Rudenėjant, rugsėjo 23 d., „Gero skonio“ klubas savo svečius pakvietė į Anykščius – į viešbučio „SPA VILNIUS Anykščiai“ restoraną „Miške“, įsikūrusį Vilniaus g. 80. Specialiai šiam vakarui restorano virtuvės šefas Matas Žiliukas paruošė išskirtinę degustacinę vakarienę, pagardintą šalia esančio legendinio Anykščių šilelio, taip pat sodo ir daržo gėrybėmis. Vakaro svečių laukė malonios staigmenos, dovanos ir smagioji „Gero skonio“ viktorina, leidusi pasitikrinti ir pagilinti savo gastronomijos bei vartojimo kultūros žinias.
Šio vakaro, kaip ir visų jau kone du dešimtmečius organizuojamų „Gero skonio“ klubo renginių pradžia – žurnalas „Geras skonis“. Kaip teigiajo vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė, daugelį metų rašant apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą, bendraujant su gamintojais, tiekėjais, restoranų bei viešbučių atstovais, subūrus maisto entuziastų būrį, nenorėta likti vien teoretikų arena – siekta kartu ragauti, atrasti, keliauti, diskutuoti, mėgautis maistu, kaskart aplankant vis kitą Lietuvos restoraną ir skanaujant geriausių mūsų šalies šefų išradingai paruoštų patiekalų. „Taip gimė „Gero skonio“ klubo idėja, ir dabar kartą per mėnesį suburiame visus, neabejingus geram maistui ir vartojimo kultūrai, vis į naują, dėmesio vertą vietą. Per ilgus veiklos metus maisto entuziastų būrys augo, o renginių geografija nenumaldomai plėtėsi, apimdama jau ne tik dižiuosius Lietuvos miestus, tačiau ir uostamiestį, šalies kurortus: Palangą, Druskininkus, Birštoną…“ – sako p. Rasa Ščeponienė.
Šį sykį „Gero skonio“ svečiai suburti Anykščių šilelio ir Šventosios upės prieglobstyje įsikūrusio „SPA VILNIUS Anykščiai“ restorane „Miške“. „SPA VILNIUS“ – tai pirmas šiuolaikinis sveikatingumo ir gydomojo SPA centras Anykščiuose, atitinkantis tarptautinius SPA klasifikacijos standartus ir galintis konkuruoti su Vidurio ir Rytų Europos SPA centrais. Čia po vienu stogu rasite: 4 žvaigždučių viešbutį; SPA centrą su mineralinio vandens baseinu, taip pat baseinu mažiesiems bei įvairiomis sveikatinimo, grožio procedūromis; erdvų restoraną, turintį didžiąją ir mažąją sales bei lauko terasą; moderniai įrengtą konferencijų salę. 4 žvaigždučių viešbutyje įrengti 47 kambariai, kuriuose vienu metu gali gyventi 110 svečių. Daugelis viešbučio kambarių yra skirti šeimoms su vaikais, todėl galėsite pasimėgauti ne tik individualiomis SPA procedūromis, bet ir atostogomis su šeima.
Lygiuodamasis į geriausius šalies restoranus, „SPA VILNIUS Anykščiai“ visiškai atnaujimo restorano koncepciją, meniu ir suteikė restoranui naują vardą „Miške“ – šeimoms ir istorijoms. Naujasis restorano pavadinimas pirmiausia acocijuojasi su vieta, kur jis įsikūręs, – legendiniu Anykščių šileliu. Maža to, miškas čia tarsi peržengia sienas ir keičia visą restoraną. Pavyzdžiui, svečius nustebins specialiai rankomis gamintos lėkštės – su pušų šakelių, eglių ar įvairių gėlių įspaudais ir ornamentais. Kalbant apie restorano meniu, reikia pasakyti, kad kuriant patiekalus stengtasi įdėti kažką natūralaus – tiesiai iš miško. Tarkime, čia naudojamas eglių majonezas, pušų aliejus, šermukšniai, šaltalankiai, bruknės, spanguolės, įvairūs grybai. Prabangaderinama su natūralumu: austres galite rinktis su klasikiniu arbaMignonette padažu, pagardintu šaltalankiais. To nerasite niekur kitur Lietuvoje. Šviežios daržovės ir vaisiai ant restorano stalo atkeliauja iš rūpestingai puoselėjamo nuosavo sodo ir daržo. Kiti maisto produktai – iš Anykščių krašto ūkininkų. Atnaujinto interjero restoranas puikiai tinka šeimos šventėms, privatiems vakarams, įvairiems renginiams ir progoms paminėti. Savaitgaliais svečiai kviečiami pasiklausyti gyvai atliekamos muzikos.
Restorano virtuvės šefas Matas Žiliukas, kartu su profesionalia virtuvės komanda specialiai šiam vakarui paruošęs degustacinę vakarienę, suteikė galimybę „Gero skonio“ klubo svečiams pasimėgauti originaliu vakaro meniu, praturtintu Anykščių šilelio bei sodo ir daržo gėrybėmis. Renginio pradžioje susirinkusieji ragavo burokėlių duonos su žąsų kepenėlėmis, kriauše ir rabarbarais. Vėliau skanautas vynuoginių pomidorų confit su plėšytu buratos sūriu, alyvuogių žeme ir balzamiko ikrais. Lietuviams tokie įprasti burokėliai naujai „suskambėjo“ ragaujant dar vieną šefo šedevrą – salotų lapelius su rūkyta antienos krūtinėle ir kepintų burokėlių kremu bei burokėlių pudra. Karštajam patiekalui pateikta žemoje temperatūroje ruošta brandinta jautienos išpjova (55 ˚C), pagardinta kankorėžių aliejumi ir patiekta su bulvių gratenu, karališkuoju trimitu bei kaštainiais. Desertui mėgautasi šaltalankių ledais su rūkytos duonos traškučiu. Prie šių ypatingų patiekalų patiektas ispaniškas prieš du dešimtmečius Valensijoje įkurtos vyninės „Vinedos@Bodegas Vegalfaro“, atstovaujamos įmonės „MagazinLT“, parinktas vynas. Vakaro metu vynus išsamiai pristatė Mindaugas Juknelis.
