Stiprus, sodraus skonio, kadagių uogomis kvepiantis alkoholinis gėrimas džinas, pasak specialistų, šiuo metu išgyvena tikrą renesansą. Tai vienas labiausiai paplitusių alkoholinių gėrimų anglosaksų kraštuose – antras po škotiško viskio, jis taip pat mėgstamas ir Lietuvoje. Džinui išgyvenant tikrą aukso amžių, rinka nuolat papildoma naujais produktais, suteikiančiais galimybę atrasti šį gėrimą iš naujo. Štai didmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais bendrovė UAB „Globus Distributors“, atstovaujanti pasaulyje pripažintiems vyno bei stipriųjų gėrimų prekių ženklams, pristato Škotijoje įkurtos distilerijos „Edinburgh Gin“ produkciją, kurios jau galima įsigyti ir Lietuvoje.

Škotija – distiliavimo meno sinonimas

Šimtus metų Škotija buvo žinoma savo viskio ir džino distiliavimu. Šiomis dienomis džino populiarumui pasiekus piką, Jungtinė Karalystė yra didžiausia džino eksportuotoja visame pasaulyje, o apie 70 proc. džino pagaminama būtent Škotijoje. Daugiausia šio gėrimo distiliuojama šalies sostinėje Edinburge.

Škotijos sostinė Edinburgas ir dalis Lito (Leith) apskrities turi ilgą ir plačiai žinomą distiliavimo istoriją. Tai, kad Edinburgh džinas yra distiliuojamas pačiame miesto centre, yra ne tokia ir naujiena. Nes čia jau nuo XVIII a. veikė gausybė distilerijų. Tuometį džino populiarumą rodo skaičiai: 1777 m. Edinburge, šalia aštuonių legalių distilerijų, veikė beveik 400 neregistruotų spirito varyklų. Tai buvo tikra „džino karštinė“.

„Edinburgh Gin“ distilerija

„Edinburgh Gin“ distileriją 2010 m. įkūrė Alexas ir Jen Nicolai. Nuo 2016 m. rugsėjo ji priklauso „Ian Macleod Distillers“. Edinburgo pilies prieglobstyje įrengta distilerija šiuo metu yra naujovių ir distiliavimo meistrystės centras. Čia dirbama bendradarbiaujant su Heriot-Watt universitetu. Šis universitetas yra vienintelis pasaulyje, turintis akademinių studijų programą, skirtą distiliavimo menui. Bendradarbiavimas su šia mokslo įstaiga leidžia įmonei nuolat ieškoti, eksperimentuoti, naudoti universiteto laboratorijas produktams tobulinti ir naujiems kurti.

2015 m. „Nielsen Scantrack“ vartotojų tyrimų agentūra įvardijo „Edinburgh Gin“ kaip greičiausiai augantį ir populiarėjantį prekės ženklą Škotijoje.

„Edinburgh Gin“ – tai ne tik distilerija, įrengta senoviniuose rūsiuose, bet ir vienas iš Edinburgo, kaip šalies sostinės, traukos taškų: ji Škotijos nacionalinės turizmo organizacijos „Visit Scotland“ buvo įvertinta 4-iomis žvaigž- dutėmis, o „Trip Advisor“ sistemoje ji yra 11-oje vietoje tarp objektų, kuriuos rekomenduojama aplankyti Edinburge.

