Būna progų, kai aplinkybės klostosi taip sklandžiai, skirtingi elementai dera taip darniai, jog kyla mintis, kad neapsieita be kokios nors aukštesnės jėgos pagalbos. Tokia mintis galėjo šauti į galvą ne vienam svečiui, gegužės 25-osios, ketvirtadienio vakarą, viešėjusiam svetingumo komplekse „Monte Pacis“, įsikūrusiame didingame Pažaislio vienuolyno ansamblyje. Tąvakar čia susipynė net kelios progos, viena jų – Lietuvos „Chaîne des Rôtisseurs“ padalinio narių susitikimas.

Į svetingumo kompleksą atvykusius svečius apgaubė ypatinga atmosfera – glostė pamažu besileidžiančios saulės šviesa ir šiluma, ryškia žaluma džiugino augalija, jaukiu glėbiu  pasitiko išlakiojo Pažaislio vienuolyno ansamblio mūrai.

Neeilinis šis vakaras buvo ir pačiam svetingumo kompleksui – juo atidarytas jau 10-asis „Monte Pacis“ vasaros sezonas. Komplekso savininkė, someljė Indra Ramanauskienė kartu su bendraminčiais pasistengė, kad jubiliejinio sezono startas būtų išties įsimintinas ir pakvietė į progresyvios klasikinės muzikos ir gastronomijos degustaciją. Tad „Monte Pacis“ restorano vyriausiajam virtuvės šefui Raimundui Dambrauskui teko maloni, bet ir atsakinga užduotis – sukurti meniu, kurio patiekalai ne tik, kaip įprastai, būtų derinami su vynu, tačiau ir su gyvai skambančia muzika. Šios misijos virtuvės meistras ėmėsi su didžiuliu azartu – patiekalus kūrė klausydamasis J.S. Bacho, A.Vivaldžio kūrinių…#

O toji gyvai skambanti muzika – jokia metafora, nes vakarienės metu įžanga į kiekvieną patiekalą tapdavo muzikos kūriniai, kuriuos scenoje atliko Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO, vadovaujamas Gedimino Gelgoto. Kaip teigė svečius prieš vakarienę pasveikinusi „Monte Pacis“ vadovė I.Ramauskienė, tokia ekstravagantiška idėja – derinti maistą ir muzika – pirmiausiai šovė jai, o tuomet beliko įtikinti talentingą, į naujus projektus drąsiai neriantį G.Gelgotą, jog ji išties įgyvendinama ir gali suskambėti visu gražumu.

Progresyvios klasikinės muzikos ir gastronomijos degustaciją.

Kaip puikiai buvo realizuotas šis sumanymas, turėjo progą įsitikinti tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ padalinio Lietuvoje nariai, tapę ir klausytojais, ir išskirtinio meniu degustuotojais. Beje, pati asociacija „Chaîne des Rôtisseurs“ dar 1950-aisiais įkurta Paryžiuje ir vienija gastronomijos srities profesionalus ir mėgėjus, dabar jai priklauso nariai net 80-yje pasaulio šalių. Viena jų – Lietuva, o jos nariai siekia burti profesionalus ir mėgėjus, kurie domėtųsi kulinarijos menu, vyno ir kitų gėrimų vartojimo kultūra, dalintųsi sukaupta patirtimi.

„Chaîne des Rôtisseurs“ siekia skatinti gastronomijos meno vystymąsi ir rengia gurmaniškus pietus ar vakarienes įvairiuose Lietuvos restoranuose – štai „Monte Pacis“ ši draugija, mūsų šalyje veikianti nuo 2006-ųjų, lankėsi jau trečiąsyk. „Chaîne des Rôtisseurs“ padaliniui Lietuvoje vos tik susikūrus, jis vienijo 43 narius, o dabar – jau 90 maisto entuziastų. Kiekvienas naujas draugijos narys tokiu tampa jam įteikiant regalijas ir diplomą.

Vakaro svečiai

Kokiais gi maisto ir muzikos deriniais išskirtiniame svetingumo komplekso „Monte Pacis“ vakare mėgavosi šios draugijos nariai ir kiti svečiai? Vakarienė prasidėjo J.S.Bacho muzika, o nutilus paskutiniams garsams ant stalų atkeliavo šaltasis užkandis – lydekų „croquette“ su ikrais bei įvairiomis daržovėmis. Naujų idėjų kameriniam orkestrui NIKO atlikus Antonio Vivaldi „Vasarą“, ant vakarienės stalų atkeliavo karštasis užkandis, paruoštas iš ypatingų brandintų ryžių, krabų mėsos, žirnelių, lietuviškų smidrų, sūrio ir vytintos šoninės traškučių.

Atlikėjams pratęsus A.Vivaldi temą ir nuskambėjus jo „Žiemai“, atėjo metas įspūdingam karštajam patiekalui, kuris stebino ir išvaizda, ir skoniu. Centriniu jo ingredientu tapo lietuviška elniena, marinuota granatmedžio vaisių sėklų sultyse bei užklota ryškiaspalve, želė tekstūros raudonojo vyno ir burokėlių oda.

Muzikiniam desertui naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO patiekė A.Piazollos ikonišką kūrinį „Libertango“, žymėjusį lūžį šio kompozitoriaus karjeroje – posūkį nuo klasikinio  tango, naujovių paieškas. Vakarienę vainikavęs desertas, kurį svečiams taip pat kūrė virtuvės šefas R.Dambrauskas, savo išore gal ir galėjo priminti nuosaikų klasikinį desertą, tačiau jo skonis ragavusiems leido atrasti kai ką naujo – „dulce de leche“ kremo, pekanų riešutų „praline“, morengų, putėsių ir biskvito derinį.

Vakaro svečiai bei R. Dambrausko kurti patiekalai

Beje, gėrimų ir maisto dermė tąvakar buvo nepakartojama, tai nė nestebina, nes pati komplekso šeimininkė I.Ramanauskienė yra itin patyrusi someljė, gėrimų derinimo prie maisto užduoties besiimanti su precizika, tikra aistra, o kartais ieškodama ir tam tikros simbolikos. Tarkime, prie pagrindinio vakarienės patiekalo ji derino itališką raudonąjį vyną, kuriam lygiai tiek pat metų, kaip ir svetingumo kompleksui „Monte Pacis“, o desertą papildė švelniai sirupiškas vynas, pagamintas dar 1985-aisiais.

Tą vakarą Pažaislyje tvyrojo ypatinga atmosfera, svečiams leidusi pajusti ir tarpusavio bendrystę, ir visų vakarienės sudedamųjų dalių dermę. Tokių renginių prisiminimai įstringa ilgam, o vėliau kviečia vėl ir vėl grįžt į vietą, kur buvo taip jauku ir gera.