
Sausį pailsėję nuo šurmulingų didžiųjų žiemos švenčių, vasarį, panašu, vėl išalkome bendravimo. Tai tapo akivaizdu vasario 10-osios vakarą SPA namų „Vytautas Mineral SPA“ restorane „Moon“ vykusioje degustacinėje vakarienėje. Gausiai susirinkę restorano bičiuliai čia atnaujino senas ir mezgė naujas pažintis, skambėjo kalbos ir juokas, netrūko nuostabaus maisto bei tobulai prie jo derančių gėrimų, plojimų ir dalijimosi įspūdžiais.
Šis įsimintinas vakaras – tai dar vienas „Gero skonio“ klubo renginys ir sugrįžimas į restoraną „Moon“ po kelerių metų pertraukos. Metų, kai išgyvenome pandemiją, priverstinį atitolimą, tad dabar su dvigubu įkarščiu mėgaujamės bendravimu.
Elegantiškasis a la carte restoranas „Moon“ šiuo vakaru tarsi pradėjo naują sezoną, taip siųsdamas žinutę, kad jis startuoja dar anksčiau, nei kalendorinis pavasaris. Juk gražusis Birštonas ir „Vytautas Mineral SPA“ svečių laukia ištisus metus. Jau dabar nuostabus metas čia lankytis, o restoranas „Moon“ yra atviras ne tik SPA namų svečiams, bet ir kiekvienam, panorusiam pasimėgauti kokybišku maistu, išskirtine atmosfera, paslaugiu aptarnavimu. Panorus, čia galima švęsti ir įvairias asmenines šventes, rengti verslo vakarienes ar banketus – restorano komanda gali pasirūpinti visais poreikiais.
Tarp svečių – ir žinomi veidai
Penktadienio vakarą „Moon“ ir „Gero skonio“ klubas pakvietė bent trumpam pamiršti rūpesčius, kasdienybę ir nerti į skonių kelionę, gėrimų – nuo vyno iki vandens – pažinimą bei malonius pokalbius. Į šį kvietimą atsiliepė visas būrys svečių, tarp kurių buvo galima išvysti ir ne vieną visuomenei žinomą veidą.
Vos tik svečiai susėdo prie staliukų, juos šiltai pasveikino „Vytautas Mineral SPA“ generalinė direktorė Aistė Pranckuvienė ir restorano „Moon“ vadovas Žilvinas Byčius, kvietę mėgautis maistu, svetingumu ir bendrauti.
Atidus dėmesys net ir vandeniui
Vakarienė Birštone buvo ypatinga tuo, jog jai buvo sukurtas unikalus meniu, o prie kiekvieno patiekalo skrupulingai derinti gėrimai. Vynu, šampanu, stipriaisiais gėrimais pasirūpino „Wine Maker“ – jaunas, bet vis labiau stiprėjantis gėrimų ir gurmaniškų produktų distributorius iš Vilniaus, tapęs šio vakaro partneriu.
Svečiai, kurie prie maisto norėjo mėgautis tik vandeniu, o gal maistą derinti ir su vynu, ir su vandeniu, turėjo galimybę skanauti lietuviško mineralinio vandens – švelniosios „Akvilės“ arba charakteringojo, energingojo „Vytauto“. Apie maisto ir vandens derinimo subtilybes svečiams papasakojo gėrimų žinovė, dabar itin atidžiai besigilinanti į vandens pasaulį, U.Mikelevičiūtė, įvardijusi pagrindinius principus ir paneigusi populiarius mitus.
Degustacinis meniu atspindėjo šefo braižą
Dėliodamas vakarienės patiekalų paletę savo meistrystę pademonstravo „Moon“ virtuvės šefas Darius Dabrovolskas – vienas talentingiausių virtuvės meistrų Lietuvoje, Birštone dirbantis jau šešerius metus. Nors vakarienės meniu ir buvo kurtas specialiai šiai progai, tai, ką ragavo svečiai, puikiai atspindėjo bendrą šio šefo braižą, a la carte meniu idėją: tai kūrybiški, įdomūs patiekalai, o juos kuriant stengiamasi kuo labiau paisyti lokalumo, sezoniškumo, estetikos lėkštėje.
