Rudenėjant, šąlant orams, dažnas dairomės patrauklių vietų, kur galėtume pabėgti nuo atšiauraus klimato ir pilko dangaus. Kaip gi atrodo tobula vieta tobuloms atostogoms? Veikiausiai labai panaši į rojaus kampelį Žemėje: balto smėlio paplūdimys, žydras jūros ar vandenyno vanduo, egzotiška augalija, maloniai nuteikiantis bangų mūšos garsas ir visuomet šildanti saulė. Ir, nors šį kartą kalbėsime tikrai ne apie atostogas, neabejoju, kad šios asociacijos ne kartą iškils, o atostogų nuotaika sustiprės. Mat šį sykį jums pristatome dizaino viešbutį, priklausantį „Design Hotels“ tinklui, įsikūrusį egzotiškame tolimajame Balyje, Indonezijoje, kurio pavadinimas – sutikite – skamba kaip burtažodis, pranašaujantis nepamirštamus įspūdžius: „Suarga Padang Padang“.
Šiek tiek apie „Design Hotels“ tinklą
„Suarga Padang Padang“ yra vienas naujausių viešbučių, įtrauktų į „Design Hotels“ tinklą, vienijantį dėmesio vertas, stilingas, unikalias apgyvendinimo įstaigas visame pasaulyje.
„Design Hotels“ tinklo pradžia siekia 1993-iuosius, kai J. Peteris Schweitzeris ir Clausas Sendlingeris įsteigė Kalifornijos korporaciją „Design Hotels, Inc.“. Tuo metu C. Sendlingeris buvo vokiečių kelionių agentūros „Co-ordinates GmbH“, įsikūrusios Augsburge, Vokietijoje, bendraturtis (kartu su verslo partneriu Peteriu Knodleriu). Būtent C. Sendlingeris, kuris, be to, buvo ir viešųjų ryšių specialistas, ėmė įvairiose pasaulio šalyse ieškoti viešbučių, teikiančių neįprastus gyvenimo būdo įspūdžius. 2001 m. „Design Hotels“ tinklas jau turėjo 23 narius, o centrinė jo būstinė perkelta į Skotsdeilą (Scottsdale) Arizonoje. Galiausiai 2004 m., kelissyk pakeitęs centrinės būstinės lokaciją, pagrindinis „Design Hotels AG“ tinklo biuras įsitvirtino Berlyne, Vokietijoje, kur veikia iki šiol. Dabar jam priklauso atšakos Londone, Barselonoje, Niujorke bei Singapūre. Šiuo metu „Design Hotels“ jungia beveik 300 viešbučių daugiau nei 60-yje pasaulio šalių.
Ne tiek viešbučių, kiek istorijų rinkinys
Visi „Design Hotels“ tinklo viešbučiai siūlo lankytojams neįprastus potyrius ir atspindi originalią savininkų viziją. Beje, svarbu paminėti, kad „Design Hotels“ čia nedaro jokios įtakos – tik teikia centralizuotas verslo plėtros, apgyvendinimo ir viešųjų ryšių paslaugas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tinklui priklausantys viešbučiai tarpusavyje neturi nieko bendra. Tačiau iš tiesų visus juos vienija tai, jog tiek viešbučio išorėje, tiek viduje turi būti stiliaus bruožų, atspindinčių aplinką ir perteikiančių vietos atmosferą.
Kitas svarbus veiksnys susijęs su viešbučių dizainu. Visų jų interjerų kūrėjai siekia ne tik sudominti ar pradžiuginti lankytojus, bet ir papasakoti jiems ištisą istoriją – ne veltui „Design Hotels“ tinklalapyje rašoma, jog ši bendrija – labiau ne viešbučių, o daugybės nepaprastų vietų, galinčių papasakoti savo unikalias istorijas, rinkinys. Kiekvieno dizaino viešbučio koncepcija privalo būti stipri ir vientisa. Be to, ypatingas dėmesys čia skiriamas detalėms, neretai turinčioms tiek funkcinę, tiek simbolinę prasmę. Toli gražu ne paskutinę vietą užima ir meno kūriniai: fotonuotraukos, koliažai, tapybos darbai, instaliacijos, skulptūros ar bareljefai. Meno kūriniams gali būti priskiriami ir legendinių dizainerių sukurti ikoniniai baldai, interjero detalės, pavyzdžiui, šviestuvai ir pan.
Vos įkurtas, „Design Hotels“ tinklas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje, o jam priklausyti kasmet siekia daugiau nei 400 viešbučių, iš kurių maždaug 20 tampa pilnateisiais nariais ir patenka į „Design Hotels“ interneto svetainę, kasmet leidžiamą katalogą bei specializuotas publikacijas.
