I vietos nugalėtojų (restorano „Telegrafas“ komandos) desertas. R. Daskevičiaus nuotr.

Pirmadienį, lapkričio 7 dieną, „Vaidilos teatre“ įvyko dvyliktasis Lietuvos someljė mokyklos organizuojamas Vyno ir desertų derinių čempionatas. Jo nugalėtojais tapo viešbučio „Kempinski“ restorano „Telegrafas“ komanda: someljė Martynas Pravilonis, jaunesnysis someljė Ignatijus Semionovas ir šefai Vilius Ručinskas bei Milena Levaškevičiūtė. Šių metų čempionatas išsiskyrė ne tik komandų įvairove, bet ir renginį gyvai stebėjusių žiūrovų gausa.  

Nugalėtojai laimę čempionate bando nebe pirmą kartą  

Pirmąją vietą laimėjusi restorano „Telegrafas“ komanda prizinės vietos tikėjosi nuo pat derinio sumanymo pradžios. Komandos patiektas desertas – „Telegrafo“ restorano meniu jau išbandytas ir ištobulintas „Medaus parfė“, kuriam medus renkamas iš avilių, esančių ant viešbučio stogo, o subtilaus gėliškumo suteikia levandos.

Restorano „Telegrafas“ šefas Vilius Ručinskas. R. Daskevičiaus nuotr.

Daugkartinis Lietuvos someljė čempionatų nugalėtojas, „Telegrafo“ someljė Martynas Pravilonis prie derinio patiekė saldųjį vyną iš Vokietijos „Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Mosel 2018“.

Ši komanda taip pat laimėjo ir prizą už lengviausią čempionato derinį, kurį įsteigė čempionato vanduo „Vittel“. Pagrindinį piniginį prizą ir „Auksinę šakutę“ laimėtojams įsteigė pagrindinė renginio rėmėja ir ilgametė partnerė „Sangaida“.

Rėmėjų prizai. V. Skaraičio nuotr.

„Čempionate ši komanda dalyvauja jau nebe pirmą kartą, – pasakojo vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus. – Prisimename jų praeityje patiektus ironiškus desertus lietuviškiausio deserto, greito maisto tema. Restoranas kelis kartus yra laimėjęs ir prizą už geriausią vyną, o 2017-aisiais buvo apdovanoti už lengviausią derinį. Ir šį kartą desertas iš vyne virtos kriaušės, medaus, levandų ir gaivus vokiškas rislingas sudarė lengvumo, elegancijos įspūdį ir sužavėjo komisijos narius.“

Komisijos pirmininkas Arūnas Starkus. V. Skaraičio nuotr.

Vienai komandai – net trys apdovanojimai 

Šiemet pagrindinius ir specialiuosius prizus pelnė šešios komandas, tačiau viena iš jų net tris kartus buvo kviečiama į sceną. Vilniuje, „Senatorių pasaže“, įsikūrusio baro „Taurės“ šefas iš Italijos Matteas Covaccis bei someljė Simonas Laukaitis namo parsivežė ne tik piniginį prizą už II vietą, kurį įsteigė pagrindinis čempionato rėmėjas „Sangaida“, bet ir prizą už geriausią čempionato vyną („Coravin“ vyno pilstymo sistemą) bei prizą už Vilnių geriausiai atspindintį desertą.

Komanda patiekė šaltalankiais pagardintą desertą „Creme caramel“, priderintą prie ispaniško natūraliojo vyno „MicroBio Alma-Zen“. Nors džiaugsmo dėl gautų trijų prizų, Simonas Laukaitis, čempionate dalyvavęs jau ketvirtą kartą, patikino nenurimsiantis, kol namo neparsiveš „Auksinės šakutės“ prizo už I vietą.

II vieta, Vilnietiškiausias desertas ir geriausias čempionato vynas – Vyno baras „Taurės“. R. Daskevičiaus nuotr.  / II vietos, Vilniaus deserto ir geriausio varžybų vyno laureatai – restoranas „Taurės“. V. Skaraičio nuotr.

