Simona ir Donatas – jauna pora, naujieji „Juodojo kalno“ šeimininkai

Neringa – tai vieta, kur prasideda daugelio mūsų atostogos. Kai išgirsti ritmingą Baltijos bangų mūšą ir basomis pėdomis žengi per klampų gelsvą smėlį, pamiršti apie tvankų biurą, nepatogius darbo drabužius, nerimastingai skubančius praeivius ir spartų miesto ritmą. Ištrūkus į gamtą, maga save lepinti, mėgautis ramybe ir kokybišku maistu. Per atostogas visi nori valgyti skaniai. Viešbutis-restoranas „Juodasis kalnas“, įsikūręs adresu Ievos kalno g. 22, yra būtent ta vieta, kur galite ramiai poilsiauti ir džiaugtis kiekviena akimirka.

Viešbutis ir restoranas po vienu stogu

Juodkrantėje, Ievos kalno gatvėje, iškilęs viešbutis-restoranas „Juodasis kalnas“ yra šiek tiek atokiau nuo pagrindinės kurorto arterijos, todėl čia apima nenusakoma ramybė: nematai įkyriai zujančių automobilių ir negirdi gatvės triukšmo. Didžioji dalis viešbučių ar restoranų veikia tik šiltojo sezono metu, o „Juodasis kalnas“ dirba visus metus, todėl svečiai laukiami ir žiemą, ir vasarą. Viešbutyje galima rengti tiek uždarus renginius, tiek smagiai švęsti įvairias šventes ar tiesiog jaukiai pailsėti. „Juodajame kalne“ lankytojai ypač kviečiami užsukti žiemos savaitgaliais, kai pasikeičia gamta ir aukštos garbanotos pušys aplimpa baltutėliu sniegu. Ilgos išvykos į mišką sekant laukinių žvėrių pėdomis ar pasivaikščiojimas Kuršių marių ledu palieka neišdildomų įspūdžių.

Viešbutyje įrengta 16 šviesių, jaukių kambarių. Kai kurie numeriai turi privačią terasą arba balkoną, iš kurių atsiveria pasakiški vaizdai į marias arba į mišką.

Kuo šis restoranas ypatingas?

„Juodasis kalnas“ – tai vieta, kurioje būsite draugiškai sutikti ir apgaubti dėmesiu. Čia bus atsižvelgta į visus jūsų poreikius, nes tai – šeimos verslas, rūpestingai puoselėjamas Donato ir Simonos.

„Juodojo kalno“ restorane siekiama išlaikyti aukštą aptarnavimo kokybę, tačiau čia galite jaustis atsipalaidavę – į lauko terasą dažnas svečias ateina basomis, su laisvalaikio drabužiais ir, žinoma, baisingai išalkęs. Kas gali būti geriau, nei jaustis laisvam, nerūpestingam ir būti maloniai aptarnautam?

Restorano meniu nuolat kinta, priklauso nuo tądien vietinių žvejų sugauto laimikio ir sezoninių gėrybių. Šeimininkų siekiamybė – neprisirišti prie vieno gražaus šabloninio meniu, o nuolat eksperimentuoti, maloniai stebinti, leidžiant ragautojui pajusti vis kitą skonį, lyginti, degustuoti ir laukti, kas gi bus nauja.

Restorano interjeras šviesus, saulėtas, atnaujinta terasa – įrengta vaikų žaidimų aikštelė, todėl tėvai gali ramiai leisti savo mažiesiems žaisti ir ramiai mėgautis maistu.

Ranka rankon

Simona – juodkrantiškė, tačiau restorano verslas jai visiškai nauja patirtis. „Man kiekviena diena vis kitokia, nes kasdien iš Donato ir klientų vis ką nors sužinau apie restorano veiklą, apie lankytojų poreikius, maisto ir vyno derinimo subtilybes. Iki šiol aš buvau tik ragautoja, dažnai lankydavausi įvairiuose restoranuose ir degustuodavau, o dabar esu kitoje pusėje: turiu ne tik ragauti, bet ir puikiai išmanyti apie maistą. Mes itin daug dėmesio skiriame detalėms, tad, turėdama laisvą minutėlę, pasakoju svečiams apie patiekalų ingredientus ir jų dermę, to paties mokome ir savo kolektyvą“, – entuziastingai pasakoja „Juodojo kalno“ šeimininkė.

Donatas Kučikas – talentingas, daug patirties užsienio mokymo įstaigose ir restoranuose sukaupęs virtuvės šefas. Prieš kelerius metus  „Juodajame kalne“ jis dirbo virėju, o dabar pats stojo prie virtuvės ir restorano vairo. „Juodasis kalnas“ tobula vieta – čia pat namai, šalia lyg krištolas blyksinti jūra, įstabaus grožio miškas. Dažnai semiuosi idėjų iš gamtos. Man svarbu, kad maistas būtų kuo natūralesnis, visus padažus ir patiekalų puošmenas ruošiu aš pats su komanda“, – sako meile savo darbui degantis virtuvės meistras.

