Atėjo vasara, kai šiluma mus apgaubia savo ramybe, kai norisi klausytis jūros ošimo ir niekur neskubant mėgautis atšaldytu putojančiu vynu. Šį kartą taurėje žaismingais burbuliukais žaižaruoja Lambrusco…

Šis Italijoje gaminamas vynas lietuviams, ko gero, labiausiai asocijuojasi su nebrangiu ledinukų skonio gėrimu. Ir tik nedaug kas žino nepaprastai turtingą minėto vyno istoriją ir tai, kad Lambrusco kokybė, priklausomai nuo gamintojo, vyno kategorijos, vietovės, derliaus metų, gali prilygti šampanui.

Vynuogių veislė

Lambrusco – tai raudonosios vynuogės, tiksliau, vynuogių grupė, kurią sudaro 40 skirtingų veislių. Tradicinis Lambrusco gali būti puikios kokybės putojantis vynas, tačiau tada jis neturės nieko bendra su nebrangiais gėrimais, gurkšnojamais beveik viso pasaulio picerijose, mat dauguma vyno kooperatyvų, gaminančių šį putojantį vyną, pavertė jį tiesiog saldoku gėrimu ir net ėmė pilstyti į pakelius, kad būtų galima kuo lengviau parduoti. Taigi tradicinio Lambrusco kokybė vėl atrandama iš naujo… Yra puikių gamintojų, spaudžiančių išties gerą premium klasės Lambrusco. Tik kaip atskirti?

Kilmė ir kokybė

Vynas Lambrusco kilęs iš Modenos apylinkių, Emilijos Romanijos regiono Šiaurės Italijoje. Emilija Romanija iš vakarų pusės apsaugota Apeninų kalnų, kuriuose yra 7 didelių ir daugybės mažesnių upių ištakų. Derlingas dirvožemis padeda subrandinti gerą vynuogių derlių. Kulinarijoje Modena žinoma dėl joje gaminamo balzaminio acto ir, be jokios abejonės, dėl Lambrusco. Modeniečiai labai didžiuojasi savo Lambrusco – vynu, išgarsinusiu jų miestą. Apie tai byloja ir originali šiuolaikinio meno skulptūra – didinga, 12 metrų aukščio ir 6 metrų pločio Lambrusco vynuogių kekė iš Murano stiklo, puošianti pagrindinį įvažiavimą į miestą.

Lambrusco vyno energija atspindi Modenos provincijos tikrąjį charakterį – architektūros paprastumą ir asketiškumą, vietinių gyventojų vaišingumą ir atvirumą, virtuvės įvairumą, pasaulyje populiariausių sportinių automobilių rafinuotumą, kokybę ir eleganciją.

Tradicinis Lambrusco, gaminamas Modenos apylinkėse, – aristokratas, priskirtas D.O.C. kategorijai (Denominazione di Origine Controllata – apsaugotas kilmės pažymėjimas). Modenoje gaminamas DOC kokybės Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco di Modena. Tradicinio Lambrusco gamintojai priklauso Istorinių Modenos Lambrusco vyndarių susivienijimui (Consortium for the Historic Mark of Modenese Lambrusco), griežtai laikosi vynuogių auginimo ir vyno gaminimo normų bei reikalavimų.

Deriniai su maistu

Lambrusco žaismingumas gali kisti nuo frizzantino (mažiau putojančio) iki spumante (labiau putojančio). Aromatingas, gyvybingas, lengvai geriamas, pamėgtas dėl savo gaivaus vaisiško skonio, Lambrusco pakerėjo pasaulį ir tapo labiausiai vartojamu itališku putojančiu vynu. Šis gėrimas sugeba prisitaikyti ir paryškinti subtiliausių patiekalų skonį. Italai geria raudonąjį sausą (secco) arba pusiau sausą (amabile) Lambrusco, derindami jį prie tradicinių itališkų patiekalų, prie saliamio, „Parmos“ kumpio, mortadellas dešrelių, picos, makaronų, sūrių karaliaus parmezano arba prie tradicinio modeniečių deserto – minkštų migdolinių sausainių, pagamintų iš specialių saldžiųjų ir karčiųjų migdolų mišinio. Beje, raudonasis Lambrusco puikiai tinka su lietuviams nesvetima virta kiauliena ir troškintų lęšių ar pupų garnyru.

Kitose pasaulio šalyse labiau išpopuliarėjo baltasis arba rožinis Lambrusco vynas, spaudžiamas iš raudonųjų vynuogių, tik be odelių. Vyno Lambrusco subtilumas atsiskleidžia jį atvėsinus iki 10–14 °C temperatūros.

©Žurnalas „Geras Skonis“