Paragauti visų pasaulio sūrių – neįmanoma užduotis. Jų gausybė gaminama ir didžiulėse sūrinėse, ir nedideliuose šeimyniniuose ūkeliuose. Vieni iš jų, pavyzdžiui, čederis ar rokforas, žinomi beveik visiems, kiti skanaujami tik viename kaimelyje. Tačiau kiekvienas sūris yra toks nuostabus produktas, kad juo galima mėgautis ir vienu, ir gaminti gardžiausius patiekalus.

Yra nemažai klasikinių sūrio patiekalų receptų, išlaikiusių dešimtmečių testą, kiti – „greitukai“, sukurti modernaus ir stilingo gyvenimo tempo.

Anot virtuvės meistrų, kai kurie nebrandinti sūriai netgi geriau tinka patiekalams gaminti: labiau atsiskleidžia skoniai. Kadangi daugelyje restoranų sūrio mėgėjai dažniausiai turi tenkintis įvairių sūrių rinkiniu prie vyno taurės ar pakepintomis sūrio lazdelėmis prie alaus bokalo, tikimės, kad mūsų pamąstymai paskatins į valgiaraščius įtraukti daugiau žaismingų, gardžių ir mėgstamų sūrio patiekalų, kartu įkvėps gaminančius namuose.

Sriubos ir užkandžiai

Fermentinio sūrio juosteles su saulėje džiovintais pomidorais paslėpkite tarp šviežio vos šilto batono riekelių, patrupinkite į garuojančią svogūnų sriubą, sumaišykite mėlynųjų pelėsių sūrį su trintais brokoliais, įmeskite kubelių tarp karštų orkaitėje keptų šviežių bulvių arba šviežias virtas bulves apkepkite su sūriu raclette ir šalia patiekite šviežių ridikėlių su gražgarsčių lapeliais – tai tik kelios idėjos, kaip greitai ir elegantiškai paruošti sūrio gardėsių priešpiečiams, vakarienei, iškyloms ar lengvoms pramogoms.

Kadangi daugelyje restoranų sūrio mėgėjai dažniausiai turi tenkintis įvairių sūrių rinkiniu prie vyno taurės ar pakepintomis sūrio lazdelėmis prie alaus bokalo, tikimės, kad mūsų pamąstymai paskatins į valgiaraščius įtraukti daugiau žaismingų, gardžių ir mėgstamų sūrio patiekalų.

Virtuvės meistras Ruslanas Bolgovas siūlo pasigaminti žaismingų užkandėlių, primenančių ispaniškus tapus. Sluoksniuotos tešlos juostelės, apteptos grūdėtų garstyčių ir balzaminiu kremu, storai apibarstytos mėgstamo sūrio drožlėmis su graikiniais riešutais ir šviežiomis figomis, burnoje prasiskleis švelniu salstelėjusiu skoniu.

Salotos ir daržovių patiekalai

Daugelis sūrių ragaujami kambario temperatūros, todėl idealiai tinka salotoms ruošti ir atrodo stulbinamai su traškančių salotų lapais ir spalvingomis daržovėmis.

Pavyzdžiui, mocarelą, pomidorus ir avokadą paskaninkite bazilikais, petražolėmis su alyvuogių aliejumi ir patiekite su gabalėliu itališkos čiabatos.

Fetos arba minkšto ožkų pieno sūrio gabaliukus su virtais lęšiais ir vynuoginiais pomidoriukais pagardinkite kieto sūrio drožlėmis, raudonėliais ir alyvuogių aliejumi – visa tai skanu su trūkažolių lapais.

Kriaušės su parmezanu ir aguonomis – ypač lengvai paruošiamas skanėstas. Kriaušių ketvirčiai apšlakstomi padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus, acto, cukraus, čiobrelių ir aguonų, o ant viršaus užbarstoma parmezano drožlių.

Sūriu galima pagardinti karštus patiekalus, įvairius padažus ar tiesiog apkepti virtas daržoves. Pabandykite apkepti pastarnokų ir morkų juosteles su svogūnu, tada dar truputėlį patroškinkite, pagardinkite baltuoju padažu ir ožkų pieno sūrio juostelėmis, peletrūnais, druska bei pipirais. Patiekite apibarstę migdolais.