2016 m. „Edinburgh Gin“ atidarė antrąją distileriją, pavadintą „Edinburgh Gin Biscuit Factory, Leith“. Ji įrengta istorinėje Škotijos Lito apskrities dalyje, buvusioje „Crawfords“ sausainių kepykloje. Tikimasi, jog, atidarius antrąją distileriją, „Edinburgh Gin“ gamybos apimtys išaugs keturgubai. Tai pati didžiausia jų komercinė distilerija, ir kol kas turai į ją nėra rengiami.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Receptūrų meistrai

„Edinburgh Gin“ distilerijose gaminamų gėrimų receptai yra įkvėpti turtingos Edinburgo džino gamybos istorijos bei supančio kraštovaizdžio, atiduodant duoklę unikaliai vietos dvasiai. Pasaulinio lygio džinų ir likerių paketą kuria ekspertai, iš kurių pagrindinis yra distiliatorius Davidas Wilkinsonas. Savo profesinį kelią jis pradėjo kaip viskio entuziastas, vėliau baigė studijas minėtame Heriot-Watt universitete. Dabar galima drąsiai teigti, jog šis specialistas apie šiuolaikinius džino distiliavimo procesus žino absoliučiai viską. Davidas Wilkinsonas glaudžiai bendradarbiauja su distiliuojančiu specialistu ir „Edinburgh Gin“ distilerijos vadovu Finlay’umi Nicolu, kuris taip pat yra profesionalus virtuvės šefas, ir jo įgyti įgūdžiai bei patirtis leidžia panaudoti šiuos gebėjimus maišant, derinant ir išgaunant skirtingus skonius – kuriant naujas „Edinburgh Gin“ receptūras.

Edinburgh Gin „šeima“

„Edinburgh Gin“ džinų „šeimą“ sudaro: Original Edinburgh Gin, Navy Strength Cannonball Gin ir Seaside Gin. Švenčių proga šį būrį dar papildo Valentine’s Gin ir Christmas Edinburgh Gin. „Edinburgh Gin“ distilerija taip pat gamina seriją džino likerių, tarp kurių yra: Rhubarb & Ginger (rabarbarų ir imbiero skonio), Raspberry (aviečių skonio), Plum & Vanilla (slyvų ir vanilės skonio) ir Elderf- lower (šeivamedžių skonio).

Visi šios „Edinburgh Gin“ serijos produktai pilstomi į butelius, pagamintus Milane (Italijoje) įsikūrusioje bendrovėje „Bruni Glass“. Šie buteliai yra ne tik ergonomiški, bet ir pasižymi patraukliu ir unikaliu art deco stiliaus dizainu.

Šiuo metu „Edinburgh Gin“ produkcijos galima įsigyti visoje Europoje, Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Naujojoje Zelandijoje. 2015 m. „Nielsen Scantrack“ vartotojų tyrimų agentūra įvardijo „Edinburgh Gin“ kaip greičiausiai augantį ir populiarėjantį prekės ženklą Škotijoje.

„Edinbugh Gin“ didžiuojasi tuo, jog yra įvertinta daugybe apdovanojimų. Nuo medalių už klasikinį „Edinburgh Gin“ gėrimą, iki ovacijų už riboto leidimo butelius. Apie jų kompetenciją džino distiliavimo srityje byloja faktas, jog didžiąją dalį apdovanojimų distilerija gavo dar iki 2010 m.

Original Edinburgh Gin

Original Edinburgh Gin, pasak pačių gamintojų, yra distilerijos vėliavnešys. Tai 43 proc. stiprumo klasikinis Londono sausasis džinas, kuriam suteiktas škotiškas identitetas. Šis XXI a. klasika vadinamas gėrimas sukurtas naudojant 14 augalinių sudedamųjų dalių, tarp kurių yra: levandų, pušų pumpurų, šilkmedžių uogų, tikrųjų mar- gainių sėklų, riešutmedžių vaisių. Citrinžolės ir žaliųjų citrinų žievelės suteikia gėrimui ryškesnį citrusų aromatą, kuris kontrastuoja su švelniomis kadagių uogų natomis.

Original Edinburgh Gin idealiai tinka laiko patikrin- tiems džino kokteiliams su martiniu, taip pat Negroni kokteiliui ar klasikiniam Gimlet, maišomam su Rose Lime Cordial sultimis, ruošti. Žinoma, jis nepamainomas gaminant gaivinantį džino ir toniko gėrimą. Specialistai šiam kokteiliui maišyti rekomenduoja naudoti aukščiausios klasės indišką toniką ir papuošti kokteilį susukta apelsino žievele.

