• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Mano rankoje – paprastas pieštukas. Prieš akis – popieriaus lapas su pasirinkimo variantais. Pažymiu varnelę prie vieno, kito, trečio. Apsigalvoju. Nutrinu. Atsargiai bandau nužiūrėti, ką veikia kaimynai, – kur varneles sudės jie? „Nenusirašinėk!“ – staiga išgirstu.

Ne, mūsų kompanija – ne mokykloje. Ir mes nelaikome jokio egzamino – nebent testu galėtume pavadinti galvosūkį „O ką skanaus čia išsirinkus?..“

Štai taip atrodo vėlyvieji pusryčiai naujoje erdvėje, jungiančioje stogo barą-terasą „Pink“ ir restoraną „Yellow“. Kartu su didele komanda čia šeimininkauja ir mūsų skaitytojams puikiai pažįstamas „Restorano 4“ tandemas – virtuvės šefas Gabrielius Zajac ir vadovė Vesta Žemaitė. Būtent savaitgalio brunch’as atnešė sėkmę pirmajam jų gastronominiam kūdikiui pajūryje. Tačiau Vilniuje, skirtingai nei Palangoj, vien pusryčiais, ar netgi vakarienėmis, viskas nesibaigia. Tik prasideda.

Tarp Palangos ir Vilniaus

Ne per seniausiai pasigirdo kalbų, kad „Restoranas 4“ atkeliavo į sostinę. Ir iš tiesų – jo įkūrėjai vasaros pabaigoje buvo vis dažnesni Vilniaus svečiai. Ryškiai geltoni ir rožiniai balionai aplink „Pink & Yellow“ duris pradėjo plazdėti tik rugsėjį, tačiau besikurianti vieta buvo atverta jau anksčiau. Ragaujant pajūryje patikrintų patiekalų, buvo galima stebėti, kaip auga ambicingas, Vilniaus mastelį atitinkantis projektas, kvėpuojantis Palangoje sukauptomis kūrybinėmis jėgomis.

Vesta Žemaitė sako, jog Vilnius visada buvo jų planuose: grįžti namo labai gera. Bet vienas dalykas ypač nedavė ramybės – mintys apie plėtrą, kuri leistų išlaikyti svečių pripažintą kokybę, o personalui –migruoti iš vienos vietos į kitą: „Dirbame tai, nuo ko kaifuojame ir mes, ir mūsų darbuotojai, kiekvienas prisideda savomis idėjomis. Mums labai svarbu žmonės, esantys kartu. Po vasaros sezono daugumą jų tekdavo išleisti atgal į Vilnių. Vieną kartą Gabrieliui pasakiau: jeigu pasiūlytume veiklos sostinėje, galėtume su jais neišsiskirti.“

„Pink & Yellow“ šeimininkauja „Gero skonio“ skaitytojams puikiai pažįstamas „Restorano 4“ tandemas – virtuvės šefas Gabrielius Zajac ir vadovė Vesta Žemaitė.

Palanga „Restorano 4“ įkūrėjams buvo pirmasis žingsnis, kai ramesnis žiemos ritmas leido pasisemti patirties ir sustiprėti. Sakoma, kad maždaug kas penkerius metus reikėtų sukrusti, ar nestovi vietoje, ir judėti pirmyn. Šiai komandai tokia galimybė pasitaikė metais anksčiau, sėkmingai prabėgus ketvirtajai vasarai. Gavę nekilnojamojo turto bendrovės „Eika“ pasiūlymą būti partneriais verslo centre „Live Square“ kartu su tokiais žymiais vardais kaip viešbutis „Hilton“, „Pink & Yellow“ vedliai nesvyravo: „Turime sveiko avantiūrizmo, nes su „Pink & Yellow“ ne tik papildome Vilniaus šurmulį pajūrio ramybe, bet ir brendame į didelio pramogų komplekso vandenis.“

Neįtikėtina: ir vėl ryškėja ketverto motyvas? „Taip, mus vis dar lydi šis skaičius“, – šypsosi Vesta ir į „ketvirtukinę“ kolekciją prideda dar vieną sutapimą. Daugiafunkcis kompleksas „Live Square“, kuriame įkurtas „Pink & Yellow“, statybų metu neturėjo adreso. „Prieš pat atidarymą gavusi išrašą apie priskirtą adresą, žiūrėjau į tą dokumentą ir galvojau: negali būt, negali būt, kaip teisingai pasirinkom! Juk užrištomis akimis nusprendėme čia dirbti… nė neįtardami, kad tas „čia“ bus Gedimino pr. 44.“

