• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Kalbėdami apie kulinarinius šedevrus, dažniausiai mintimis nuklystame į Paryžių, Romą ar Milaną, kur pasaulio išrinktieji suvažiuoja į garsiausių dizainerių madų šou ir kartu mėgaujasi virtuvės meistrų išmone. Amerikiečių virtuvė mums dažniausiai asocijuojasi su mėsainiais. Bet juk Amerikos virtuvės šefai užima garbingas vietas tarp pasaulio geriausiųjų ir skina laurus vietinių kritikų vadinamuose maisto pasaulio „Oskaruose“.

Susipažinkime – Jameso Beardo fondo apdovanojimai – tai didžiulis renginys, skirtas Amerikos gastronomijos tėvo – Jameso Beardo – gimtadieniui paminėti ir virtuvės meistrų kūrybai pagerbti. Per apdovanojimų ceremoniją, kuri vyksta kiekvienais metais pirmąjį gegužės pirmadienį, renkami geriausi Šiaurės Amerikos virtuvės šefai, restoranai, maisto ir gėrimų žurnalistai, knygų autoriai, restoranų dizaineriai ir elektroninės žiniasklaidos profesionalai. Renginio kulminacija – tai daugiau nei 30 Jameso Beardo fondo geriausių virtuvės meistrų autorinių darbų degustacija.

Apie Jameso Beardo fondą

1986 m. įkurto Jameso Beardo fondo misija yra iškilmingai paminėti, puoselėti ir gerbti Amerikos kulinarinį paveldą. Kulinarinių knygų autorius ir mokytojas Jamesas Beardas buvo amerikietiškos virtuvės aukščiausios kategorijos meistras. Jis ugdė profesionalių virėjų ir maisto entuziastų kartą, skiepydamas jai sveiko ir skanaus maisto vertės pojūtį.

Šiandien Beardo fondas tęsia pradėtas tradicijas ir administruoja daugybę įvairių programų, apimančių švietimo iniciatyvas, maisto pramonės apdovanojimus, stipendijas kulinarijos studentams, kulinarinius leidinius. Fondas taip pat išlaiko istorinius Jameso Beardo namus Niujorke (plačiau apie juos skaitykite šio numerio straipsnyje „Jamesas Beardas – Amerikos gastronomijos tėvas“).

  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

2012 m. rugsėjį fondas užmezgė diplomatinį kulinarinės partnerystės bendradarbiavimą su JAV protokolo tarnybos departamentu (U.S. Departamento of State’s Office of Protocol) ir padėjo sukurti Amerikos šefų korpusą, kuris skatina vartoti vietinius Amerikos produktus, rūpinasi Amerikos kulinarijos kultūra bei istorija ir remia geriausius amerikietiškos virtuvės meistrus užsienyje, pasitelkdamas įvairias tarptautines programas ir iniciatyvas.

Apie Jameso Beardo apdovanojimus

Apimantys visus kulinarinės veiklos aspektus – nuo virtuvės meistrų ir restauratorių, kulinarijos knygų autorių ir maisto žurnalistų iki restoranų dizainerių ir architektų – Beardo apdovanojimai yra didžiausia garbė maisto ir gėrimų specialistams, dirbantiems Šiaurės Amerikoje.

Šie apdovanojimai įteikiami kiekvienų metų pavasarį Avery Fisher salėje, Linkolno centre. Nominantai ir laimėtojai yra maloniai sutinkami Niujorke rengiamose iškilmėse, kurios tapo ryškiausiu metų gastronominiu įvykiu.

1990 m. įsteigtas Jameso Beardo apdovanojimų komitetas renka geriausius kulinarijos profesionalus ir tęsia fondo misiją – išsaugoti ir ugdyti Amerikos kulinarijos paveldą ir įvairovę. Kiekviena apdovanojimų kategorija turi atskirą apdovanojimų komitetą, susidedantį iš industrijos profesionalų, kurie savanoriškai skiria savo laiką teisėjų atrankai, procedūrų ir vyraujančios politikos stebėsenai. Visi laimėtojai gauna pažymėjimą ir grakštų medalioną su išgraviruotu Jameso Beardo fondo apdovanojimų ženklu. Piniginių prizų nėra.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Jolanta Vitkutė
  • Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

Jolanta Vitkutė

 

Žurnalistė, besidominti gastronomijos, kelionių temomis. Su žurnalu “Geras skonis” bendradarbiauja daugiau nei dešimtmetį. Šiuo metu gyvena Meksikoje.