Jau visai besibaigiant pavasariui ir pasitinkant kalendorinę vasarą, gegužės 29 d., „Gero skonio“ klubas savo svečius sukvietė į ypatingą vietą – vieną mėgstamiausių ir populiariausių šalies kurortų – Palangą. Maža to, vieta šįsyk buvo išties išskirtinė, mat penkių plius žvaigždučių viešbutis „Palanga Life Balance SPA“, įsikūręs Birutės al. 60, – vienintelis toks ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Būtent šio unikalaus viešbučio restorane „Gero skonio“ klubo svečiai mėgavosi išskirtine degustacine vakariene, skanavo tikro itališko deserto bei madingiausiu būdu paruoštos itališkos kavos. Vaišes specialiai šiam vakarui paruošė restorano virtuvės šefas Gediminas Ciūnys drauge su profesionalia komanda. Renginio metu vakaro vedėjas Jonas Norkevičius pristatė įdomiausias, labiausiai intriguojančias žurnalo „Geras skonis“ numerio temas ir pakvietė svečius dalyvauti smagiojoje „Gero skonio“ viktorinoje, kurios metu šie turėjo galimybę pasitikrinti ir praplėsti savo žinias apie gastronomiją bei vartojimo kultūrą.
Vakarą pradėjo jau du dešimtmečius sėkmingos veiklos skaičiuojančio žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė, mat būtent šis leidinys ir buvo jau gražia tradicija tapusių „Gero skonio“ klubo renginių pradžia. Pasak p. Rasos, daugelį metų rašant apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą, bendraujant su gamintojais, tiekėjais, restoranų bei viešbučių atstovais, subūrus maisto entuziastų būrį, nenorėta likti vien teoretikų arena – siekta kartu ragauti, atrasti, keliauti, diskutuoti, mėgautis maistu, kaskart aplankant vis kitą Lietuvos restoraną ir skanaujant geriausių mūsų šalies šefų išradingai paruoštų patiekalų. „Taip gimė „Gero skonio“ klubo idėja, ir dabar kartą per mėnesį suburiame visus, neabejingus geram maistui ir vartojimo kultūrai, vis į naują, dėmesio vertą vietą. Per ilgus veiklos metus maisto entuziastų būrys augo, o renginių geografija nenumaldomai plėtėsi, apimdama jau ne tik dižiuosius Lietuvos miestus, tačiau ir uostamiestį, šalies kurortus: Palangą, Druskininkus, Birštoną…“ – sakė p. Rasa Ščeponienė.
Šįkart „Gero skonio“ klubo svečiai suburti išties įspūdingoje vietoje – ramioje Birutės alėjoje, pušų apsuptyje, vos 50 metrų nuo jūros kranto ir Palangos Botanikos parko įsikūrusiame penkių plius žvaigždučių viešbutyje „Palanga Life Balance SPA Hotel“, kurį sudaro du korpusai – Luxury ir Design. Jei Luxury išsiskiria nevaržančia prabanga ir užburia jaukia elegancija, tai Design korpusas – vienintelis pasaulyje viešbutis, kurio grindys pasvirusios 5 proc. Anot svečių, toks palangiškio architekto Donato Rakausko sprendimas suteikia neįprastą „kitos realybės“ jausmą.
Unikalus viešbučio „Palanga Life Balance SPA“ konceptas ir teikiamų paslaugų kokybė įvertinti ir pasauliniu mastu – „World Spa and Wellness Awards 2018“ konkurse „Palanga Life Balance SPA“ išrinktas geriausiu Rytų Europos SPA viešbučiu. „Gero skonio“ klubo renginio metu viešbutį pristatė vykdančioji direktorė Lina Poviliūnė.
Visgi į šią vietą svečiai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių skuba ne tik pailsėti, atgauti emocinės ir fizinės pusiausvyros, bet ir pasisemti gurmaniškų patirčių viešbučio Luxury korpuse įsikūrusiame restorane. Svarbu paminėti, jog šis restoranas dėmesio bei pripažinimo sulaukia ne tik iš lankytojų pusės, tačiau jau nuo 2016 m. profesionalų komisijos yra įtraukiamas į Lietuvos geriausių restoranų 30-uką.
Restorano virtuvei vadovauja šefas Gediminas Ciūnys, kuris yra baigęs Le Cordon Bleu institutą Kanadoje ir įvardijamas modernios europietiškos bei pracūziškos klasikos virtuozu. Restorano virtuvės credo – šviežumas, natūralumas ir lengvumas. Na, o specialiai „Gero skonio“ klubo vakarui virtuvės meistras D. Ciūnys paruošė išskirtinę antienos, triušienos bei jautienos patiekalų vakarienę.
Šaltajam užkandžiui patiektas jautienos kapotinis su perliniais svogūnėliais, vyšnių majonezu ir antienos traškučiu. Karštajam užkandžiui ragauti triušienos kroketai, patiekti su pavasarinėmis daržovėmis, raudonėlių kremu ir mini grybais. Tuomet skanauta antienos ir baravykų sriuba, po kurios sekė karštasis patiekalas – antienos filė su pommeanna, anties širdelių paštetu, granatų drebučiu su rūkyta antiena ir trešnėmis. Prie šių įspūdingų patiekalų vynus parinko UAB „Liviko“. Na, o gėrimus išsamiai pristatė ekspertas Gintaras Stulgys.
