Kai skaisti saulės šviesa atitirpdo ne vien tik per žiemą sušalusią gamtą, bet ir sužadina naujų potyrių troškulį, prasideda geriausias vyno laikas. Pabunda ne tik smalsumas išbandyti naują skonį, bet ir sustiprėja vyno prekeivių ar restoranų savininkų pastangos sučiupti komercijos laimės paukštę už uodegos. Užsimezga vyno ir vasaros romanas, pasikartojantis gausybę metų arba neatlaikantis išbandymo karščiu… Jei Jūs net vasaros metu nenutraukiate savo romano su vynu, skaitydami toliau sužinosite, kaip atnaujinti bei praturtinti šiuos potyrius! O jei pavasario vyno malonumus kas kartą nutraukia vasara – būkite atidūs, nes šis straipsnis skirtas pakeisti Jūsų požiūriui!!!

Didžiausias blogis – pati vasara?

Kai kurie vyną vartojantys mano bičiuliai ar tūkstančiai kitų Lietuvoje vyną vartojančių žmonių įvasarojus pamiršta savo kamščiatraukius, „Riedel“ taures ir juos iškeičia į nebūtinai grakščiausios formos alaus bokalus ar į vasaros metu Palangoje uždarbiaujančio pirmakursio studento negrabiai sumaišytus kokteilius. Radikalus mėgstamo gėrimo pasikeitimas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo keistas, bet yra lengvai paaiškinamas! Vasaros sezono favoritai rūpestingai dvelkia gerai sureguliuotos įrangos ar ledukų skleidžiamu šalčiu. Juose gausu burnoje dilgsėjimą sukeliančių burbulėlių, o trūkstamą rūgšties pojūtį kompensuoja paslaugios rankos atriekta citrinos skiltelė!

O kaip vasarą namuose ar restorane patiekiamas vynas? Lietuvoje bent trys iš penkių parduotų vyno butelių yra raudonos spalvos. Nenuostabu, kad ir karštymečiu tos spalvos vynas sudaro ženklią pardavimo dalį, kad būtų… pasmerktas beveik užprogramuotam prastam patiekimui. Net žiemą itin klaidinanti „kambario temperatūros“ raudonojo vyno patiekimo legenda vasara pirkėjus užliūliuoja ir paruošia tikrai skonio katastrofai. Kaip ir šaltuoju metų laiku, raudonasis vynas ruošiant valgį ramiausiai laukia savo eilės ant stalo, kad į taurę tekėtų būdamas 30° temperatūros. Lietuvoje itin populiarus Ispanijos, Čilės, Argentinos vynas yra stipresnis nei kitų šalių raudonasis, tad vasarą primena alkoholio turintį kisielių! Natūralu, kad beveik kūno temperatūros raudonasis savo skoniu visada praloš apdairiai atvėsintam alui, tad gali pasirodyti, jog didžiausias ne tik raudonojo vyno priešas – pati vasara!

O juk vyno ir vasaros romanui užsimegzti reikia tikrai labai nedaug! Prieš patiekiant raudonojo butelį į stalą, pakaktų 5–15 minučių jį pašauti į šaldytuvą, šio gero įpročio nereikėtų pamiršti ir žiemą, nes dauguma raudonojo rūšių geriausiai lūkesčius tenkina 15°–16° temperatūros. Pagarbos verti restoranai vasaros sezono terasose raudonąjį vyną tiesiog privalo patiekti kibirėlyje su sauja ledo. Jos pakanka, kad butelis būtų ne per daug vėsus, o kibirą uždengiantis rankšluostis neleis vėjui išpūsti šios vėsos. Būtent toks raudonojo vyno patiekimas – tikrasis aptarnavimo aukso standartas vasarmetį! Tačiau geriausiuose Vilniaus ir Kauno restoranuose vasarą ant stalų rasite alų, o ne kibirėlio vėsoje įsitaisiusį raudonąjį vyną…

Kas gera žiemai – nebūtinai tinka vasarai

Žiemos rūbai netinka vasarą, o lietuvių pomėgiai ne visada tinkamai leidžia atsiskleisti vynui vasaros laiku. Tai koks gi vynas gali užmegzti romaną su vasara? Atsakymas ir sudėtingas, ir paprastas, nes viskas priklauso nuo Jūsų vasariško meniu. Jei jis ištisus metus toks pat gausus sodraus skonio baltyminių produktų – padažu užpiltų žuvų, keptos mėsos ar brandintų sūrių – traukite savo sunkųjį žiemos vyną, tik prieš tai būtinai pasirūpinkite jo apsauga nuo skonį žudančios šilumos. Tačiau ilgai naujose ąžuolo statinėse brandintas, taninų gausus raudonasis vynas dėl ilgai sirpinto ar vytinto derliaus įgijęs stiprų alkoholį derės tik su „žiemiško sodrumo“ virtuve.