Į Balį – pabėgti nuo „tikro pasaulio“
„Design Hotels“ tinklui priklausantį viešbutį „Suarga Padang Padang“ įsteigė šeima, kuri daugelį metų važinėjo į Balį, ieškodama ramybės ir siekdama pabėgti nuo „tikro pasaulio“ keliamo streso. Galiausiai čia ji persikėlė gyventi visam laikui ir atidarė viešbutį. Šis su meile ir didžiule pagarba supančiai aplinkai įrengtas statinys įkūnija subtilią pusiausvyrą tarp senųjų vertybių ir daugiakultūrio XXI a. gyvenimo stiliaus išskirtinėje Balio salos aplinkoje.
Į dangų nuo uolėtos vandenyno pakrantės besistiebiantis bambukinis stebuklas
Viešbučio tiesiog neįmanoma nepastebėti – šis prabangus, ekologiškas vertybes puoselėjantis poilsio kompleksas iškilęs ant 220 metrų aukščio uolos ir traukia akį savo neįtikėtina bambukine struktūra, kuri apima 1600 kv. metrų plotą ir šauna 12 metrų aukštyn į dangų. Siekiant išlaikyti harmoniją tarp gamtos ir struktūros, viešbučio statybai naudotos išskirtinai vietinės medžiagos – tai tobulas šiuolaikinės tropinių kraštų architektūros ir Vakarų pasaulio technologijų bei Balio meistrų darbo derinys. Sklandų oro kondicionierių, apšvietimo ir kitos įrangos darbą užtikrina atsinaujinančios energijos bei mažai energijos naudojančios technologijos. Autentiškos, natūralios aplinkos komfortą padidina svečių poreikiams pritaikyti modernūs įrenginiai. Atviros struktūros bei skliautuotos pastato lubos kuria ramybės šventovės įspūdį, kurį dar labiau sustiprina gaivinantis vandenyno brizas, natūraliai vėsinantis viešbučio erdves.
Vietinė simbolika viešbučio interjere
Viešbutyje yra 36 kambariai, paviljonas bei vilos, išsidėsčiusios 1,5 ha plote. Kambarių plotas varijuoja nuo 61–72 kv. metrų „Muso Pentroom“ iki 750 kv. metrų „Bajau Villa“. Beveik visuose kambariuose įtaisytos privačios terasos, kai kur, pavyzdžiui, „Wantilan Villoje“, įrengti atviri vonios kambariai bei terasos su gultais, virtuvėlėmis, valgymo zona ir kt. O štai 225 kv. metrų ploto „Jurang Villa“ turi denį ir pavėsinę, pietų erdvę, poilsio zoną su gultais po atviru dangumi bei privatų baseiną. Pro visų kambarių bei vilų langus atsiveria užburiantys panoraminiai vandenyno, kurorto bei sodų vaizdai.
Viešbučio kambarius puošia rankų darbo detalės ir dizaino elementai, įkūnijantys šio tolimo ir egzotiško krašto simboliką. Svečius į Archipelago gyvenimą įtraukia portretai bei vietinės gamtos peizažai, taip pat grindų dekoras bei batikos motyvai, tokie būdingi šiems kraštams. Neapsieita ir be komodų, pagamintų iš vietinio rotango, taip pat čia gausu ornamentiškų puošybos detalių, pagamintų iš kriauklių.
Šiame poilsio komplekse taip pat įrengti du lauko baseinai, poilsio baras ir šiuolaikinio stiliaus restoranas „Dugong“.
Restoranas „Dugong“: Indonezijos kvapai, skoniai ir spalvos jūsų lėkštėje
Viešbučio restoranas „Dugong“ pavadinimą gavo nuo vietinio gyvūno – jūrų karvės. Šių gyvūnų populiacija gyvena vandenyse, skalaujančiuose kurorto krantus. Restorano specializacija –vegetariški bei iš vietinės žuvies ir jūrų gėrybių paruošti patiekalai. Būtent dėl šios priežasties pavadinimui pasirinktas jūros gyvūnas pasirodė esąs tobulai tinkantis ir puikiai atspindintis restorano filosofiją. Vis dėlto profesionali restorano virtuvės komanda lankytojams siūlo ir puikių patiekalų iš Balyje auginamų kiaulyčių mėsos bei vištienos, nes šie produktai lengvai prieinami, todėl – visada itin švieži.
Vietiniai ingredientai sudaro restorano virtuvės pagrindą. Jie atgabenami iš vos 50-ies km spinduliu nuo viešbučio išsidėsčiusios teritorijos. Išskirtinis dėmesys vietiniams ir sezoniniams produktams leidžia virtuvės šefams būti kūrybingiems, lankstiems ir inovatyviems kuriant šiuolaikišką meniu ir derinant progresyvų vakarietišką mąstymą su tradicine Indonezijos ir Pietryčių Azijos virtuvės patirtimi.
