Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

Vasara jau visai čia pat, o šilti gegužės vakarai, atrodo, ją dar labiau priartina. Tokiais vakarais norisi džiaugtis gyvu miestu, smagia kompanija, skaniu maistu. Ir net nelabai svarbu, kokia tai savaitės diena! Gegužės 22-osios, pirmadienio vakarą, smalsius gurmanus į pasimatymą pakvietė „Gero skonio“ klubas, o šis pasimatymas vyko ypatingoje sostinės vietoje.

„Legendinis“ – tai epitetas, kuris bene dažniausiai skiriamas restoranui „Neringa“ Vilniuje. Turintis neeilinę istoriją, atnaujintas, tačiau išsaugant autentišką interjerą, jis traukia ir ištikimus senuosius lankytojus, ir tuos, kas iki atnaujinimo čia gal nė nėra buvę.

Lygiai taip pat ir žurnalo „Geras skonis“ inicijuotos klubo vakarienės visada sulaukia ir tų, kurie jose lankosi jau nepirmąsyk, yra tapę bemaž bičiuliais, ir tokių žmonių, kurie smalsiai dairosi čia viešėdami pirmąsyk. Šią gražią dermę sveikindama vakaro „Neringoje“ svečius akcentavo ir žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė-Gurevičė.

Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

Vakarienė pažėrė ir kitų kontrastų, kurie galiausiai tobulai derėjo tarpusavyje. Tarkime, meniu, vyriausiosios restorano šefės Honoratos Lyndo kurtame būtent šiam vienam vakarui, puikiai derėjo patiekalai iš mėsos ir tokie, kuriuose mėsą pakeičia augalinės jos alternatyvos. Svečiams net buvo sunku apsispręsti – kurie jiems buvo labiau prie širdies. Tą paliudijo vakaro pabaigoje vykęs balsavimas už labiausiai patikusį patiekalo ir vyno derinį.

Kad galėtų skleistis virtuvės šefės ir jos komandos kūrybiškumas, netrūktų kokybiškų ingredientų, pasirūpino nuolatiniai „Gero skonio“ klubo partneriai. Įmonė „Baltic Larus“ tapo puikios kokybės triušienos ir antienos tiekėja, o įmonė „Nestlé“ suteikė galimybę virtuvės komandai improvizuoti su augaliniais mėsos pakaitalais – „Garden Gourmet“ linijos produktais. Kaip sakė virtuvės šefė H.Lyndo, ją itin maloniai nustebino ir mėsos kokybė, ir inovatyvūs augaliniai produktai.

Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

Tad nieko keisto, jog ir svečius žavėjo ir patiekalų išvaizda, ir skonis. Net ir pati šefė pridūrė, jog vakaro meniu buvo orientuotas į pavasarį, spalvas, taip pat buvo ir šiek tiek „neringiškumo“, ir net šiais metais švenčiamo sostinės jubiliejaus motyvų.

Tarkime, ryškiomis spalvomis stebino užkandžiui patiekti burokėlių falafeliai su pomidorų salsa ir jogurto padažu, ir pagrindiniu patiekalu tapusi anties krūtinėlė su morkų piure ir burokėliais. O štai desertas – juodojo šokolado pyragaitis su kava – atidavė pagarbą 700 metus besitęsiančiai Vilniaus istorijai.

„Gero skonio“ vakarienės neįsivaizduojamos be gėrimų, kurie visada kruopščiai derinami prie kiekvieno patiekalo. Šįsyk vyną prie kiekvieno jų parinko ir pateikimu rūpinosi įmonės „Promo Cash&Carry“ atstovai. Deriniai buvo nepriekaištingi, tas nė nestebina, mat tai profesionalų komanda – įmonė yra plataus vartojimo prekių didmeninės prekybos lyderė Baltijos šalyse. O susitikimas „Neringoje“ buvo dar ypatingesnis, nes vyną svečiai ragavo iš išskirtinio dizaino prekės ženklo „Riedel“ taurių. Gėrimų žinovė Jūratė Sprindžiūnaitė ne tik pažėrė įdomių faktų iš šio gamintojo istorijos, bet ir atskleidė, kokią milžinišką įtaką tam, kokį vyno aromatą užuodžiame, kokį skonį jaučiame, turi būtent taurės. Tad svečiai galėjo pajusti ir vyno iš Pinot Noir, derinto prie antienos, ir rieslingo, lydėjusio triušio teriną bei veganišką „Piemenėlių pyragą“, subtilybes, ir kaip puikiai kartu suskamba chardonnay vynuogė su falafeliais ar prosecco su desertu, dvelkiančiu šokoladu ir kava.

Subtilių detalių buvo ir daugiau. Įmonė „ForHoreca“, dar vienas vakarienių partneris, kvietė atkreipti dėmesį į padavėjų ir virtuvės komandos aprangą.

Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

Ši bendrovė siūlo itin platų darbo rūbų asortimentą, dirba su itin stipriais gamintojais, kurių drabužiai yra ne tik elegantiški, tačiau ir patogūs, ilgaamžiai, juose apgalvota kiekviena detalė. O kai kuriems svečiams vakarienė tapo proga išbandyti ir lauko baldus, irgi pristatomus šios įmonės. Juk vėlyvas pavasaris, vasara ir yra tas metas, kai verta atnaujinti lauko terasų baldus. Šiltuoju sezonu būtent jos neretai tampa bet kurio restorano veidu. Vakarienei baigiantis paklausti, ar patogiai sėdi, tie, kam teko laimė įsitaisyti ant elegantiškų kėdžiųjų, komentavo, jog yra itin patogiai įsitaisę.

Vakarui judant į pabaigą, Vilnių apgaubus sutemoms, visi buvo pakviesti kilti nuo kėdžių ir pakilti į „Neringos“ terasą ant stogo. Tie, kam tai buvo pirma proga čia atsidurti, aikčiojo nuo atsivėrusios panoramos, o atsidūrę čia nepirmąsyk, prisipažino, jog ši erdvė tiesiog negali nestebinti.

Suburti, nustebinti, padovanoti naujų skonio patirčių – toks ir yra šių jau porą dešimtmečių besitęsiančių klubo vakarienių tikslas.

Žurnalas „Geras skonis“, jau daugiau kaip dvidešimt metų rašantis apie maistą, gėrimus, stalo kultūrą, aplink save subūrė didžiulį maisto entuziastų būrį. Nepanorus likti teoretikų arena bei trokštant pažinti savo skaitytoją, bendrauti su juo, gimė „Gero skonio“ klubo idėja. O ji ir paprasta, ir ypatinga: bent kartą į mėnesį drauge su bendraminčiais aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui paruoštų patiekalų.