Vaisių sušiai su fermentiniu sūriu. Virtuvės meistras Ruslanas Bolgovas

Pagrindiniai patiekalai

Sūris puikiai tinka prie mėsos ar žuvų. Pavyzdžiui, pikantiškas mėlynasis sūris itin dera prie veršienos, o su kvapniuoju graikišku pridėję baklažanų ir mėsos sukursite nepamirštamą bulvių apkepą (moussaką).

Sūriu galima įdaryti vištieną, blynelius, paskaninti italų pamėgtas picas ar dieviškus makaronus. „Paprastas ir gardus įdaras – lydytas sūris, sutrintas plaktuvu su grietinėle ir pagardintas keliais citrinų sulčių lašais“, – pataria virtuvės meistras Svajūnas Jarmala.

„Prie mėsos tinka fermentinio brandinto sūrio sviestelis. Tereikia sumaišyti susmulkintą brandintą kietą sūrį, sviestą ir bazilikų padažą, suformuoti, pavyzdžiui, gėlės žiedą, ir patiekti su jautienos išpjovos pjausniu“, – patirtimi dalijasi virtuvės meistras Vytautas Kazlauskas.

Užkandėlės su sūriu. Virtuvės meistras Svajūnas Jarmala

Desertai

Šviežias jaunas sūris, atrodo, tiesiog sukurtas desertams gaminti – jį galima sumaišyti su kitomis sudedamosiomis dalimis. Švelnus sūrio skonis su cukrumi ar medumi sukuria nuostabių derinių, pavyzdžiui, tiramisu ar Coeur a la Crème iš varškės sūrio.

Na, o mes su virtuvės meistru Svajūnu Jarmala siūlome pasilepinti prancūziškojo bri desertu. Jums reikės 1–2 kiaušinių, 125 g bri, džiūvėsėlių, padažui pasigaminti – mėlynių, cukraus ir krakmolo. Sūrio gabalėlį apvoliokite kiaušinių plakinyje (į jį įpilkite truputį vandens, kad neputotų) ir džiūvėsėliuose. Tai pakartokite tris kartus. Maždaug keturias minutes kepkite iki 170 ºC temperatūros įkaitintoje gruzdintuvėje. Mėlynes sutrinkite plaktuvu, pasaldinkite cukrumi ir truputį pavirkite, šiek tiek sutirštinkite krakmolu. Masę perkoškite ir šiuo mėlynių padažu pagardinkite bri kepinukus.

Sūrio poros

 

Duona
Duonos kepama tiek pat daug rūšių, kiek ir gaminama sūrių. Geriausia – kepta namuose arba kaimiška duona. Kartais tinka pagardinta graikiniais riešutais ir razinomis, nors dažniausiai skaniausios paprastos bandelės.

Riešutai
Europiečiai sūrius mėgsta patiekti su migdolais, graikiniais ar lazdynų riešutais. Beje, iš anksto neišlukštenti riešutai būna saldesni. • Marinuotos daržovės. Sūrį patiekti su marinuotomis daržovėmis ypač populiaru Anglijoje. Itin dera prie kietų brandintų sūrių, pavyzdžiui, čederio, bet kartais jos gali nustelbti sūrio skonį. Labiausiai tinka marinuotos namuose, šiek tiek saldesnio skonio nei aštrios ir pikantiškos.

Švieži vaisiai
Parenkami atsižvelgiant į sezoną. Citrusiniai vaisiai per rūgštūs, atogrąžų – dažniausiai per saldūs. Tinkamiausi – obuoliai, kriaušės, figos.

Džiovinti vaisiai
Džiovintos figos, slyvos ir razinos nepaprastai skanu beveik su visų tipų sūriais. Ispanai patiekia vadinamuosius vaisių pyragėlius iš svarainių, figų, migdolų ir razinų. Šis delikatesas tinka prie visų sūrių, o ypač prie kietų, gaminamų iš avių pieno.

Pikantiškos smulkmenos
Svogūnų laiškai, alyvuogės, salierai, šviežios pupos, traškūs žalumynai (pavyzdžiui, salotos) visada dera prie sūrio.

Medus
Mėlynųjų pelėsių sūrio skonį sustiprina šaukštelis medaus.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Jolanta Vitkutė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jolanta Vitkutė

 

Žurnalistė, besidominti gastronomijos, kelionių temomis. Su žurnalu “Geras skonis” bendradarbiauja daugiau nei dešimtmetį. Šiuo metu gyvena Meksikoje.