Puraus, auksinio smėlio ir žydrų pakrančių apsupti Goa regiono kurortai – tikras idiliško poilsio užutekis kontrastais stulbinančioje Indijoje. Nusprendus pasisvečiuoti šioje šalies dalyje, rekomenduojame susidaryti du lankytinų vietų sąrašus. Pirmąjį dedikuokite gamtos sukurtų stebuklų apžiūrai, o antrąjį – restoranams ir kavinukėms, kuriose gurmaniškų potyrių knygą „atversite“ skanaudami tradicinių Goa virtuvės patiekalų ir gėrimų.

Indija iš arčiau: prabanga ir skurdas

Indijoje gyvena 1,2 milijardo (1 000 mln.) žmonių. Manoma, jog maždaug 250 000 m. prieš Kristų arijai iš Centrinės Azijos atkeliavo ir apsigyveno šiose žemėse. Šiandien Indija vystosi neįtikėtinu greičiu. Ten, kur prieš tūkstantmečius gyveno Buda, šiandieną yra antroji pasaulyje pagal stiprumą ir išsivystymą interneto bei kompiuterinių technologijų pramonė. Šalis turi savo pasaulio palydovus kosmose ir atominio ginklo pramonę.

Pirmas įspūdis išlipus iš lėktuvo – karštis, dulkės, ryškios spalvos, prieskonių ir smilkalų kvapai, triukšmas ir chaosas. Turi praeiti šiek tiek laiko, kol per chaoso šydą pradedi regėti įspūdingą gamtos ir architektūros grožį. Elegantiški Himalajų kalnai snieguotomis viršūnėmis ir prabangūs maharadžų rūmai, dykumos ir vandens kriokliai, šventoji upė Gangas bei pačios naujausios technologijos, nesuvokiama prabanga ir visiškas skurdas. Kontrastais stulbinančioje šalyje gyvena daugybė garsių, sėkmės lydimų milijardierių verslininkų ir milijonai beraščių moterų, vargšų, luošų išmaldos prašytojų. Maharadžų rūmai apstulbins prabanga, prašmatnia architektūra, o kaimuose išvysite paprastutes trobeles, suręstas iš vietinio molio, karvių mėšlo ir šiaudų.

Pietų Goa regiono kurortai keri vandens žydrynėmis ir delikatesiniu maistu

Sidabrinio smėlio, vandens žydrynės ir palmių apsuptas Benaulimo kurortas – turistų ypač mėgstama Goa vieta. Tykus paplūdimys čia sutraukia ramybės išsiilgusius atostogautojus. Žvejyba garsėjantį miestelį žmonės užplūsta dažniausiai savaitgaliais ir vakarais. Benaulime besisvečiuojantys gero maisto mėgėjai privalo užsukti į „Joecons Garden“ restoraną ir įvertinti prieskonių kvapuose skęstančių ugningų patiekalų pasiūlą.

Kitas Pietų Goa regiono miestelis – Betalbatimas – ypatingas tuo, jog turi aukso spalvos smėlio ruožų, kur galima pailsėti virš galvos ošiant palmėms ir mirguliuojant Arabijos jūros bangoms. Tyrinėdami šias apylinkes, išvysite daugybę plaukiojančių delfinų. Užsukus į „Martins Corner“ arba kurį kitą vienos rafinuočiausių Goa vietovių viešbutį ar restoraną, virtuvės šefas pasiūlys paragauti tradicinių vietos virtuvės patiekalų: žuvies troškinio su kokosų pienu ir ryžiais, žaliaisiais pipirais, česnakais, kalendromis, imbieru, kuminu bei cinamonu, pagardinto populiariojo aštraus viščiuko arba Goa regiono delikateso „Sorpotel“. Šis patiekalas yra gaminamas iš plikytos kiaulienos arba ėrienos mėsos ir verdamas aštriame acto padaže. Kai kurie vietiniai jį ruošdami taip pat naudoja gyvūnų kraują. Goa gyventojų ypač pamėgto maisto draugiją dažniausiai lydi korėti, šiek tiek salstelėjusio skonio plikyti „Sanna“ ryžiai ir kokosų duona.

Tai įdomu:
Plotas – 3 166 285 kv. km
Gyventojų skaičius – 1,2 mlrd.
Sostinė – Delis
Valiuta – Indijos rupijos

Kavelosimas (Cavelossim) – pietinės Goa pakrantės kurortas, tituluojamas išties įspūdingu. Tarp Arabijos jūros ir Salo upės įsitaisęs miestelis atvykėlių širdis pavergia žydro vandens ir baltų smilčių duetu, ryžių laukais, ypač dideliu būsto pasirinkimu bei įvairiausiais atjaunėjimą skatinančiais užsiėmimais.

Velsao vardu pavadintas, nedideliame smėlėtos pakrantės ruože įsikūręs kurortas pasiūlys atostogas leisti paplūdimyje, kuriame atrasite ne vieną užkandinę. Vietiniai virtuvės meistrai ant jūsų stalo patieks pikantiškų ir ugningų indiškų karių „Vindaloo“, ruošiamų iš žuvies, vištienos arba kiaulienos, ir kitų puikių šviežių jūrų gėrybių patiekalų.