Lietuvių mėgstamas įvairus Čilės vynas, Argentinos Malbec, Ispanijos Tempranillo bei Monastrell, Italijos Primitivo ne tik neatskleidžia savo pranašumo vasaros karštyje, bet ir nedera su vasariškais patiekalais, kai sezoninės daržo gėrybės užpildo stalą. Su tokiais patiekalais išties tinkantį vyną labiausiai norisi apibūdinti epitetais, kuriuos LR įstatymai įvertina bauda, tad nenorėdamas užtraukti nelaimės mylimam „Skonis.lt“ portalui rinksiuosi techniškus apibūdinimus.

Štai „mantra“, padėsianti išsirinkti vasaros sezono vyną:

• Karštymečiu venkite bet kokio ryškaus skonio vyno, ypač ilgai kankinto brandinimu ąžuolo statinėse.

• Būkite atidūs rinkdamiesi 13 proc. ar didesnio stiprumo vyną, nes toks visada turi priešą – vasaros kaitrą.

• Didesnis rūgšties kiekis vyne ne tik neleis atsiskleisti alkoholio natoms, bet ir lengviau leis derinti vyną su vasaros iškylose arba grilio vakarėliuose vyraujančia maisto įvairove.

• Neišlaidaukite! Pinigai bus paleisti pavėjui, jei brangaus vyno aromatą iš taurių tiesiogine to žodžio prasme vogs vasaros vėjas.

• Nesausą vyną rinkitės tik tada, jei galėsite tobulai jį atšaldyti. Rūgšties neturintis saldusis karštyje „sudribs“ dėl savo vangumo.

• Visų spalvų vynui vasarą galioja taisyklė: jaunesnis – geresnis!

Pagal ką tik išvardytus kriterijus renkantis raudonąjį vyną į pirkėjo krepšį įkristi turėtų Valpolicella ar Ispanijos Garnacha, nes tokį ir šiaip perka Lietuvos pirkėjai. Bet koks Europos vynuogynų Pinot Noir, Beaujolais vynuogynų Gamay, Austrijos raudonasis Zweigelt ar Côtes du Rhône raudonasis ne mažiau vertingas pasirinkimas, tačiau tiesiog rečiau matomas Lietuvos vyno parduotuvių lentynose.

Rausvasis vynas vasaros virtuvei ir įvairioms progoms tinka puikiai, bet rinkitės tik sauso skonio vyną.

Baltojo vyno rekomendaciją vasaros sezonui puikiai perteikia vienas pavadinimas – Riesling! Tačiau nenorint atrodyti vokišku šovinistu galima svečius nustebinti Austrijos Grüner Veltliner, Prancūzijos Muscadet, ginkdie, nepainiokit jo su Muscat, Italijos Trebbiano ir Pinot Grigio, Ispanijos Ruedos vynuogynų Verdejo ar Argentinos Torrontes.

Patiekimas: įprastai ar paprastai?

Vasarą vynas dažnai pralošia alui ar sumaišytiems kokteiliams vien tuo, kad vartotojams įprasta pastaruosius gerti tiesiai iš butelio, o vyno mėgėjams sunku žengti tokį žingsnį. Užmiesčio vasarnamyje kviečiant draugus vakaroti su vynu galima atsisakyti įprastų taurių su aukšta kojele. Jos tikrai nepatogios, nes taikosi nugriūti ant šono jei yra statomos ant pledo ar žolėje. Vietoje jų leiskite vynui megzti romaną su vasara… paprastose briaunotose stiklinėse. Taip vynas visada patiekiamas ten, kur nėra prabangos elementas, o tiesiog kasdienio vartojimo produktas. Aplankykite Pietų Italiją ir tikrai nebemanysite, kad vyno stiklinėmis ten išgeriama mažiau nei alaus!

Manantiems, kad stiklinės ir rafinuotas vynas net vasaros metu negali būti darnus duetas, austrų „Riedel“ šeimos stikliai siūlo elegantiškesnį sprendimą – „Riedel O“ taures be kojelių. Savo anksčiau skirtingam vynui sukurtą įvairių dydžių ir formų taurių dizainą „Riedel“ pakeitė dar kartą, tiesiog visiškai atsisakydami taurių kojelių. „Riedel“ taurės-stiklinės tapo puikiu pasirinkimu – jį kopijuoja jau ir kiti gamintojai.

Senovinė vasaros egzotika

Mėgstantieji lankytis keramikos meistrų mugėse ar besilankantieji blusų turguose gali „sumedžioti“ paprastai atrodantį, bet egzotiškos paskirties „vyno vėsintuvą“. Dažniausiai tai be didelio įmantrumo išžiestas neglazūruotos keramikos kibiras, į kurį su tam tikru laisvumu iki kaklelio sutelpa butelis. Laisvą tarpą pripildžius vandeniu, jis nedelsiant pradeda smelktis per terakotinės keramikos sluoksnį. Kibiro išorėn per poras besismelkiantis vanduo čia pat garuoja, kartu pasiimdamas kibiro paviršiaus šilumą… ir šaldydamas vyną! Ar vis dar manote, kad vasarą vėsiu vynu mėgautis sugalvota šiais laikais?

©Žurnalas „Geras Skonis“

Petras Nėris
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Petras Nėris

gėrimų ekspertas