Gastronomijos pasaulyje tradiciškai dominuoja vyrai. Nors „Michelin“ pagaliau pradeda pripažinti moteris šefes ir žvaigždutes pelnančių dailiosios lyties atstovių pastaraisiais metais daugėja, aukščiausią trijų žvaigždučių raudonojo gido įvertinimą turi tik keletas talentingiausių pasaulio šefių.

Eugenie Brazier

1933 m. net du jos restoranai „La Mere Brazier“ gavo po tris „Michelin“ žvaigždutes! Iki šiol jokiai kitai moteriai nepavyko pakartoti Eugenie Brazier, gaminusios tradicinės prancūzų virtuvės maistą, pasiekimo ir pelnyti iškart šešių žvaigždučių.

Marie Bourgeois

1933 m. ji taip pat gavo aukščiausią „Michelin“ įvertinimą. Rytų Prancūzijos miestelyje Prijė (Priay) atidarytas restoranas „La mère Bourgeois“ šį titulą išsaugojo 4 metus.

Marguerite Bise

1951 m. įvertinta dar viena prancūzų virtuvės meistrė, vadovavusi prie Ansi ežero Rytų Prancūzijoje įsikūrusio restorano virtuvei.

Luisa Valazza

Italę, niekada nesvajojusią tapti šefe, į virtuvę atvedė lemtinga pažintis su dabartiniu vyru Angelo Valazza – tarptautiniu mastu pripažinto „Al Sorriso“ restorano savininku. Metams bėgant Luisa perprato gastronomijos meno paslaptis ir ėmė kurti savo gurmaniškos italų virtuvės interpretaciją, kurios pagrindas buvo puikiausi vietiniai Pjemonto (Piemonte) regiono produktai. Jai prireikė 10 metų, kad dviejų žvaigždučių restoranas uždirbtų trečiąją!

Elena Arzak

Naujosios baskų virtuvės meistrė drauge su savo tėvu Juanu Mari Arzaku dirba San Sebastijane (San Sebastian), Ispanijoje, įsikūrusiame „Arzak“ restorane, kuris tris „Michelin“ žvaigždutes išlaiko jau nuo 1989 m. 2012 m. per 50- ies geriausių pasaulio restoranų apdovanojimų iškilmes Elena Arzak pelnė geriausios šefės moters titulą.

Anne-Sophie Pic

2007-aisiais, po daugiau kaip penkiasdešimties metų, raudonasis gidas vėl skyrė aukščiausią įvertinimą moteriai. Ketvirtosios virėjų kartos atstovė, moteriška ir švelni, jokio formalaus kulinarinio išsilavinimo neturinti prancūzė sudrebino vyrišką gastronomijos pasaulį.

Nadia Santini

Šefė kartu su Giovanni Santini darbuojasi šeimos restorano „Dal Pescatore“, esančio Lombardijoje (Lombardia), Italijoje, virtuvėje. Jis nuo 1996 m. puikuojasi trimis „Michelin“ žvaigždutėmis ir svečiams siūlo nepamirštamą tradicinės italų virtuvės patirtį.

Carme Ruscadella

Ispanijoje, netoli Barselonos esančiame katalonų virtuvės tradicijų įkvėptame „Sant Pau“ restorane dirbanti šefė 2009 m. jam pelnė trečiąją „Michelin“ žvaigždutę. Ji taip pat įkūrė restoraną Tokijuje, kuris turi dvi žvaigždutes, ir parašė keletą knygų apie Viduržemio jūros regiono šalių mitybą.

Clare Smyth

Iš Šiaurės Airijos kilusi šefė 2008 m. tapo trijų žvaigždučių restorano „Restaurant Gordon Ramsey“ vyriausiąja šefe. Jai tuo metu tebuvo 29 metai. Tai buvo pirmas kartas Jungtinėje Karalystėje, kai aukščiausią „Michelin“ įvertinimą turinčio restorano virtuvei ėmė vadovauti moteris.

Annie Féolde

Likimo į Italiją nublokšta prancūzė triūsia Florencijos restorano „Enoteca Pinchiorri“ virtuvėje. Čia moderniais metodais ji kuria tikrus šedevrus. „Enoteca Pinchiorri“, įsikūręs renesanso stiliaus rūmuose, garsėja ne tik išskirtiniais patiekalais, bet ir viena įdomiausių pasaulyje vyno kolekcijų. Tai vienintelis restoranas Florencijoje, kuriam „Michelin“ nuolat skiria tris žvaigždutes.

©Geras skonis