Apie restoraną

Restorane tęsiame prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijas. Iki Antrojo pasaulinio karo Vilnius buvo pasiekęs gastronomijos aukštumas. Kūrėsi buržuazijos sluoksnis, kurį sudarė fabrikų savininkai, gydytojai, teisininkai, į miestą kėlėsi daug bajorijos. Vilniaus miestietišką virtuvę stipriai veikė aukštosios prancūzų gastronomijos mados. Tuo metu maisto kultūra labai stipriai augo, buvo leidžiamos kulinarinės knygos, turtingieji vilniečiai samdydavo šeimininkes, o dar turtingiausieji – turėdavo net šefą ir visą virtuvės darbininkų brigadą, idėjų patiekalams pasisemdavo iš kelionių ir užsienio kulinarinių leidinių.

Be to, reikia nepamiršti, kad kad Vilniuje XIX a pabaigoje XX pradžioje lietuvių buvo palyginti nedaug.  Pagrindinę gyventojų dalį sudarė lenkai, rusai ir žydai, tad Vilnietiškoje maisto kultūroje dar persipina ir totoriškos, slaviškos ar vokiškai-žydiškos tradicijos.

Mūsų receptai pasiskolinti iš senųjų kulinarinių knygų ir net unikalių to meto šeimininkių užrašų. Pagrindinis šaltinis, kuriuo remiasi, – XIX a. pab. Vincentos Zavadskos kulinarinė knyga „Lietuvos virėja“,  išleista netoli paties restorano – gretimoje gatvelėje.

Tačiau mes nesistengiame atkurti šių receptų „pažodžiui“, nes per šitiek laiko pakito ne tik mūsų pačių skoniai, bet ir technologijos. Tad receptus mūsų šefas, be abejo, vilnietis, adaptuoja šiandienai  orientuojantis į šių laikų skonio paletę, struktūrą ir pan.

Ir pats restoranas įsikūręs pastate menančiame kelis šimtus metų. Stalai, kėdės yra antikvarinės, daug kitų šimto metų senumo detalių.

Gastronomijos savaitės degustacinis meniu, 20 Eur arba 30 Eur asmeniui

20 Eur asmeniui

Šiltos šakninių daržovių salotos su špinatais, sviestinių pupelių kremu ir moliūgų padažu

Krosnyje keptas moliūgo ir špinatų apkepas su salotėlėmis

Obuolių desertas su sviestiniais riešutiniais trupiniais  ir peletrūnų padažu

30 Eur asmeniui

Šiltos šakninių daržovių salotos su špinatais, sviestinių pupelių kremu ir moliūgų padažu

Ėriuko kumpio kepsniukas su bulvių kroketu, degintų baklažanų kremu ir porto vyno padažu

Obuolių desertas su sviestiniais riešutiniais trupiniais  ir peletrūnų padažu

Šv. Mykolo 4-1, Vilnius

Rezervacijai:

8 688 22210

info@mykolo4.lt

Degustacijų patiekimo laikas:

I – VII 12:00 – 22:00