Ypatinga vakarienė, kuria mėgavosi „Moon“ svečiai, stipriausiai buvo įkvėpta Šiaurės šalių tradicijų. Renginio vedėjos Daivos Tamošiūnaitės paklaustas, kodėl būten Šiaurės, virtuvės šefas D.Dabrovolskas teigė, jog tai tiesiog artima, tai sekasi, o Skandinavijos šalių šefai yra itin ryškūs pasaulinėje restoranų scenoje, tad tampa įkvėpimu ir kitiems. Tačiau atidesni gurmanai galėjo pastebėti, jog tarp patiekalų ingredientų šmėkštelėjo ir Rytai – tarkime, vasabiai, kimčiai ar miso pasta. Žinoma, virtuvės komanda atidavė duoklę ir mūsų šaliai – tad lėkštėse buvo ir grybų, ir pupelių, ir žvėrienos. D.Dabrovolskas pasitelkė visą išmonę, kad nustebintų svečius ir jam tai pavyko – vakarui finišuojant virtuvės komandai dėkota audringais plojimais.
Spalvinga skonių kelionė
Ką gi skanavo „Moon“ svečiai? Vos atvykę jie buvo pasitikti su ispaniško vyno ir unikalaus itališko obuolių sulčių gėrimo taurėmis. Pirmąja pažintimi su šefo kūryba tapo šefo komplimentas – trys nedidukai, skonio pilni skirtingi kąsneliai, kuriuos lydėjo prancūziškas šampanas.
Kaip šaltasis užkandis pristatytas švelnus ir elegantiškas žemoje temperatūroje keptos lašišos ir lengvai sūdyto agurko duetas, vienijamas, anot šefo, netgi šiek tiek į vaikystę nukeliančio padažo. Po to ragautojus pasiekė šiltas užkandis – rizotas su žirneliais, iš kimčių paruošas padažas, o derinio žvaigžde tapo kepta krevetė. Prie šių užkandžių dueto derintas Prancūziškas rislingas iš Elzaso regiono.
Karštasis užkandis tų, kas galbūt praklausė šefo pristaymą, galėjo priversti spėlioti, kas gi atkeliavo lėkštėje. O ten buvo ir pupelės, ir sraigės, saliero šaknis ir citrinos bei kaparėliai, o viską užliejo aioli puta. Prie šio užkandžio derintas drąsus ir charakteringas baltasis vynas iš Ispanijos.
Daliai svečių neabejotina degustacinio meniu pažiba tapo karštasis patiekalas – elnienos nugarinė su grybais, degintais porais, miso pasta ir prieskoniais praturtintu padažu. Prie tokio „stipraus“ patiekalo reikia ir ryškių gėrimų – tai galėjo būti raudonasis vynas iš Ispanijos, o gal mineralinių medžiagų kupinas, bubuliukais sproginėjantis mineralinis vanduo „Vytautas“.
Stulbinantis „Medutis“ ir pažadai sugrįžti
Paslaptingiausiai virtuvės šefas vakaro svečiams pristatė desertą – tai bus „Medutis“, ruoštas konkursui… Ir tai išties buvo tikras netikėtumas ir meno kūrinys lėkštėje – nieko panašaus į įprasto „Medučio“ išvaizdą, tik labai subtili ir šiuolaikiška jo interpretacija. Šį „mėnuliškos“ išvaizdos medutį lydėjo prancūziškas konjakas.
Svečiai atsisveikino žadėdami vienas kitam vėl ir vėl sugrįžti į Birštoną, į restoraną „Moon“, o gal susitikti kituose „Gero skonio“ klubo renginiuose – įsimintinose skonio kelionėse, sukviečiančiose vis į naują restoraną pačiuose įvairiausiuose Lietuvos miestuose.
*
Žurnalas „Geras skonis“, jau dvidešimt dvejus metus rašantis apie maistą, gėrimus, stalo kultūrą, aplink save subūrė didžiulį maisto entuziastų būrį. Nepanorus likti teoretikų arena bei trokštant pažinti savo skaitytoją, bendrauti su juo, gimė „Gero skonio“ klubo idėja. O ji ir paprasta, ir ypatinga: bent kartą į mėnesį drauge su bendraminčiais aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui paruoštų patiekalų.