Nutvieksta saulės. Kupina nerūpestingos gyvenimo džiaugsmo atmosferos. Žavinti senovine architektūra ir turtinga kultūra. Kerinti kulinariniais kvapais ir skoniais. Atvykus į Viduržemio jūros vandenų skalaujamą Prancūzijos Rivjeros sostinę Nicą, atostogų nuotaika neapleidžia nuo pat pirmo iki paskutinio žingsnio.
Saulė, švelnus klimatas ir viduramžių dvasia alsuojanti architektūra
Pergalės deivės Nikės vardu pavadintas senosios civilizacijos miestas buvo įkurtas V a. prieš Kristaus gimimą. Šiandien Žydrąja pakrante tituluojamas Prancūzijos Rivjeros (Côte d’Azur) kurortas – vienas pagrindinių turistų traukos centrų. Nenuostabu – juk čia net vasarą, temperatūrai pakilus iki 35 laipsnių, nevargina kaitra, o krituliai poilsiautojus „pradžiugina“ ypač retai. Turbūt ne veltui saulės ir švelnaus klimato mėgėjai ant Viduržemio jūros kranto stūksantį miestą itin dažnai įtraukia į lankytinų pasaulio vietų sąrašą.
Nuo ankstyvųjų amžių miestas nestokojo keliautojų dėmesio – gamtos mylėtojai gėrėdavosi saulėtais paplūdimiais ir įspūdingu kraštovaizdžiu, o vertingu architektūriniu paveldu besidomintys žmonės leisdavosi į kelionę po siauras akmenimis grįstas Nicos gatveles. Nūdienos modernizacija nedaug tepakeitė vieną garsiausių pietinės Prancūzijos kurortų senamiesčių. Vingiuojant jaukiais skersgatviais, klaidžiojant po vietinį turgų ar spalvingas krautuvėles, grožintis barokinio stiliaus bažnyčiomis ir vienas prie kito besiglaudžiančiais raudonais namų stogais ar tiesiog prisėdus pailsėti ramiame skverelyje, – kad ir kur būtumėt, jus visur lydės senovę menanti Nicos miesto dvasia.
Lankytinų vietų maršrutas: nuo garsių muziejų iki kalnų keliukų
Atvykę į Antikos laikais įkurtą Prancūzijos miestą, Viduržemio jūros bangų glostomas apylinkes galite apžvelgti užkopę į vieną lankomiausių vietų Nicoje – Pilies kalvą (Colline du Château). Pakilę 92 metrus virš jūros lygio, lyg iš paukščio skrydžio pamatysite egzotiška augalija apsodintą pilies parką, senosios katedros griuvėsius ir įspūdingą krioklį. Aprėpus apylinkes „erelio žvilgsniu“, verta pasivaikščioti Anglų alėja (Promenade des Anglais) – senaisiais bulvarais – ir apžiūrėti Saulės fontanu besididžiuojančią, nuolatinio šurmulio pilną centrinę miesto aikštę.
Netoli Placa Rossetti aikštės esantis senamiesčio turgus „Cours Seleva“ – lankytina vieta, panorus įsigyti natūralių ir šviežių Viduržemio jūros pakrantės produktų.
Kita viešnagės Nicoje maršruto stotelė – neatsiejama miesto dalimi tapę garsūs muziejai. Eklektiška architektūra garsėjančiame, senąjį paveldą ir modernią statybą puikiai suvienijusiame šiuolaikinio meno muziejuje („Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain“) išvysite prancūzų ir amerikiečių avangardistų kūrinius. Užsukę į jūrų muziejų „Musée Naval“, galėsite įvertinti senovinių ginklų, laivų modelių ir navigacijos instrumentų kolekciją.
Besidomintiems daile, rekomenduojame neaplenkti prancūzų dailininko Henri Matisse’o vardu pavadinto muziejaus. Čia galėsite pasigėrėti gaivių Nicos spalvų ir linijų įkvėptais ankstyvosios ir vėlyvosios menininko kūrybos darbais. Beje, ar žinojote, kad meno dvasia alsuojančiame mieste kūrybinio įkvėpimo sėmėsi vokiečių filosofas Friedrichas Nietzsche, prancūzų impresionizmo atstovas Pierre’as Auguste’as Renoiras, rusų ir žydų modernistas Marcas Chagallas, prancūzų kompozitorius Hectoras Berliozas ir daugybė kitų, praeityje ir šiais laikais kuriančių žymių asmenybių?
Kalnai, kalvos ir kanjonai, kriokliai ir ežerai, kvapnūs ir įvairiaspalviai augalai – Viduržemio jūros regiono kraštovaizdis, kuris lyg magnetas masina leistis į kelionę ir aplankyti kiekvieną įstabios gamtos kampelį. Patogiausia apžiūros priemonė – automobilis arba motoroleris. Išsinuomoję transporto priemonę, lengvai pasieksite nuo miesto centro nutolusias miškingas kalvas ir vingiuotus kalnų keliukus, kurie netruks nuvesti jus prie paslaptingo kalnų ežero ar šniokščiančio krioklio. Atsigaivinus tyru vandeniu ir pasimėgavus gamtos tyluma, visus taškus ant „i“ sudėlios gardūs greta įsikūrusių nedidelių kaimelių vietinės virtuvės patiekalai.
