Po  gamtinį daržą ir pievas paieškoti  retai naudojamų valgomų augalų leidomės su edukacinio augalų ūkio „Žolynų namai“ įkūrėja, praktiškai naudojamų augalų ir retų daržovių kolekcioniere Rasa Buslavičiene.

Pavasario ir vasaros gamta mus apipila daugybe valgomų gėrybių, tik, deja, dar retos jų praturtina mūsų meniu. Pasidairykime po mūsų laukus, pievas ir darželius, paieškokime retų formų, spalvų patiekalų puošybai ir natūralių maistinių medžiagų bei vitaminų.

Pirmiausia, lapai: salotoms, pertrintoms sriuboms, žaliesiems kokteiliams

Salotinės sultenės. Jas pažįstame iš prekybos centrų asortimento, tačiau retas žino, kad pasėtos, o tiksliau, pačios pasisėjusios liepos pabaigoje, jos yra pirmosios, nuostabaus grožio skrotelę užauginančios pavasario salotos. O jei turime besniegę šiltą žiemą, šiomis natūralaus daržo „salotomis“ galima mėgautis visus metus.

Anksti  darže pradeda kaltis ir daugiamečių augalų lapeliai, iš kurių tikrai verta išbandyti kvapiąsias garduokles ir vaistines česnakūnes. Pirmosios švelniu anyžiaus poskoniu praturtins ir gaiviuosius gėrimus, ir saldžiuosius (ypač varškės) patiekalus. Česnakūnės, kurias galima rasti ir pamiškėje, derės su įvairiais sūriais patiekalais ir salotomis. Pavadinimas ne veltui toks: lapelių  ir žiedų skonis  iš tikro primena česnaką. Taigi vertė dviguba – prieskonis ir vitamino C šaltinis viename.

Jei nesame kruopštūs ravėtojai, viso sezono metu  galime rasti daržinių žliūgių, trikerčių žvaginių, katilėlių, balandų ir balandūnių.

Nieko nenustebinsime garšvomis ir į jas labai panašiais gurgždžiais, iš kurių gaminami puikūs pesto ir įdarai, o stiebeliai tinka ir rauginimui.

Iš savo pievelių nuo pat pavasario galime rinkti daugiametes saulutes, o pievose skinti sultingus  garšvų, krūminių builių, laukinių morkų lapelius. Drąsesni gali išbandyti ir apynių jaunus ūglius, o paparčio jauni ūgliai yra Azijos tautų virtuvės klasika.

Apie dilgėlės ir laukinės rūgštynes gal net ir neverta priminti, nes bent vieną kartą pavasarį suvalgyti dilgėlių sriubos, blynelių su jų įdaru ar žaliojo kokteilio jau tapę įprasta.

Žvilgtelkime į kiaulpienes. Ne į jų lapus, o į tai, kas pavasarį greitai pavirsta žiedais – t. y. pumpurus, iš kurių gamta kuria pačius nuostabiausius paveikslus. Ne tik žiedais, bet ir kiaulpienių pumpurais tinka gardinti kepinius, juos troškinti, džiovinti, iš jų gaminti girą.

Žiedų magija

Bet, ko gero, pats nuostabiausiais dalykas, kurį mums  gali duoti mūsų daržas ar artimiausia pieva – žiedai. Jie ne tik kelia apetitą, suteikia  pasigėrėjimo maistu, bet ir praturtina organizmą fitoncianais, t. y. antioksidantais, kurie paprastai suteikia žiedams spalvas.

Gal įšaldyti į ledukus? Gal puošti konditerijos gaminius, gal gražinti lėkštes, gal praturtinti salotas?

Tik  ne visi žiedai tinka maistui ir jų puošybai. Yra valgomi ir nevalgomi žiedai. Yra žiedai, kurie ilgam gali išlikti dekoratyvūs ir tokie, kurie savo išbaizdą greitai praranda.

Taip pat svarbu paminėti džiovintus žiedus, kuriuos kaip tik dabar vertėtų pradėti kaupti visiems būsimiems metams.

Maistui vartojami našlaičių žiedai, ko gero, jau tampa klasika, stambiųjų galima pamatyti ir ant konditerijos gaminių. Tačiau vertingiausi yra smulkieji žiedai. Juos galima herbarizuoti ir maisto puošybai naudoti visus metus.

Pavasariniai žiedai

Daugiametės saulutės

Raktažolės

Plautės

Neužmirštuolės

Garduoklės

Vasariniai žiedai

Dobilai

Gauromečiai

Gaisrenos

Zinijos

Nasturtos

Medetkos

Levandos

Vienadienės

Nakvišos

Serenčiai

Monardos

Dedešvos

Žirniai ir kvapieji žirneliai

Vaistinės ramunėlės, geltonžiedžiai bobramuniai

Prieskoninių – aromatinių augalų žiedai (katžolės, raudonėliai, dašiai, lofantai juozažolės, čiobreliai, aniužės)

Agurklės

Saulėgrąžos ir topinambai

Įvairios mėtos

Vaismedžių  ir valgomų vaiskrūmių žiedai (pvz. juodieji serbentai)

Visų svogūnų žiedai (meškinis česnakas, laiškinis česnakas, narcizalapiai svogūnai, tt.).

Maistui netinkantys augalų žiedai

Žalčialunkio, narcizų, tulpių, pipirlapių, žibuoklių, pakalnučių, bitklėslių, purienų, plukių, rūtenių, vėlyvių, ievų, alyvų ir kt.

Netinka ir visi gėlių parduotuvėse bei nuo šalikelių ar arti kitų taršos šaltinių surinkti žiedai.

Taip pat atsargiai reikia vartoti galinčių alergizuoti, nors ir valgomų, augalų žiedus: blindes, beržų ir lazdynų žirginius, rūtas, kiečių šeimos augalus (diemedžius, pelynus, kiečius).