Pajūrio meniu numylėtiniai

Kad ir kokie brangūs tie ketvertai, naujojo projekto apimtis ir siekiai – kur kas didesni, todėl nutarta kurti kitą prekės ženklą. „Restoranas 4“ šeimininkams – tarsi išmylėtas kūdikis, turintis likti su savo unikaliu vardu, saugančiu visa, kas gražaus ten nutiko ir dar nutiks. O Vilniuje… Vilniuje rašoma nauja istorija. Su nauju pavadinimu. „Tačiau liekame ištikimi savo svečiams, kurie pamilo ir palaikė mus Palangoje, juos, žinoma, tikimės sutikti ir sostinėje. Šių žmonių dėka nepamiršime to, kas ir mums, ir jiems yra svarbu. Todėl Vilniuje pagrindinį restorano meniu  pradedame nuo geriausių „Restorano 4“ patiekalų. Su Gabrieliumi išsidėliojome visus buvusius meniu ir rinkomės. Kai kurie valgiai sukelia tiek prisiminimų… kaip atsirado, kokie žmonės jų ragavo, kaip pakomentavo, ką prašė būtinai palikti valgiaraštyje. Vadovavomės ne tik sausa pardavimo statistika, bet ir emocijomis“, – sako restorano vadovė.

Prisiminimai? Tebūnie. Pažiūrėkime, kas pernai buvo rašoma „Gerame skonyje“: „Restorano 4“ meniu yra neišjudinamų kertinių akmenų. Prieš pasikeitimų vėjus tvirtai atsilaiko tuno tartaras ir jautienos išpjova.“ Taip pat praėjusį rudenį spėliojome, kas iš naujovių taps topais: gal sočioji, jūrų gėrybių kupina žuvienė? Pataikėme… „Yellow“ á la carte meniu (nuo 15 iki 23 val.) – visa tai ir dar daugiau: buvo tiesiog neįmanoma apsieiti be legendinio aštuonkojo, trijų populiariausių sriubų, jaučio žando su muskatine bulvių piure, buratos užkandžio. Čia – ir svečių įvertintas tacos con carne, ir nachos su žemės riešutų padažu, gimęs po kelionės į Tailandą. Vegetariškas orzotto, pamėgtas ne tik vegetarų, irgi atsikraustė į vilnietiškąjį meniu. O desertų skiltis patyrė įdomių transformacijų, mat šioje žaidimų aikštelėje, kurioje taip mėgsta eksperimentuoti Gabrielius Zajac, šefui talkininkauja konditerė Agnė, karjerą pradėjusi restorane „Stebuklai“.

„Tęsdami Palangoje gimusią tradiciją, Vilniuje siūlome unikalų modernios virtuvės segmentą: „Yellow“ yra Lotynų Amerikos, Viduržemio jūros ir Pietryčių Azijos fusion restoranas“, – valgiaraščio esmę apibendrina V. Žemaitė.

Dubenėlių dalybos

Darbo dienomis siūloma dienos pietų, savaitgalio rytais – ilgųjų pusryčių. Užsakyti patiekalai stalą pasiekia vienu metu, sudėlioti į dailius dubenėlius. Kodėl viskas iškart? Pasak restorano vadovės, didmiestis diktuoja tempą: jei Palangoje per pertrauką dar spėji iki jūros nueiti, čia sukerti pietus ir grįžti prie darbų. Viskas sugalvota taip, kad žmonės neprarastų per daug laiko, pasistiprintų greitai, bet – labai skaniai ir kokybiškai.

Ore jau tvyro klausimas, ar svečių nesuglumina toks pateikimas, bet V. Žemaitė spėja užbėgti už akių: „Rinkomės šilumą išlaikančius akmens masės indus, kad karštieji patiekalai neatauštų. Labai smagu keistis dubenėliais ir pamėginti šio bei to po truputį.“

Vėlyvųjų savaitgalio pusryčių meniu  sumanymas irgi paremtas mainymosi idėja: galima susikomplektuoti norimas kombinacijas ir dalytis jomis su kitais. Taip, kaip skaitėte įžangoje: turite pieštuką, popieriaus lapą (jame išvardyti kepiniai, įvairiai paruošti kiaušiniai, garnyrai, desertai) ir pažymite tris, penkias arba septynias pozicijas. Ant lapelio užrašote vardą… ir laukiate! Įtraukia ir pats rinkimosi procesas, ir valgymas – jei kompanija didesnė, stalas nukrautas dubenėliais, iš kurių gali visko paragauti.

