Manote, jog įspūdingiausios skulptūros iškaltos iš marmuro? Amerikietė Sara Kaufman, dažniausiai vadinama „Cheese Lady“ (liet. Sūrio Dama), galėtų pasiginčyti, mat jos visi darbai – išskaptuoti iš… sūrio! „Su šia tekstūra žymiai maloniau dirbti nei su mediena ar akmeniu. Juk gali užkandžiauti, kol dirbi“, – juokauja menininkė. S. Kaufman yra viena iš trijų profesionalių sūrio skulptorių Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat ji yra narė vis labiau populiarėjančio menininkų judėjimo „Experimental Food Society“, įkurto Jungtinėje Karalystėje ir pateikiančio maisto meną kaip vieną iš gastronominių tendencijų įvairiose mugėse.

Sūriui išpjaustyti Sarah Kaufman naudoja keramikinius įrankius ir modifikuotą drožimo peilį, skirtą medžio raižiniams. Dažniausiai ji renkasi milžiniškus čederio sūrio blokus. Išskaptuoti vieną skulptūrą trunka nuo 6 iki 50 valandų, tačiau keletą kartų prireikė beveik savaitės! Jos kolekcijoje puikuojasi įvairiausių miestų bokštai drakonai, natūralaus dydžio Kalėdų Seneliai… ir net beveik poros metrų lėktuvnešio „USS Ronald Reagan“ modelis. Beje, jai priklauso ir 2011 m. Gineso – didžiausios sūrio skulptūros, sveriančios 419,57 kg, – rekordas. Turbūt nereikia sakyti, kad vėliau dažniausiai šie meno kūriniai yra suvalgomi… O kokiu sūriu labiausiai mėgsta užkandžiauti pati menininkė ne darbo metu? „Trejų metų brandinimo gauda, kremine gorgoncola, mėlynųjų pelėsių sūriu ir kvapnia maskarpone, beje, sąrašą galima tęsti.“

Daugiau informacijos rasite http://www.sarahcheeselady.com/

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

©Žurnalas „Geras Skonis“

Jolanta Vitkutė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jolanta Vitkutė

 

Žurnalistė, besidominti gastronomijos, kelionių temomis. Su žurnalu “Geras skonis” bendradarbiauja daugiau nei dešimtmetį. Šiuo metu gyvena Meksikoje.