Beje, maisto ir vyno derinimui „Gero skonio“ klubo renginiuose skiriamas ypatingas dėmesys. Maža to, vakaro svečiai kaskart kviečiami rinkti jiems labiausiai patikusį patiekalo ir prie jo patiekto vyno derinį, balsuodami svetainėje www.skonis.lt. Balsavimo taisykles renginio metu pristatė portalo atstovė Julija Morozovaitė. Svarbu paminėti, jog šiame portale nuo šiol galima paskaityti įdomiausias, laikui nepavaldžias žurnalo „Geras skonis“ publikacijas, interviu su žymiausiais Lietuvos ir garsiais pasaulio virtuvės šefais, taip pat pasklaidyti naujienas, renginių nuotraukų galerijas ir kt.
Degustacinę vakarienę „įrėmino“ tikra neapolietiška kava „Kimbo“. Kavos aromatu bei sodriu skoniu „Gero skonio“ vakaras ir prasidėjo, ir baigėsi. Vakaro pradžioje svečiai pasitikti su „Vanilla Espresso“ aperityvu, kurį ragaujant jaučiami kavos, mėtos, kakavos, vanilės, grietinėlės bei muskato skoniai. Na, o vakarui einant į pabaigą, kaip paskutinis akcentas svečiams patiektas tikras itališkas desertas ir madingiausiu būdu paruošta itališka kava. Desertą bei šią giliomis tradicijomis garsėjančią neapolietišką kavą pristatyti buvo pakviestas „Kimbo“ Horeca projekto vadovas Kęstutis Krasauskis. Pasak p. Kęstučio, mes, lietuviai, tiek prie juodos kavos puodelio, tiek prie kavos su pienu neretai užsisakome riebų desertą – gabalėlį torto ar pyragaitį. Tuo tarpu italai stengiasi skonių nemaišyti – jie pirma suvalgo desertą, o paskui, gurkštelėję vandens, pasimėgauja kava. „O koks desertas vis tik tiktų prie kavos? Idealu, kai desertu tampa pati kava“, – teigia p. Kęstutis. Tad šį kartą svečiams pasiūlyta pasimėgauti „Affogato“, kurio pagrindiniai ingredientai – itališki naminiai ledai ir ant jų užpilamas karštas espresas.
Kaip ir kituose „Gero skonio“ klubo renginiuose, taip ir šįkart neapsieita be ištikimų, ilgamečių partnerių, kurių indėlis į kiekvieną gurmanišką vakarienę – išties didelis ir reikšmingas. Štai mėsos patiekalams ruošti įmonė „Baltic Larus“ pateikė savo antienos, triušienos ir sausai brandintos jautienos produkcijos. Pasak renginio metu „Baltic Larus“ atstovavusios rinkodaros direktorės Rūtos Burdzilauskaitės, įmonė bene labiausiai didžiuojasi prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija. Siekdama patenkinti net išrankiausių vartotojų poreikius, įmonė nuolat dalyvauja įvairiose parodose, bendradarbiauja su virtuvės šefais, o „Gero skonio“ klubo renginių metu džiaugiasi naujomis produkcijos panaudojimo galimybėmis, kurias atskleidžia geriausi Lietuvos restoranų šefai, kaskart stebinantys savo išmone bei kūrybiškumu – kad ir šįkart: nuostabu, kaip viename patiekale suskamba, tarkime, jautienos ir antienos skoniai, įdomu, kaip produkcijos skonį keičia bei atskleidžia skirtingi priedai, netikėti deriniai.
Ne pirmą sykį „Gero skonio“ klubo rengyje dalyvauja ir svečius atsigaivinti vulkaninės kilmės natūraliu mineraliniu vandeniu kviečia „Borjomi“, kuris jau daugiau kaip 125 metus yra neatsiejama tradicinių gruziniškų vaišių dalis, daug metų itin mėgstamas ir vertinamas ir mūsų šalyje. Šis unikalios sudėties mineralinis vanduo ypač dera prie maisto – dėl vulkaninės kilmės mineralų, įeinančių į šio mineralinio vandens sudėtį, „Borjomi“ siūloma gerti prieš maistą, su maistu ir po maisto. „Borjomi“ kviečia mėgautis maistu ir gyvenimu, atrasti ir išbandyti dar daugiau skonių. Maža to, „Borjomi“ suteikia džiaugsmo ir energijos. Ne veltui šį mineralinį vandenį apibūdinantis šūkis yra: „Gyvenk ugnikalnio galia!“
Pasak vakaro vedėjo Jono Norkevičiaus, duona Lietuvoje valgoma jau nuo pirmųjų amžių po Kristaus. Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. buvo pagrindinis valgis. Pagonybės laikais duona lietuvių taip mylėta, kad net turėjo iš žalvario išdegintą savo dievaitį. Anuomet duona aukota deivėms Gabijai ir Žemynai bei vandens dievybėms. Tarsi tęsiant ir puoselėjant šią mums, lietuviams, tokią svarbią meilės duonai tradiciją, jau ne pirmą sykį kaip vienas iš pagrindinių ir seniausių „Gero skonio“ renginių partnerių pristatoma šiemet jau 137-ąją sukaktį pasitinkanti didžiausia ir seniausia duonos kepykla Baltijos šalyse „Vilniaus duona“. Įmonei renginyje atstovavo pardavimų komandos vadovas Vitalijus Levon.
Na, o smagioji „Gero skonio“ viktorina neapsiėjo be vertingų prizų ir malonių staigmenų. Dovanomis nudžiugino ne tik renginio partneriai, bet ir viešbutis „Palanga Life Balance SPA“. Taigi geros emocijos bei naujos skonių patirtys tęsėsi ir renginiui pasibaigus.
Daugiau informacijos:
Brigita Liaukevičienė
Žurnalas „Geras skonis“
Mob. 8 699 75 717.
El. paštas brigita@skonis.lt