Žaliosios arbatos ir prieskonių rojus. Vieta, kurioje neegzistuoja keturi metų laikai, o diena trunka beveik dvylika valandų. Gražiausių brangakmenių, įspūdingų peizažų, egzotiškos gyvūnijos sala. Tai – ramaus ir šilto Indijos vandenyno skalaujama Šri Lanka.

Žiupsnis istorijos

65 600 kv. m. salos istorija skaičiuojama nuo V a. prieš Kristų. Nedidelės grupės pirmųjų šalies gyventojų – vedoidų – iki šių dienų gyvena Šri Lankos miškuose. 1948 m., pasibaigus kolonizacijos laikotarpiui, sala tampa nepriklausoma valstybe, o prabėgus dar keliasdešimčiai metų, senasis jos pavadinimas – Ceilonas – pakeičiamas į dabartinį, Šri Lanka. Apie 21 mln. gyventojų saloje šneka dviem kalbomis: singalų ir tamilų.

Pagrindinis prieskonis, išgarsinęs Šri Lankos salą, – cinamonas. Jį ir kitus prieskonius plantacijose ėmėsi auginti XVI a. salą užvaldę portugalai. Šiandien į šį pasaulio kampelį atvykę poilsiautojai prieskoninių augalų soduose gali išvysti ne tik cinamono, bet ir kardamono, vanilės, muskatų riešutų, imbiero, pipirų bei gvazdikėlių medžių.

Vėliau Šri Lanką kolonizavę olandai čia pradėjo auginti kavą, tačiau sala šiuo produktu garsi netapo – XIX a. pabaigoje kavamedžių plantacijas suniokojo grybelio epidemija.

Drėgna dirva ir vėsus klimatas – būtent tokios sąlygos yra idealiai tinkamos arbatai auginti. Tai supratę, šalies valdymą perėmę anglų kolonizatoriai salos kalnuose ėmėsi auginti arbatą. Šiandien Šri Lankos deimantu neretai vadinama žalioji arbata pagal eksportą nusileidžia tik Indijai. Šio gėrimo mėgėjai ypač vertina ir iš kitų arbatos rūšių išskiria Broken Orange Pekoe Fanning (BOPF) arbatą.

Keliautojus vilioja peizažų ir gyvūnijos įvairovė

Keliaudami po Šri Lanką, regėsite ir 2500 m aukščio kalnus, ir plačias derlingas dykumas, ir stepes, ir, rodos, niekaip nesibaigiančias džiungles, kurias galiausiai pakeičia smėlėti paplūdimiai. Čia beveik nerasite uolėtų vandenyno pakrančių – dauguma jų padengtos smulkiu ir minkštu smėliu. Sala gali didžiuotis ne tik peizažų, bet ir gyvūnijos įvairove: atvykus į paplūdimį, jus pasitiks savo dydžiu kiek gąsdinantys, tačiau nepavojingi driežai – varanai. Stepėse galima išvysti laukinių dramblių, o įsikūrus viešbutyje – beždžionių. Šios nepasižymi ypatingu kuklumu, tad nenustebkite, jei mėgins įsisiūlyti į svečius pro praviras balkono duris.

Sėkmę nešantis safyras

Sala yra pagarsėjusi ne tik prieskonių plantacijomis ir Ceilono arbata, bet ir čia kasamais brangakmeniais: rubinais, ametistais, akvamarinais, cirkoniais, topazais, katės akimis. Nuo Viduramžių jų prekyba bei juvelyrų amatu šalyje verčiasi arabų kilmės Šri Lankos gyventojai maurai.

Įspūdingiausias, daugiausia salos lankytojų dėmesio sulaukiantis brangakmenis – įvairiausiomis legendomis apipintas safyras. Tikima, kad jis neša didelę sėkmę. Pats didžiausias britų karūnos safyras buvo rastas Šri Lankos ryžių laukuose netoli Ratnapuros. Jis svėrė daugiau nei 400 karatų.

Verta aplankyti ne tik sostinę

Judrūs prekybos rajonai, medžių apsupti gyvenamieji namai, turgaus aikštė su įmantriais akmens raižiniais išmarginta indų šventykla ir olandiška Volfendalio bažnyčia, rafinuotos arbatos, riešutų parduotuvėlės… Tai dabartinė Šri Lankos sostinė Kolombas – spalvingas ir įvairus miestas. Savo pėdsakus čia paliko visi salos užkariautojai.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Kandis – žymus menų ir kultūros centras. Jei į miestą važiuosite iš Šiaurės, kelyje išvysite marguojančias įvairiausių prieskonių plantacijas. Miesto prieigose jus pasitiks vieni gražiausių Azijoje Peradenijos sodai, kuriuose auga daugiau nei 5000 medžių ir augalų rūšių. Kitame Šri Lankos mieste – Sigirijoje – atrasite bene įstabiausią objektą saloje – 200 m virš džiunglių iškilusią citadelę, Dangaus Tvirtovę.

Sala yra pagarsėjusi ne tik prieskonių plantacijomis bei Ceilono arbata, bet ir čia kasamais brangakmeniais.

Kitulgalos miesto pavadinimas kilęs iš aitriosios kariotos palmės (lot. Caryota urens), saloje vadinamos Kitulu. Iš jos sulos gaminamas klevų sirupo skonį primenantis sirupas ir cukrus.

Į lankytinų miestų sąrašą reiktų įtraukti seniausią šalies uostą – Galę. Dėmesio verti objektai: vėžlių perykla Kosgodoje ir „velnio šokėjais“ ir kaukių raižytojais garsi Ambalangodos kaukių gamykla. Užklydę į Galės smėlio paplūdimį, jame galite pamatyti ant vandenyne įkastų medinių karčių sėdinčius vyrus. Tai savo laimikio laukiantys vietiniai žvejai.

