Prinokę sodrūs pomidorai, prancūzų romantiškai vadinami meilės obuoliais (pommed`amour), išdžiovinti kaitrios saulės spinduliuose, tampa ypatingu delikatesu, be kurio neįsivaizduojama itališkoji virtuvė.
Kaip skanauti?
Galima gardžiuotis sausais saulėje džiovintais pomidorais panašiai kaip džiovintais obuoliukais. Tačiau italai mėgsta juos pamarinuoti alyvuogių aliejuje. „Kiekvienas atranda savąjį būdą, bet yra kelios svarbios taisyklės, kurias pravartu žinoti, – sako gurmaniškos parduotuvėlės savininkai Edita Skripkaitė ir Vitas Petrėtis. – Pirmiausia sausus saulėje džiovintus pomidorus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba trumpai pavirti vandenyje, pagardintame actu. O tada viskas priklauso nuo fantazijos. Pavyzdžiui, į pašildytą aliejų (maždaug 70 ˚C temperatūros) pridėkite patinkančių prieskonių (raudonėlių, kaparėlių, bazilikų, česnakų) ir užpilkite saulėje džiovintus pomidorus. Porą dienų palaikykite kambario temperatūroje, o vėliau šaldytuve. Po savaitėlės jau mėgausitės nepaprastu gardumu. Jei norite aštresnių, paskaninkite aitriosiomis paprikomis.“
Edita ir Vitas rekomenduoja pasigaminti saulėje džiovintų pomidorų sviesto – tereikia džiovintus vaisius susmulkinti ir sumaišyti su sviestu, pagardinti česnakais ir šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis. Šiuo sviestu tiks skaninti mėsos kepsnius arba tiesiog užsitepti ant duonelės ar trapučio ir skanauti. Išbandykite padažiuką – sumaišykite sviestą, smulkiai supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus ir įlašinkite kelis lašelius trumų aliejaus. Šis padažiukas suteikia malonaus skonio didkepsniams, bulvių košei ar keptoms bulvytėms.
Gardi užkandėlė gaminama iš tepamojo sūrelio, saulėje džiovintų pomidorų, kaparėlių ir įvairiausių žolelių. Šis užtepas valgomas su duonele arba šviežiomis daržovėmis.
Saulėje džiovinti pomidorai tinka įvairiausiems patiekalams pagardinti – salotoms, sriuboms, troškiniams. „Labai gardūs pikantiško skonio sausainėliai – jų receptą atskleidė mūsų parduotuvėlės lankytoja. Siūlome išbandyti, – šypsosi pašnekovai. – Reikės 40 g džiovintų pomidorų (gali būti sausi arba aliejuje), 60 g dešros „Chorizo“, 150 g miltų, 2 šaukštelių (10 g) kepimo miltelių, 30 ml sumaltų migdolų, 70 g tarkuoto parmezano, 30 ml džiovintų raudonėlių, 80 g ištirpinto sviesto, 2 kiaušinių. Džiovintus pomidorus ir dešrą „Chorizo“ smulkiai supjaustykite. Sūrio malūnėliu sumalkite riešutus ir parmezano sūrį. 3 l dubenyje plakti skirta šluotele išsukite miltus, kepimo miltelius, migdolus, parmezaną. Įmaišykite ištirpintą sviestą, kiaušinius, raudonėlius, džiovintus pomidorus ir dešrą. Silikoninį padėklą pastatykite ant orkaitės grotelių. Ant padėklo išdėliokite po kauburėlį tešlos ir šiek tiek suplokite, kad gautumėte sausainėlio formą. Kepkite 210 °C temperatūros apatinėje orkaitės dalyje 12–14 min.“
Seniau Italijoje pomidorai buvo džiovinami ant namų stogų.
Pomidorų džiovinimas
Saulėje džiovintų pomidorų skonis priklauso nuo daugelio dalykų – vaisių rūšies (pasaulyje priskaičiuojama net 7 500 pomidorų rūšių) ir jų sunokimo laipsnio, dirvožemio sudėties, vasaros oro sąlygų.
Saulėje džiovinti pomidorai gaminami labai paprastai. Pirmieji tokį būdą sugalvojo italai, norėdami šiuos gardžius vaisius išsaugoti žiemai. Gerai prinokę vaisiai surenkami, perpjaunami per pusę, pabarstomi žiupsneliu druskos ir džiovinami saulės kaitroje. Seniau Italijoje jie buvo džiovinami ant namų stogų, dabar sudedami ant grotelių, kurios pritaisomos prie specialių stelažų lauke. Nuo įvairių vabzdžių pomidorai apsaugomi tinkleliu. Dažniausiai džiovinama nuo dviejų dienų iki savaitės. Tinka įvairių rūšių pomidorai, bet kuo mėsingesni, tuo geresni. Dažniausiai pasirenkami vadinamieji slyviniai. Beje džiovinami ne tik raudoni, bet ir geltoni. Pastarieji ypač mėgstami Amerikoje. Gerai išdžiūvę pomidorai neturi būti traškūs. Jie išsaugo visas maistines savybes.
Pomidoruose gausu vitamino C, A, E, B6, aminorūgščių, bet svarbiausia – jų sudėtyje yra antioksidanto likopeno, saugančio nuo raukšlių ir, kaip teigiama, nuo vėžio ir širdies ligų. Beje, 1 kg saulėje džiovintų pomidorų pagaminti sunaudojama 8–14 kg šviežių vaisių.
• Alyvuogių aliejuje konservuoti saulėje džiovinti pomidorai kainuoja 2–3 kartus brangiau nei paruošti saulėgrąžų aliejuje.
• Pusiau saulėje džiovinti pomidorai iš karto ruošiami aliejuje su prieskoniais. Jie būna žymiai sultingesni, bet ne tokie saldūs kaip iki galo saulėje išdžiovinti vaisiai.
• Daugiausia pomidorų užaugina ir išdžiovina saulėje Kinijos gyventojai. Taip pat daug jų paruošia amerikiečiai, ypač Kalifornijoje. Lietuvoje populiariausi saulėje džiovinti pomidorai, paruošti Turkijoje, Tunise, Italijoje. Beje, italai net perka prinokusius pomidorus iš Turkijos, nes eksportuoja jų daugiau, nei užaugina.
©Geras skonis
Jolanta Vitkutė
Žurnalistė, besidominti gastronomijos, kelionių temomis. Su žurnalu “Geras skonis” bendradarbiauja daugiau nei dešimtmetį. Šiuo metu gyvena Meksikoje.