramiojo vandenyno. Privalumas – negąsdinančios kainos.

Į taurę ir iš taurės

Įprastai Sauvignon Blanc nėra tamsios spalvos. Bet tokią tikrai pamatysite, jei vyną perlaikysite rūsyje. Daržovių ar augalinių natų – pupelių ankščių, šparagų ir pomidorų sodinukų – kvapą pajusite, jei vynas padarytas iš prastai prisirpusio derliaus. Geros kokybės Sauvignon Blanc vynas kvepia šviežiai nupjauta žole, serbentų lapais, greipfrutų skiltelėmis, obuoliais, citrusinių vaisių žievelėmis, agrastais ir melionais. Prizas vyndariui už gerai atliktą darbą – juodųjų serbentų dvelksmas.

Lengvo ar vidutinio stoto vynas beveik niekada nebūna tirštas, bet atsidėkoja ilgai išliekančiu skoniu.

Sauvignon Blanc vyno laikymas

Sauvignon Blanc vynas retai kada tinka laikyti ilgiau nei trejus metus. Nusižengusieji šiai taisyklei būna apdovanojami konservuotų žalių žirnelių kvapu.

Norint greitai tapti pasikausčiusiu Sauvignon Blanc vyno pirkėju, tereikia atsiminti du pavadinimus: Naujoji Zelandija bei Prancūzijos Luaros upės slėnis. Čia spaudžiamas tolygiai geras, bet labai skirtingas Sauvignon Blanc vynas.

Brangėlesnį Luaros vynuogynų vyną galite ilgiau laikyti, tačiau tai turite daryti ne aklai eksperimentuodami su dideliu kiekiu vyno, o pasikliaudami rekomendacijomis ir lėtai sukaupta patirtimi.

Sauvignon Blanc achilo kulnas

Jis yra suprantamas, nebrangus, pripažintas visame pasaulyje, bet trofėjų medžiotojams gali pasirodyti ne toks įdomus. Kalbu apie vyno ragautojus, savo tuštybę tenkinančius 100 balų įvertinto vyno degustacijomis. Sauvignon Blanc vynui net 93 balų įvertinimas didelė šventė, bet tai ir gerai – juk tobulas vynas jūsų kišenės neišgelbės…

©Žurnalas „Geras Skonis“