Pietų metu paragaukite keptų daržovių, pačių įvairiausių prieskonių ir sūrio arba vištienos patiekalo „Kottu“ arba pasilepinkite bananų lapuose apkeptais ryžiais su mėsa bei daržovėmis.

Jaloje yra įsikūręs žymiausias nacionalinis parkas Šri Lankoje. 1938 m. buvusiame medžioklės rezervate įkurtas parkas driekiasi 1000 kv. km. Apsilankę jame, išvysite įvairius laukinius gyvūnus: leopardus, laukinius buivolus, krokodilus, dramblių bandas, šernus, šakalus ir tinginius. Šiems kompaniją parke palaiko ir spalvingi paukščiai: povai, juodakakliai gandrai, girnovės, pelikanai, rojaus musinukės, gyvatiniai ir jūriniai ereliai, pilkieji garniai bei raštuotieji žabirai.

Bananų lapuose apkeptas maistas ir kiti nacionaliniai skanėstai

Jei vienas iš svarbiausių dalykų, keliaujant po įvairias pasaulio šalis, jums yra nacionalinės virtuvės pažinimas, viešnagės Šri Lankoje metu tiesiog būtina skirti laiko kvapniems ir egzotiškiems patiekalams ragauti. Salos virtuvės meistrų kulinarinių šedevrų galite pradėti skanauti jau nuo pusryčių, užsisakę kokosų piene virtų ryžių pudingo „Kiribath“. Per pietus paragaukite keptų daržovių, pačių įvairiausių prieskonių ir sūrio arba vištienos patiekalo „Kottu“, pasilepinkite banano lapuose apkeptais ryžiais su mėsa bei daržovėmis. Jei sutemus nusprendėte pavakaroti kavinėje ar restorane, į valgiaraštį galite įtraukti ne tik Šri Lankos virtuvei būdingų patiekalų, bet ir iš kokosų gaminamą alkoholinį gėrimą Arrack.

Lengvam užkandžiui puikiai tiks Šri Lankoje populiari, iš kokosų dribsnių, miltų bei vandens kepama „Roti“ duona. Įdomesnių skonių mėgėjai turėtų paskanauti iš pakepintų miltų, sirupo ir šiek tiek pipirų pagamintų rutuliukų „Aggala“.

Paskutinius taškus ant „i“ dažniausiai sudėlioja desertas. Smaližiams, atvykusiems į Indijos vandenyno skalaujamą salą, iš didelio saldumynų būrio būtina išskirti pyragėlius „Kavum“, daromus iš ryžių miltų ir kokosų sirupo.

Ką reikia žinoti viešint šalyje?

Prieš pasineriant į naujos šalies gyvenimą, pravartu įsidėmėti jai būdingas tradicijas, elgesio viešose vietose normas, transporto ypatumus bei kitus svarbius niuansus.

Į Šri Lankos šventyklas negalite eiti dėvėdami trumpų sijonų, šortų, palaidinių be rankovių, o įėjus į jų vidų būtina nusiauti batus. Nederėtų pamiršti, kad saloje negalima fotografuoti vyriausybinių pastatų, kariškių saugomų objektų. Norint padaryti vietinių žmonių nuotrauką, reikia atsiklausti jų leidimo. Jei fotografuojatės netoli Budos statulos, niekuomet neatsukite jai nugaros.

Dėl sudėtingų eismo sąlygų viešint Šri Lankoje nerekomenduotina nuomotis automobilio. Būkite atidūs, įsėdę į taksi be taksometro arba tuktuką. Šiose transporto priemonėse būtina iš anksto susitarti dėl kainos.

Šri Lankos parduotuvės dirba nuo 10 val. ryto iki 18 val. vakaro. Bankai – nuo 9 iki 15 val. Saloje nedarbo dienos yra ne tik mūsuose įprastas šeštadienis bei sekmadienis. Čia į darbą keliauti nereikia ir kiekvieną mėnulio pilnaties dieną, todėl nenustebkite, jei viduryje savaitės dauguma įstaigų bus uždarytos.

Salos restoranuose aptarnavimo mokestis neretai būna įskaičiuotas į kainą, tačiau jis dažnai atitenka vadovybei, todėl arbatpinigių duodama ir padavėjams. Šių taip pat tikisi ir vairuotojai, gidai bei aptarnaujantis viešbučio personalas.

Jei iš svečių šalių mėgstate atvežti suvenyrų, rinkitės Ceilono arbatą, dramblių statulėles, prieskonius, ritualines kaukes, medžio drožinius, iš nendrių pintus kilimėlius arba brangiuosius ir pusbrangius akmenis.

Istorinis palikimas, užburiantys paplūdimiai ir peizažai, spalvinga fauna ir flora, brangakmenių kasyklos, prieskonių plantacijos, bene skaniausia pasaulyje Ceilono arbata ir egzotiški nacionaliniai patiekalai – viešnagė Indijos vandenyno apsuptoje saloje leis mėgautis turiningų ir spalvingų atostogų skoniu. Pasimatome Šri Lankoje?..

©Žurnalas „Geras Skonis“

Dalia Jazbutytė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Dalia Jazbutytė

 

Kai pabudus naktį kūlversčiais atlekia įkvėpimas naujam straipsniui, norisi vaikščioti ant rankų. Bet dar labiau – kuo skubiau sutupdyti jį į A4 formatą. Priklausomybė nuo rašymo? Neabejotinai taip.