Svogūnų pyrago su ančiuvių pasta? O gal traškių blynų iš žirnių miltų?
Nesvarbu, kur nusprendėte užkąsti – ar kaimo vietovėje, ar pačiame miesto centre, į Nicos vietinių patiekalų ragavimo planą turite įtraukti pyragą su svogūnais ir ančiuvių pasta, iš žirnių miltų pagamintus blynus ir „Nicos“ salotas.
Atvykus į Nicą, nepaskanauti su šviežia grūdų duonele patiekiamų garsiųjų miesto vardu pavadintų salotų būtų tiesiog nuodėmė. Iš sultingų pomidorų, keptų kiaušinių, alyvuogių, tunų, ančiuvių ir žaliųjų pipirų gaminamą patiekalą galima drąsiai tituluoti šio miesto kulinarine pažiba.
Uoslės ir skonio receptorių dėmesio vertas – ančiuvių pasta (pissaladiere) pagardintas svogūnų pyragas – Italijos ir Prancūzijos virtuvių derinys. Šio gurmaniško, sodraus skonio patiekalo galite teirautis kone kiekvienoje Viduržemio pakrantės miesto kavinėje arba restorane. Žuvies vertintojams kulinarinius tyrinėjimus siūlome pratęsti skanaujant vietinių ypač gardžiai ruošiamos žuvų sriubos bei džiovintų menkių. Lengvesnio maisto mėgėjai įvertins kartu su duonos gabaliukais patiekiamas daržoves ir aštriais prieskoniais paskanintas jūrų gėrybes, o tradicinį prancūzų maistą dievinantys poilsiautojai apsidžiaugs daugumoje vietinių restoranų meniu atradę krosnyje kepamų picų ir makaronų patiekalų.
Jei mėgstate klajones po jaukias senamiesčio vietas derinti su skoniniais potyriais, Nicos gatvėse ieškokite didžiulėse plieno plokštėse ant žarijų kepamų karštų ir traškių blynų. Į šių apskrudusių lietinių, gaminamų iš žirnių miltų, vidų yra dedamas gardus kremo įdaras, vietinių vadinamas socca.
Nesvarbu, kur nusprendėte užkąsti, į vietinių patiekalų ragavimo planą turite įtraukti pyragą su svogūnais ir ančiuvių pasta, iš žirnių miltų pagamintus blynus ir „Nicos“ salotas.
Netoli Placa Rossetti aikštės esantis senamiesčio turgus „Cours Seleva“ – lankytina vieta, panorus įsigyti natūralių ir šviežių Viduržemio jūros pakrantės produktų. Ant prekystalių išrikiuoti prancūziški sūriai, šviežia duona, žuvys, alyvuogės, vaisiai, daržovės, jūrų gėrybės, – užsukus į vienoje pagrindinių Nicos miesto gatvių įsikūrusį turgų jus pasitiks margas prekių asortimentas, o nuotaikingi pardavėjai kaipmat pažers šūsnį vertingų kulinarinių patarimų.
Saulėtos ir tingios akimirkos Nicos paplūdimiuose
Nuo pagrindinio Žydrosios pakrantės kurorto paveikslo neatsiejama ne tik stulbinanti, senovės laikus menanti architektūra, kalnai, įspūdingi kriokliai ir daugybė kvapnius ir aromatingus Viduržemio jūros virtuvės patiekalus siūlančių barų ir restoranėlių. Miesto šurmulį ir aktyvias pramogas palikus užnugaryje, metas traukti į akmenuotus Nicos paplūdimius ir pasilepinti saulėtomis ir tingiomis poilsio akimirkomis.
Vienas iš populiariausių turistų traukos centrų – pačioje miesto širdyje, palei Anglų alėją besitęsiantis paplūdimys. Tiesa, norint čia prigulti, reikėtų pasitiesti storesnį gultą, o prieš brendant į vandenį – pasirūpinti tinkama avalyne.
O jei vis dėlto panorote po kojomis justi purų ir šiltą smėlį, tereikia šokti į išsinuomotą automobilį arba viešąjį miesto transportą ir vykti į Antibą, Juan les Pinsą, Kapdailą arba Kanus, kuriuose ramybe ir ošiančių bangų mūša galėsite pasimėgauti degindamiesi baltutėlio smėlio paplūdimiuose arba plaukiodami jachta palei vaizdingas pakrantes.
Saulėtoje Nicoje veiklos nepristigs tiek šiltų jūros bangų, tiek architektūrinių tyrinėjimų, tiek kulinarinių atradimų išsiilgusiems žmonėms. Prancūziškame atostogų rojuje kiekvienas ras sau tinkamą pramogą. Rendez-vous à Nice?…
©Žurnalas „Geras Skonis“
Dalia Jazbutytė
Kai pabudus naktį kūlversčiais atlekia įkvėpimas naujam straipsniui, norisi vaikščioti ant rankų. Bet dar labiau – kuo skubiau sutupdyti jį į A4 formatą. Priklausomybė nuo rašymo? Neabejotinai taip.