Šiaurės Goa pakvies užsukti į aukštos klasės restoranus

Šiaurės Goa regione esantis Kalanguto (Calangute) kurortas gali būti drąsiai tituluojamas šiaurės Goa paplūdimių karaliumi. Tai – tipiškas Goa paplūdimys su linguojančiomis vėjyje palmėmis, puraus smėlio ruožais ir daug daug saulės. „Calangute“ (liet. žvejų žemė) pavadinimą iliustruoja kurorto kraštovaizdį puošiantys nedideli Arporos, Bagos ir Kandolimo (Candolim) žvejų kaimeliai.

Kol ramybės išsiilgę poilsiautojai mėgausis Kalanguto tykuma, sporto pramogomis ir judriu naktiniu gyvenimu pasidžiaugti norintys turistai trauks į vos už kelių kilometrų esantį Bagos paplūdimį. Naktinio gyvenimo gatve neretai vadinama Baga garsėja aukštos klasės restoranais, į kuriuos vakarais vietinio maisto paragauti renkasi išrankaus skonio gurmanai.

Benaulime besisvečiuojantys gero maisto mėgėjai privalo užsukti į „Joecons Garden“ restoraną ir įvertinti prieskonių kvapuose skęstančių ugningų patiekalų pasiūlą.

Atsivertę meniu, ieškokite egzotiškų Goa regiono patiekalų: prieskoningo, baltomis aguonomis, tarkuotu kokosu ir džiovintais raudonaisiais pipirais paskaninto „Xacuti“ viščiuko kario arba Goa regionui būdingos dešros, kurios gamyba neapsieina be kiaulienos, pipirų, kuminų, česnakų, acto ir cinamono.

Kandolimas – gyva, judri vietovė su gražiu, aukso spalvos smėlio paplūdimiu, kuriame netrūksta nei kopų, nei vandens sporto pramogų. Miestelio gatvės ypač pagyvėja vakarais, kai paplūdimyje atsidaro daugybė žavingų laikinų medinių ir iš palmių lapų suręstų restoranų ir barų, siūlančių vietinės ir tarptautinės virtuvės patiekalų. „Privalai paragauti“ sąraše pirmu numeriu verta pasižymėti iš jūrų gėrybių paruošto vietinio maisto.

Goa kaimeliai pasitiks autentiška vietinių virtuve

Norintiems pažinti vietinių gyvenimą Goa, verta aplankyti viešbučiais neapstatytus, autentiškus Goa kaimelius. Vienas iš lankytinų taškų – netoliese Mapusos miesto esančiame Asagoa (Assagoa) kaimelyje įsikūręs, senaisiais Goa gyventojų namais vadinamas viešbutis „Astoria“. Jame esantis jaukus restoranėlis garsėja autentiška vietinių virtuve, kurios neišbandyti būtų tikra nuodėmė.

Paragavus čia ruošiamų skanumynų, gurmanišką kelionę galima pratęsti užsukant į netoli Činčinimo (Chinchinim) kaimo, šalimais Salo upės stovinčią austrių geldelių įmonę, kurioje vietiniai mielai supažindins su šių jūrų gėrybių paruošimo procesu.

Pietinės Goa dalies kraštovaizdis yra išties kerintis, tad palikus vieną kaimą ir dar nepasiekus kito, akį trauks kalnų, miškų ir palmių peizažas. Keliaujant būtina sustoti akimirkai bare ir paragauti vietinės gamybos alkoholinio gėrimo „Feni“.

Kur plyti prieskonių plantacijos ir kepama šviežia žuvis?

Goa rytuose esantis gamtos stebuklas traukia tiek svetimšalius, tiek vietinius gyventojus. Tai itin švariu vandeniu pasižymintys 310 metrų aukščio Dudhsagaro kriokliai. Visai netoliese galima išvysti 130 akrų ploto prieskonių plantaciją, kurioje gausu pasaulyje pamėgtų prieskonių: cinamono, muskatų riešutų, kardamono, pipirų, gvazdikėlių, paprikų, kario lapų, imbiero ir ciberžolės. Susidomėjusiems prieskonių savybėmis ir jų panaudojimu maistui ir medicinai, apie tai išsamiau papasakos ekskursijų po plantacijas vadovai.

Jei sumanysite išbandyti kasdienį vietinių gyventojų ritmą, apsistokite Šanti (Shanti) kaimelyje, kurį supančios džiunglės suteiks atgaivą ir ramybę sielai. Prieskonių mėgėjai čia taip pat ras ką aplankyti – netoli kaimo plytinčioje organinių prieskonių plantacijoje auginami išskirtiniai, niekur kitur Goa valstijoje nerandami prieskoniai bei dekoratyviniai augalai.

Pasimėgavus autentiško kaimelio aura, galima keliauti toliau. Tačiau jau nebe žeme, o vandeniu. Iškylos laivu – tai ne tik proga išvysti kvapą gniaužiančias salas, pasigrožėti skaidriai mėlyname vandenyje besitaškančiais delfinais ir povandeninio pasaulio gelmėmis. Plaukiodami Goa regiono kurortų pakrantėmis, turėsite galimybę paragauti pačių sužvejotos šviežutėlės žuvies, kurią jums netruks iškepti indų virtuvės meistras.

©Geras skonis

Dalia Jazbutytė

Dalia Jazbutytė

 

Kai pabudus naktį kūlversčiais atlekia įkvėpimas naujam straipsniui, norisi vaikščioti ant rankų. Bet dar labiau – kuo skubiau sutupdyti jį į A4 formatą. Priklausomybė nuo rašymo? Neabejotinai taip.