O štai III vietą laimėjo iš pajūrio atvykusi komanda „Vila komoda“ (Gabrielė Stulgaitė, Martynas Mačiulis, Palanga) su foie gras desertu  „Svečiuose komodoje“, kuriems saldų šampaną „Louis Roederer Carte Blanche“ parinko „Vyno klubo“ ekspertė Daiva Mumgaudienė. Ši komanda taip pat apdovanota „Vittel“ įsteigtu prizu už lengviausią derinį.

III – ios vietos laimėtojos – „Vila Komoda“ komandos, desertas. R. Daskevičiaus nuotr.

Lietuviškiausio deserto prizas, kurį įsteigė Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla, atiteko šeimyniniam duetui „Draugystės gatvėje“, kurį sudaro konditerė Andželika Norkuvienė ir someljė Enrika Norkutė. Improvizuotas morkų pyragas, perteptas riešutų kremu, buvo derinamas su itališku „Castello di Volpaia Vin Santo del Chianti Classico DOC 2015“ vynu.

Lietuviškiausio deserto prizas, kurį įsteigė Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla, atiteko šeimyniniam duetui „Draugystės gatvėje“, kurį sudaro konditerė Andželika Norkuvienė ir someljė Enrika Norkutė. Improvizuotas morkų pyragas, perteptas riešutų kremu, buvo derinamas su itališku „Castello di Volpaia Vin Santo del Chianti Classico DOC 2015“ vynu.

Šiemet prizas buvos skiriamas ir už netikėčiausią derinį. Buitinės technikos gamintojo „Neff“ įsteigtas apdovanojimas atiteko Birštone įsikūrusiam „Old Town Grill“ komandos deriniui – juodos duonos pudingui su svarainių želė, prie kurio buvo patiektas saldusis rožinis putojantis „Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui 2021“ vynas.

Renginio metu žiūrovai taip pat galėjo dalintis čempionato desertais ir juos ragauti, o renginio gale balsuoti už labiausiai patikusią komandą.

Publikos simpatiją gavusio – restorano „Amandus“ derinio, desertas . R. Daskevičiaus nuotr.

Šiais metais publikos simpatijos prizą laimėjo restorano „Amandus“ komanda (Rita Ramanauskaitė, Dovydas Dokšas, Pavelas Matvekas ir Kristijonas Valančiūnas) su šokoladiniu desertu „Miškas rudenį“, derinamu su portu „Andersen 20 YO White Port“. Visa jų komanda buvo pakviesta dalyvauti atvirosiose Lietuvos someljė mokyklos paskaitose apie šokoladą, arbatą, kavą, sūrius.

Dalyvavo neįprasta komandų įvairovė  

Šių metų čempionate dalyvavo 13 komandų, tarp kurių buvo ne tik profesionalai iš restoranų („Telegrafas“, „Dia“, „Vila Komoda“, „Old Town Grill“, „Želvė Village & SPA“, „Taurės“, „Ararat“, „Amandus“), bet ir Lietuvoje visiems gerai pažįstamos įmonės kaip „Biržų duona“ bei „Mantinga“.

Renginyje varžėsi ir dvi mokslo institucijos – Kauno kolegija bei Kauno technologijų mokymo centras bei vienas šeimyninis duetas – konditerė Andželika Norkuvienė ir jos dukra, someljė Enrika Norkutė. Čempionate viena komanda išsiskyrė derinį pristačiusi su nealkoholiniu vynu, o kita – su lietuvišku „Roksalos“ vyninės agrastų vynu.

Renginio organizatorė Ernesta Bilinskaitė džiaugėsi, jog po dvejų karantino metų, kuomet čempionatas vyko tik uždarame rate, šiais metais šventė pritraukė beveik 200 desertų mėgėjų: „Per tiek metų išaugome iš vienoje „Vyno dienų“ salėse rengto gana nišinio renginio į tikrą gurmanų bendruomenės ir restoranų profesionalų šventę. Čempionatas stipriai keičia desertų ir saldaus vyno kultūrą Lietuvoje, todėl manome, kad pats laikas idėjas pradėti skleisti ir užsienyje,“ – komentavo ji.