Apdovanojimai: IWSC Silver Outstanding 2016; IWSC Gold Packaging 2016.

Seaside Edinburgh Gin

Prasidėjus vasaros sezonui, išauga specialių gėrimų, tokių kaip Seaside Edinburgh Gin, populiarumas. Visgi smagu tai, kad net ir pasibaigus vasarai Seaside Edinburgh Gin nebūna užmirštas. Iš tiesų dabar šis džinas taip išpopuliarėjo, jog jau puikuojasi mėgstamiausiųjų trejetuke, šalia Original Edinburgh Gin ir Navy Strength Cannonball Gin. Tai neabejotinai lėmė daugeliui priimtinas jo skonis, patrauklus estetinis vaizdas bei mėlyna gėrimo etiketės spalva, kelianti asociacijas su jūra, žydru dangumi ir paplūdimiu. O juk būtent tokia ir buvo jo kūrėjų užduotis – sužadinti prisiminimus apie magišką dieną, praleistą paplūdimyje. Turint omenyje atšiaurų Škotijos klimatą, tokios dienos išties atrodo magiškos ir itin brangintinos.

Seaside Edinburgh Gin yra sausasis, 43 proc. stiprumo Londono stiliaus džinas. Be to, tai pirmasis bendras „Edinburgh Gin“ distilerijos ir Heriot-Watt universiteto kūrinys. Distiliatorius Davidas Wilkinsonas ir projektų vadovas Heriotas Wattas teigia: „Mes eksperimentavome su daugybe skirtingų paplūdimio augalų ir galiausiai esame patenkinti gautu rezultatu.“

Saldus ir kartu lengvai sūrus Seaside Edinburgh Gin pagamintas iš jūrinių augalų, surinktų Danbaro (Dunbar) pakrantėje. Į gėrimo sudėtį įeina: šliaužiančiosios tramažo- lės, jūrų dumbliai pūslėtieji guveiniai ir kt. Gėrimo skonį paryškina kalendrų, kardamonų ir vadinamųjų „rojaus grūdų“ natos. Jis puikiai tinka mėgautis karštą dieną tiek sumaišius džiną su toniku, tiek ragaujant džino su martiniu kokteilį, papuoštą alyvuoge ir ančiuviais.

Apdovanojimai: IWSC Silver 2016; IWSC Gold Packaging 2016.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Džino likeriai

Edinburgh Gin’s Raspberry Liqueur

Šis aviečių skonio gėrimas yra pirmasis vaisių skonio džino likerių „šeimoje“. Jis gaminamas naudojant vietines avietes, surinktas Pertšyre (Perthshire) – puikiausiu vaisių derliumi garsėjančioje Škotijos apskrityje.

Šis aviečių skonio džino likeris tinka kokteiliams ir desertams, tokiems kaip vaisių tortai ar želė, ruošti. Be to, jis suteikia maišomiems gėrimams atpažįstamo vasaros kvapo ir skonio. Natūraliu uogų saldumu išsiskiriantis likeris tobulai dera su šviežios žaliosios citrinos rūgštele – štai kodėl jį taip mėgstama maišyti su sausu Prosecco.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Edinburgh Gin’s Rhubarb & Ginger Liqueur

Tai rabarbarų ir imbierų skonio džino likeris, ypač tinkantis kokteiliams ir desertams, tokiems kaip vaisių tortai ar želė, gaminti. Žinoma, jį malonu gurkšnoti ir vieną, tiesiog įsipylus į ledukų pripildytą taurę.

Turint omenyje darganotą Škotijos klimatą, nelepūs, lengvai auginami ir išraiškingu skoniu išsiskiriantys rabarbarai šalyje labai išpopuliarėjo, tapo neatsiejama tradicinės jos virtuvės dalimi. Todėl nenuostabu, kad rabarbarai tapo įkvėpimu ir puikiausiu ingredientu kuriant originalų džino likerį.

