• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Salotos, be abejonės, vienas populiariausių patiekalų šiltuoju metų laiku. Nieko keisto, juk dabar didžiausias pasirinkimas žalumynų, daržovių, žolelių, uogų bei vaisių. Vis dėlto, salotos gali ir turėtų būti valgomos visus metus! Tai ypač maistingas, lengvai paruošiamas bei galybę variacijų turintis patiekalas. Tereikia žinoti keletą pagrindinių „sėkmingų salotų“ principų.

Bazė

Visiems žinoma, kad salotų pagrindu dažniausiai tampa žalėsiai. Jie suteikia tūrio, sodrios spalvos bei puokštę sveikatai naudingų junginių: vitaminų, mineralų, fitochemikalų. Žalumynai pasižymi antioksidaciniu, imunitetą stiprinančiu poveikiu, jų rekomenduojama suvartoti kasdien. Paprasčiausias būdas įtraukti žalėsius į savo racioną  – salotos!

Priklausomai nuo sezono, rinkitės lapines ir gūžines salotas, špinatus, gražgarstes, burokėlių lapus, rugštynes, garšvas, rėžiukus, sultenes. Nepamirškite, kad jas galima maišyti tarpusavyje.

Spalvos

Antrasis žingsnis – suteikti salotoms spalvų ir dar daugiau naudingų mikroelementų! Salotas pagyvinsite įvairiais vaisiais, daržovėmis ir uogomis. Čia fantazijai ribų nėra, todėl pasidalinsiu keliomis įdomesnėmis kombinacijomis:

  • Agurkai, melionai, šilauogės
  • Cukinijos, kukurūzai, saulėje džiovinti pomidorai
  • Bulvės, ridikėliai, žalieji žirneliai
  • Nektarinai, braškės, avokadai
  • Burokėliai, greipfrutai, slyvos
  • Mangai, juodieji serbentai
  • Obuoliai, vynuogės, raudonieji svogūnai
  • Brokoliai, saldžiosios bulvės, grybai

Baltymai

Mitas, kad salotos – nesotus ar dietinis maistas. Salotų kaloringumą ir „sunkumą” renkasi pats gamintojas. Kad salotos taptų pilnaverčiu patiekalu, jas būtina papildyti baltymų gausiais ingredientais. Visavalgiai gali rinktis visų rūšių mėsą, žuvį ir jūros gėrybes. Vegetariškoms salotoms naudokite kiaušinius bei įvairius sūrius: varškės, fermentinį, ožkos, kietąjį, palėsinį, mocarelą. Augaliniai baltymų šaltiniai: juodosios, rudosios, baltosios, šparaginės, sojų pupelės, avinžirniai, lęšiai, bolivinės balandos, tofu sūris.

Traškumas

Malonaus traškesio salotoms suteiks sėklos, riešutai bei daigai. Jie ne tik pavers patiekalą žaismingesniu, bet ir papildys jį geraisiais riebalais. Nesočiosios riebalų rūgštys yra būtinos kiekvienam iš mūsų, jos ypač reikalingos sklandžiai nervų sistemos veiklai bei hormonų sekrecijai. Deja, dažnam vakariečiui būtent šių riebalų trūksta. Tad drąsiai skaninkite savo salotas migdolais, anakardžiais, graikiniais riešutais, pinijomis, saulėgrąžomis, moliūgų ir kanapių sėklomis, sėmenimis.

Skonis

Paskutinis ir viską nulemiantis komponentas – padažas. Jis salotas gali pakelti į padanges arba pasmerkti nesėkmei. Visoms salotoms tinkančio padažo recepto nėra, tačiau niekada neprašausite su klasikiniu aliejaus, citrinų sulčių ir druskos plakiniu. Jei pageidaujate įmantresnio skoninio akcento, idėjų naminio padažo gamybai galite rasti čia. Rekomenduoju prieš gaminant panaršyti internete, kokios žolelės ir pagardai dera prie jūsų naudojamų salotų ingredientų. Prieš apliedami salotas padažu, būtinai paragaukite, ar skonis ne per intensyvus.

Skanaus!

Julija Morozovaitė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Julija Morozovaitė

 

Taip jau susiklostė, kad visos mano veiklos susijusios su maistu: sveika mityba, valgymo psichologija, vartojimo kultūra. Manau, kad nėra blogo maisto, yra tik netinkamas požiūris į jį. Aš renkuosi mėgautis 🙂