Kitais metais – čempionatas Latvijoje  

Čempionate vyno ir desertų derinius vertino kompetentinga komisija: čempionato sumanytojas, Lietuvos someljė mokyklos bei „Vyno klubo“ įkūrėjas ir „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius Arūnas Starkus; televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, „Desertų klubo“ įkūrėja Asta Petrus, Someljė mokykos ir „Vyno klubo“ įkūrėja Rasa Starkus, „Vyno žurnalo“ autorius Linas Vaitulevičius, „Gero skonio“ redaktorė Rasa Ščeponienė, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir 2021 m. metų čempionato nugalėtojas Arminas Darasevičius ir Latvijos someljė asociacijos atstovė Linda Karpenko.

Linda Karpenko yra viena iš Latvijoje kitais metais vyksiančio Vyno ir desertų derinių čempionato organizatorių. „Renginys mane pribloškė, – dalijosi įspūdžiais ji. – Dabar esu dar labiau pasiryžusi pristatyti tokio pobūdžio čempionatą Latvijoje, žinoma, iš karto galvosiu ir apie potencialų visų Baltijos šalių čempionatą. Buvo itin įdomu paragauti kai kurių desertų ir iš pradžių manyti, jog jiems kažko trūksta, bet paragavus šalia priderinto vyno maloniai nustebti ir suprasti, koks stiprus yra dviejų dalių derinys.“

Dalyvavusių komandų sąrašas ir jų deriniai  

Viešbučio „Kempinski“ restorano „Telegrafas“ komanda: someljė Martynas Pravilonis, jaunesnysis someljė Ignatijus Semionovas ir konditeriai Vilius Ručinskas bei Milena Levaškevičiūtė. Desertas „Medaus parfė“ ir saldusis vynas iš Vokietijos „Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Mosel 2018“. I vieta. Piniginį prizą įsteigė pagrindinis čempionato rėmėjas „Sangaida“. Lengviausias čempionato derinys, prizą įsteigė čempionato vanduo „Vittel“.

„Senatorių pasaže“ įsikūrusio vyno baro „Taurės“ komanda: šefas iš Italijos Matteas Covaccis ir someljė Simonas Laukaitis. „Crème caramel“ desertas su šaltalankiais ir natūralusis vynas „MicroBio Alma-Zen“. II vieta, piniginį prizą įsteigė pagrindinis čempionato rėmėjas „Sangaida“. Vilnietiškiausias desertas, prizą įsteigė „Vyno žurnalas“.  Už geriausias čempionato vyną „Coravin“ vyno pilstymo sistemą dovanojo „Coravin“.

„Vila komoda“ komanda: restorano „Vila komoda“ konditeriai Gabrielė Stulgaitė, Martynas Mičiulis ir „Vyno klubo“ ekspertė Daiva Mumgaudienė. Desertas su foie gras pagrindu ir šampanas „Louis Roederer Carte Blanche Demi-Sec“. III vieta, piniginį prizą įsteigė pagrindinis čempionato rėmėjas „Sangaida“. Lengviausias čempionato derinys, prizą įsteigė čempionato vanduo „Vittel“.

Restoranas „Amandus“ komanda: konditeriai Rita Ramanauskaitė, Dovydas Dokšas, Pavelas Matvekas ir someljė Kristijonas Valančiūnas.  Šokoladinis desertas „Miškas rudenį“ ir baltasis porto vynas „Andresen 20 YO“. Publikos simpatijos prizas, įsteigtas Lietuvos someljė mokyklos.

Komanda „Draugystės gatvėje“: Andželika Norkuvienė ir Enrika Norkutė. Morkų pyragas su riešutų kremu „Tikrume“ ir vynas „Castello di Volpaia Chianti Classico DOCG 2015“. Lietuviškiausias desertas, prizo steigėjas Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla.