Apdovanojimai: IWSC Bronze Award; Great Taste Awards 2015 (dvi žvaigždės).

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Edinburgh Gin’s Elderflower Liqueur

Tai subtilaus skonio džino likeris, pagamintas iš šviežių šeivamedžių žiedų ir citrinų sulčių. Jis išsiskiria gėlių aromatu su kriaušių, citrusų ir greipfrutų žievelių užuominomis. Šeivamedžių žiedų dvelksmas puikiai papildo tradiciškai į džino sudėtį įeinančių augalų kvapus. Šis likeris ypač tinka kokteiliams ir desertams, kaip antai vaisių tortams ar želė, ruošti, žinoma, jį malonu gurkšnoti ir vieną, tiesiog įsipylus į ledukų pripildytą taurę. Šio gėrimo skonį tobulai papildo žalieji obuoliai, šviežios mėtos, petražolės ir netgi kokteiliams gaivumo suteikiantys agurkai.

Apdovanojimai: Great Taste Awards 2013 (trys žvaigždės).

Kokteiliai su Edinburgh džinais

Čia pateikiami kokteiliai su Edinburgh džinais, kuriuos ruošia ir kurių receptais pasidalijo pasaulyje pripažinti, daugybę apdovanojimų pelnę miksologai. Šiais kokteiliais mėgaujamasi visame pasaulyje nuo Niujorko JAV iki Edinburgo Škotijoje.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Spirit O’ Leith

Reikės
• 50 ml Seaside džino,
• 15 ml bazilikų cukraus sirupo,
• 12,5 ml Rose Lime Cordial sulčių.

Gaminimas
1. Visas sudedamąsias dalis supilkite į „Bostono“ kokteilių plaktuvę.
2. Išmaišykite su ledu.
3. Patiekite coupe taurėje.
4. Papuoškite žaliu baziliko lapeliu.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Edinburgh Fizz

Reikės
• 25 ml Edinburgh džino likerio (pasirinkto skonio),
• 100 ml Prosecco.

Gaminimas
1. Įpilkite Edinburgh džino likerio į atšaldytą šampano taurę.
2. Įpilkite Prosecco.
3. Papuoškite: Jei pasirinkote aviečių skonio likerį – aviete. Jeigu išsirinkote šeivamedžių skonio likerį – šeivamedžio šakele ar citrinos griežinėliu. Jei pasirinkote rabarbarų ir imbierų skonio likerį – rabarbaro griežinėliu.

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Edburgian 2.0

Reikės
• 25 ml Edinburgh džino aviečių skonio likerio,
• 25 ml spanguolių sulčių,
• 20 ml citrinų sulčių,
• 10 ml cukraus sirupo,
• 2 šlakų apelsinų sulčių,
• 50 ml Prosecco,
• 2 gervuogių.

Gaminimas
1. Suplakite visas sudedamąsias dalis, išskyrus Prosecco, su ledu „Bostono“ kokteilių plaktuve.
2. Vientisa srove supilkite ant ledukų taurėje.
3. Užpilkite Prosecco.
4. Papuoškite mėtos lapeliais ir gervuogėmis.

Kristina Noreikienė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Kristina Noreikienė

Straipsnių autorė

 

Su „Geru skoniu“ bendradarbiauju jau nuo 2004 metų. Per tuos daugiau nei dešimtį metų keitėmės abu – ir žurnalas, ir aš ☺ Augome, tobulėjome, subrendome ir… tapome neatskiriama vienas kito dalimi.
Mano straipsnių temos – interjerai, restoranų, viešbučių pristatymai, asmenybės, porceliano istorija, dizainas / mada, papuošalai, parodų apžvalgos, baldai, indai; kava, kokteiliai ir daugelis kitų.