Karjeros istorija

Virtuvės šefas Donatas daugiau nei 12 metų gyveno ir dirbo Italijoje, čia atrado maisto kultūrą, pojūčių ir skonių įvairovę, mokėsi Milano „Chef Accademia“, baigė „FISAR Verona“ trijų pakopų someljė studijas. Visa ši patirtis skatino dar labiau gilintis į gastronomijos meną, daugiau keliauti, pamatyti ir išragauti.

Donatas solidų žinių bagažą sukaupė dirbdamas Italijoje, Ispanijoje ir net Katare. Grįžęs į Lietuvą, įsidarbino legendiniame Klaipėdos „Meridiane“. Nuskynęs pergalę „Melt Water“ konkurse „Ledinis iššūkis“, išvyko į „World Chef’s Summit“ – tarptautinę metinę šefų konferenciją Monake. Vėliau Donatas du mėnesius stažavosi Tokijuje, 3 „Michelin“ žvaigždučių restorane „Narisawa“. Parvykęs iš Tekančios Saulės šalies pajuto, jog atėjo laikas įkurti savo restoraną ir perteikti įgytą patirtį. „Juodojo kalno“ šefas gali net tik pagaminti ypatingo skonio patiekalų, bet ir pasiūlyti prie jų tinkančio vyno bei daug apie jį papasakoti.

Meniu ypatumai

Nedidelis, bet įvairiapusis restorano meniu – puikus ženklas kokybišką maistą vertinantiems žmonėms. Tai garantija, jog čia  patiekalai bus švieži ir gaminami tik užsakius. „Pas mus visada gali kažko ir pritrūkti, pvz., lazanijos ar ungurienės, nes tiek pomidorų padažą, tiek pačią lazaniją gaminame patys, ir tai užima laiko, atsidarius naują pakelį – neįdėsi. Ungurienės virimo procesas taip pat užtrunka visą dieną, nes ji ruošiama pagal senąsias tradicijas: negali susmulkinti žuvies, įmesti bulvės ir greitai išvirti. Tokie patiekalai reikalauja daug dėmesio, galybės ingredientų ir, svarbiausia, laiko. Jei mūsų teiraujasi, ką galime sutaisyti greitai, pasiūlome firminių bulvinių blynų – apie juos jau sklando legendos – kokie dideli ir skanūs. Ne vienas bandė išsiklausinėti recepto ir dažnai sugrįžta tik dėl jų“, – kasdienybės akimirkomis dalijasi virtuvės vadovas.

Kasdienybės iššūkiai

Neringa – žvejų kraštas, tad čia tikras rojus žuvies mėgėjams. Donatas sako, kad labai svarbu žuvį išlaikyti minkštą ir sultingą, jos neperkepti ir tinkamai patiekti. Mėsą šefas renkasi taip pat labai atidžiai – ją perka iš Lietuvos ūkininkų.

„Žinoma, susiduriama ir su sunkumais, kai reikiamų produktų tiesiog negalime įsigyti Lietuvoje arba jie neatitinka lūkesčių. Tokiu atveju kreipiamės į tiekėjus, pristatančius prekes iš visos Europos, ir jie atveža, ko panorėjus, pvz., šviežutėlį tuną. Iš pirmo žvilgsnio meniu gali atrodyti nedidelis, bet tikrai rasite patiekalų, pagamintų tiek iš mūsų mariose pagautos žuvies, Lietuvoje užaugintų daržovių, mėsos, tiek iš toli atkeliavusių egzotiškų prieskonių ar produktų“, – aiškina virtuvės profesionalas.

Tradicijų svarba

„Juodojo kalno“ restorane siekiama atspindėti Neringos miesto, maisto kultūros tradicijas, gaminti pagal nuo seno vietiniams žinomus receptus, kurie mažai kam girdėti ar net gana egzotiški. Diskutuojama ir dalijamasi patarimais su vietiniais žvejais. Taip pat visuomet stengiamasi išklausyti klientų nuomonę, sužinoti, ką jie mano apie vieną ar kitą patiekalą, derinį, ką nauja jiems knietėtų paragauti. Kas nenori sotaus maisto, gali pasilepinti vietoje, iš išskirtinių ingredientų pagamintais, netradiciškai patiekiamais desertais.

Daugiau informacijos rasite „Juodasis kalnas“ Facebook paskyroje

©Žurnalas „Geras Skonis“