Maisto ir vyno derinimui „Gero skonio“ klubo renginiuose skiriamas ypatingas dėmesys. Vakaro svečiai kaskart kviečiami rinkti jiems labiausiai patikusį patiekalo ir prie jo patiekto vyno derinį, balsuodami svetainėje www.skonis.lt. Šiame portale nuo šiol galima paskaityti ir įdomiausias, laikui nepavaldžias žurnalo „Geras skonis“ publikacijas, interviu su žymiausiais Lietuvos ir garsiais pasaulio virtuvės šefais, taip pat pasklaidyti naujienas, renginių nuotraukų galerijas ir kt.
Kaip ir kituose „Gero skonio“ klubo renginiuose, taip ir šįkart neapsieita be ištikimų, ilgamečių partnerių, kurių indėlis į kiekvieną gurmanišką vakarienę – išties didelis ir reikšmingas. Štai antienos bei jautienos patiekalai ruošti iš įmonės „Baltic Larus“ pateiktos produkcijos. Pasak renginio metu „Baltic Larus“ atstovavusios rinkodaros direktorės Rūtos Burdzilauskaitės, įmonė bene labiausiai didžiuojasi prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija. Siekdama patenkinti net išrankiausių vartotojų poreikius, įmonė nuolat dalyvauja įvairiose parodose, bendradarbiauja su virtuvės šefais, o „Gero skonio“ klubo renginių metu džiaugiasi naujomis produkcijos panaudojimo galimybėmis, kurias atskleidžia geriausi Lietuvos restoranų meistrai, kaskart stebinantys savo išmone bei kūrybiškumu.
Ne pirmą sykį „Gero skonio“ klubo rengyje dalyvauja ir svečius atsigaivinti vulkaninės kilmės natūraliu mineraliniu vandeniu kviečia „Borjomi“, kuris jau daugiau kaip 125 metus yra neatsiejama tradicinių gruziniškų vaišių dalis, daug metų itin mėgstamas ir vertinamas ir mūsų šalyje. Šis unikalios sudėties mineralinis vanduo ypač dera prie maisto – dėl vulkaninės kilmės mineralų, įeinančių į šio mineralinio vandens sudėtį, „Borjomi“ siūloma gerti prieš maistą, su maistu ir po maisto. „Borjomi“ kviečia mėgautis maistu ir gyvenimu, atrasti ir išbandyti dar daugiau skonių. Maža to, „Borjomi“ suteikia džiaugsmo ir energijos. Ne veltui naujasisšį mineralinį vandenį apibūdinantis šūkis yra: „O tu – su charakteriu!“ Vakaro metu „Borjomi“ tapo puikiu patiekalų palydovu, o svečiai turėjo galimybę sužinoti apie dvi naujas šio mineralinio vandens talpas bei išgirsti daug įdomių faktų ir iškalbingų skaičių, susijusių su šio unikalio sudėties mineralinio vandens paplitimu bei vartojimu visame pasaulyje.
Pasak vakaro vedėjos Daivos Tamošiūnaitės, duona, kaip ir vanduo, lydi mus visą laiką, žmogaus mityboje ji užima labai svarbią vietą.Žmogus kasdien suvalgo vidutiniškai 150–500 g duonos (Lietuvoje – apie 300 g). Šiandien duonos kepėjai pristato vis naujas įvairių duonų variacijas. Kad ir šį vakarą pirmam užkandžiui ragauta šiemet jau 137-ąją sukaktį pasitinkančios „Vilniaus duonos“ burokėlių duonelė. Ji spalvinga, drėgna, išraiškingo skonio ir kvapo, itin patogios formos ir neįtikėtinai sveika. Ši duona prabangi ne tik viliojančia spalva, bet ir sudėtimi. Burokėliai – ne tik gardūs, bet ir naudingi organizmui. Be to, šios daržovės – puikūs antioksidantai, padedantys šalinti iš organizmo šlakus ir toksinus. Trijose šios duonos riekėse yra 20 proc. rekomenduojamos daržovių dienosnormos, o duonos sudėtyje yra net 50 proc. daržovių. Į tešlą dedami džiovinti burokėliai: 1-am kilogramui sausų burokėlių paruošti sunaudojama net 8 kilogramai šviežių! Burokėliai sudaro net 46 proc. duonoje esančių daržovių. Kad duona būtų dar sveikesnė, ji kepama tik iš 100 proc. ruginių miltų, 80 proc. iš jų yra viso grūdo ruginiai miltai. Na, o tam, kad skaidulų gautume dar daugiau, duona papildyta saulėgražų irmoliūgų sėklomis.
Vakaro rėmėjai, taip pat ir „SPA VILNIUS Anykščiai“ nepagailėjo svečiams prizų bei skanių ir vertingų dovanų, tad geros emocijos bei naujos skonių patirtys tęsėsi ir renginiui pasibaigus.
Daugiau informacijos:
Brigita Liaukevičienė
Žurnalas „Geras skonis“
Mob. 8 699 75 717
El. paštas brigita@skonis.lt