Pavadinimuose užkoduotos emocijos

Paklausta apie pavadinimą, V. Žemaitė sako, kad emociniu požiūriu „Pink & Yellow“ tęsia tai, kas pradėta Palangoje: „Mums labai sekasi būti su žmonėmis, žmonėms ir žmonėmis. Šeimos, vaikai, padavėjai, pažįstantys vežimėliuose migdomus kūdikius, glostomi šuniukai – ta pati šilta atmosfera, prie kurios prisideda ir apgalvotas pavadinimas, ir aplinka.“

Geltona – teigiama ir motyvuojanti. Ištikimos pavadinimui, čia geltonos ne tik restorano kėdės, bet ir lubos. Pradėję mąstyti apie interjerą, restorano šeimininkai įsivaizdavo tamsų žiemos metą, kai truputį niūru, kai niekur nesinori eiti… o patekęs į šviesią, spalvingą erdvę, nori nenori nusišypsai.

Galima teigti, kad „Yellow“ interjeras – antiskandinaviškas, išsiskiriantis iš pastarąjį dešimtmetį Vilnių užplūdusio kuklaus ikėjiško stiliaus. Siekiant pabrėžti savitumą, sujungtos dvi nostalgija dvelkiančios epochos: romantiškoji prieškario art deco ir pokario space age.

„Ištikimi Palangos svečiai žino, kad esame ne tik madingi ir patikimi, bet ir nuoširdūs bei linksmi. Džiazo, funk eros ir elektroninės muzikos fonas geriausiai atspindi mūsų stilių – modern retro. Tačiau laikomės Palangoje išmoktos formulės: svarbiausi modernaus restorano elementai – ne interjero ar muzikos stilius, o švieži produktai, profesionaliai atliktas darbas, nuoširdus dėmesys svečiams ir naujos technologijos gaminant bei patiekiant maistą“, – pabrėžia Vesta.

Rožiniai padebesiai

Rožinė buvo pasirinkta, nes ji spinduliuoja švelnumą, atsipalaidavimą, romantiką – visa tai, kas bus kuriama lauko terasoje ant stogo, lounge bare-desertinėje „Pink“.

Stogais, stogais… ne kas kitas, o toji stebuklinga lauko terasa ir lėmė „Pink & Yellow“ įkurtuves centre „Live Square“. Restorano vadovė prisimena pirmąjį savo įspūdį: „Praeitą vasarį atvažiavau pasižiūrėti patalpų, pakilau į terasą ir supratau: arba čia, arba niekur. Dairiausi po nusnigtą Vilnių: Lukiškių aikštėje – pačiūžų arena, baltas Tauro kalnas… ir galvojau, kaip pasiilgau šito miesto. Terasoje galime žmonėms dovanoti tą jausmą, tą meilę savo namams, savo veiklai. Vilniuje tiesiog nėra barų, kur jaustųsi didelio, pulsuojančio miesto atmosfera. Geriausi kokteilių barai – arba rūsiuose, arba uždaruose Senamiesčio kiemuose. „Pink“ bus vienintelis tokioje big city feeling barų kategorijoje.“

„Pink“ kviečia žvelgti į Vilnių iš padebesių, iš naujo įsimylėti miestą ir galbūt – vienas kitą, klausytis istorijų, persipynusių su gera muzika, ragauti desertų, kokteilių ir tas akimirkas praleisti atviroje erdvėje. Bet kokiu oru? Taip. Baro vizija – neuždaryti lauko, leisti patirti žiemos romantiką: kai anksti temsta, kai sninga, mėgautis vyno taure lauke. Tačiau tai – ne ekstremalių pojūčių ieškojimas: ant stogo šalia „Pink“ terasos įrengta ir uždara baro erdvė. Beje, plėtros darbai dar nesibaigė, ir jau šių Naujųjų metų šventinei nakčiai stogo terasoje ruošiamas dar vienas netikėtumas.

Mintyse jau piešiu būsimą veiksmą: čia kūpso sniego pusnis, už kurios pasislėpę šnabždasi įsimylėjėliai, čia kompanija žvalgosi į Vilniaus stogus ir tariasi, kokius klubus aplankys toliau, dar po vieno kokteilio… Pradeda smarkiau snigti. Sninga ant desertų, sninga į taures. Bet niekas nesirūpina. Tik labiau susisiaučia į kailiniuotus pledus ir tęsia terasos džiaugsmus.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Margarita Šimkutė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Margarita Šimkutė

 

Valgyti, ragauti, skanauti, smaguriauti, degustuoti, atsikąsti, mėgautis, dalintis… – kiek galimybių atsiveria, kalbant apie maistą! Turbūt dėl to ši tema – sykiu ir gyvenimiška, ir truputį pakylėta – taip smagiai „pasiduoda“ rašymui.