„Dugong“ restoranas, įkvėptas supančio kraštovaizdžio, kviečia lankytojus atrasti Indonezijos grožį lėkštėje. Skonių patirtį restorane siūlome pradėti mažose lėkštelėse patiekiamais užkandžiais, sužadinsiančiais apetitą bei norą tęsti mėgavimąsi maistu. Iš užkandžių būtinai paskanaukite žaliųjų daržovių gaspačo, tuomet paragaukite lengvai sūdyto tuno karpačo, patiekiamo su japoniniais ridikais, imbierų žiedais ir sojų sultiniu. Tada jau metas pereiti prie didžiųjų lėkščių ir pagrindinių patiekalų. Bene žymiausi restorano patiekalai yra: garuose ruoštas Pietų Azijos otas su sojų sultiniu, japoniniais ridikais ir imbierų žiedais; taip pat viščiukas, įvyniotas į banano lapą, patiekiamas su bananų žiedais, bulvėmis ir bananų lapų padažu.
Tam, kad įsitikintumėte, kokio nepaprasto gardumo vietinės jūrų gėrybės, užsisakykite tai, ką žvejai sugavo būtent šią dieną. Šviežia žuvis bei jūrų gėrybės į restorano virtuvę patenka iš žymiojo Jimbaran turgaus. Visa tai patiekiama su glazūruota citrina, pomidorų kompotu ir bulvių kremu.
Desertų meniu atkreipkite dėmesį į Balio sūrių rinkinį ir paskanaukite šokoladinio fondano (fondanas (pr. fondant) – tai pyragėlis su saldžia ir tiršta mase viduje – K. N.). Nors jo teks šiek tiek luktelėti, tobulas šokolado, ananasų ir kokosų pieno kremo derinys tikrai to vertas.
Pietų ar vakarienės pabaigoje atsigaivinti padės stiklinė šviežiai spaustų egzotinių vaisių sulčių arba šaltoji arbata. Malonius įspūdžius pratęsti galėsite poilsio zonoje ar bare. Kad ir ką pasirinktumėte, gastronominė patirtis, kurią įgysite apsilankę restorane „Dugong“, bus nepamirštama.
Bukit pusiasalis – banglentininkų rojus
Viešbutis įsikūręs Balyje, pačioje kurorto širdyje, Bukit pusiasalyje, vos 2 minutės kelio pėsčiomis nuo paplūdimio. Jis yra tik 20 km nutolęs nuo Ngurah Rai tarptautinio oro uosto (DPS). Ši vietovė – tikras Pietryčių Azijos perlas. Bukit pusiasalis pakeri savo grožiu. Tokio nerasite niekur kitur Balio saloje: namai pastatyti ant įspūdingų uolų, nuo kurių atsiveria vaizdas į vandenyną. Be to, Balio Bukit pusiasalis jau XX a. 7–8 deš. tapo banglentininkų traukos tašku. Čia suplūsta daugybė drąsuolių iš viso pasaulio, siekiančių pasigalynėti su įspūdingomis bangomis. Ne veltui 7–8 deš. Balis taip sužavėjo banglenčių sportą dievinančius australus, kad daugelis jų liko čia gyventi, sukūrė šeimas ir įsiliejo į vietinių žmonių kasdienybę.
Viešbučio apylinkės ypač tinkamos važinėtis dviračiais, maudytis, kitoms aktyvioms pramogoms, galima aplankyti ant vandenyno skardžio iškilusią Uluvatu šventyklą ir puikiai leisti laiką išskirtinio grožio balto smėlio paplūdimiuose: Balangan, Bingin, Dreamland, Padang-Padang ir Suluban. Taigi, apsilankę „Suarga Padang Padang“, patenkinsite ne tik natūralios, egzotiškos estetikos paieškų, šilumos ir saulės trūkumo poreikį, bet ir užsitikrinsite tobulų atostogų potyrius.
©Žurnalas „Geras Skonis“
Kristina Noreikienė
Straipsnių autorė
Su „Geru skoniu“ bendradarbiauju jau nuo 2004 metų. Per tuos daugiau nei dešimtį metų keitėmės abu – ir žurnalas, ir aš ☺ Augome, tobulėjome, subrendome ir… tapome neatskiriama vienas kito dalimi.
Mano straipsnių temos – interjerai, restoranų, viešbučių pristatymai, asmenybės, porceliano istorija, dizainas / mada, papuošalai, parodų apžvalgos, baldai, indai; kava, kokteiliai ir daugelis kitų.