Restorano „Old Town Grill“ komanda: Ivona Cibulskienė, Miglė Sabaliauskienė ir Roberta Blekaitienė. Juodos duonos pudingas su svarainių želė ir „Braida Brachetto 2021“. Netikėčiausias derinys, prizo steigėjas buitinė technika „Neff“.

Komanda „Želvė Village & Spa“: konditeriai Vladimiras Zajacas, Sonata Krauleidytė ir „Vyno klubo“ ekspertas Giedrius Simutis. Desertas „Ruduo želvėje“ ir vynas „Moscadello di Montalcino Vendemmia Tardiva DOC 2017“.

Komanda „Paimk mane į šiaurę“: kepyklos „Biržų duona“ technologė Eglė Punytė ir gėrimų ekspertas Lukas Palubinskas. Desertas „Paimk mane į šiaurę“ ir vynas „Condado Pedro Ximenez Jerez DO“.

Kauno technologijų centro komanda „Aš toks kaip ir tu“: – Grytė Bezarienė, Tomas Butkus, Vytautas Laibinis, Giedra Sadauskienė. Desertas „Aš toks, kaip ir Tu, pastebėk mane tarp kitų“ ir nealkoholinis vynas „Pierro Zero Chardonnay“.

Kauno kolegijos komanda ir vyninė „Roksala“: Kauno kolegijos gastronomijos ir maitinimo organizavimo antro kurso studentė Sigita Malinauskienė ir vyninės „Roksala“ vyndarys Lukas Nagelė. Desertas iš įvairių sodo gėrybių „Sodo spalvos“ ir lietuviškas agrastų vynas „Roksala“.

Restorano „Dia“ komanda: Augustinas Bimbiris ir Šarūnas Grėsius. Desertas „Podiumas“ ir vynas „MASI Angelorum Recioto della Valpolicella Classico DOCG“.

Kepyklos „Mantinga“ ir „Your plate sommelier“ duetas: technologės Viktorija Vyšniauskaitė ir Irma Seiliuvienė ir „Your plate sommelier“ someljė Enrika Norkutė. Desertas su agurkais „Vasaros takais“ ir vynas „Tokaji Furmint 2017“.

Komanda „Ararat ir Gadara“: restorano „Ararat“ konditerė Hripsime Dauginienė ir „Gadara“ vyno ekspertai Garnikas Kazarianas ir Ignas Stonkus. Desertas „Foie Gras Crème Brûlée“  ir „Voskevaz Muscat Rosali“ vynas.

Komisijos nariai  

Arūnas Starkus – „Vyno klubo“, Someljė mokyklos įkūrėjas, čempionato sumanytojas ir komisijos pirmininkas, „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius.

Rasa Starkus – „Vyno klubo“ ir Someljė mokyklos įkūrėja.

Arminas Darasevičius – Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, 2021 m. Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionato nugalėtojas.

Rasa Ščeponienė-Gurevičė – žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė.

Asta Petrus – „Desertų klubo“ įkūrėja.

Beata Nicholson – kulinarinių knygų autorė ir televizijos laidų vedėja, „Beatos virtuvės“ įkūrėja.

Linda Karpenko – Latvijos someljė asociacijos atstovė, someljė.

Linas Vaitulevičius – ilgametis „Vyno žurnalo“ autorius.

Renginio vedėjas – Robertas Petrauskas.

Organizatoriai 

Jau dvyliktą kartą Vyno ir desertų derinių čempionatą organizuoja Lietuvos somelė mokykla. Someljė mokykla tiek pradedančiuosius, tiek gėrimų industrijos profesionalus moko apie vyno rūšis, vynuogių veisles, regionus ir vyno kultūrą. Šią mokyklą yra pabaigę šimtai Lietuvoje dirbančių someljė bei vyno mėgėjų. Be įprastų someljė kursų, mokykla taip pat yra oficiali „Wine and spirits education trust“ (WSET) mokymo įstaigos atstovė Lietuvoje, suteikianti galimybę įgyti tarptautinį vyno eksperto išsilavinimą, pripažįstamą visame pasaulyje. 2007 m. Someljė mokyklą įkūrė Rasa ir Arūnas Starkai.